Menü

Az adrenalin kimerültség nyomában

Folyamatosan fáradtság gyötör? Úgy érzed, régóta feszegeted saját határaid? Teljesítőképességed nem bír el többet? A stressz az elmúlt évben magasabb szinten ért bennünket, mint azt megszokhattuk.

Mindannyian másként kezeljük a stresszt. Vannak, akik jobban bírják a gyűrődést, mások viszont már egy hétköznapi szituációtól is egekbe szökő pulzussal és izzadással találják szembe magukat. Ennek kóros változata a pánikbetegség, amelynek szintén nagyobb számban történő kialakulásáról beszélnek a járvány kapcsán a szakemberek. Alapvetően elmondható azonban, hogy a betegségtől való félelem ellenére is sok élethelyzet adódik, amely fokozott nyomás alá helyezi az emberi pszichét. A mai kor embere már elfeledte azt, hogy egykor a civilizációs betegségek és a piaci verseny még nem voltak jelen a mindennapokban. A verseny nem csak a cégek, hanem az emberek között is egyértelműen megmutatkozik.

Ki keres többen, kinek van jobb állása, mennyire képes valaki kihasználni adottságait, és hova jutunk el azon a bizonyos társadalmi ranglétrán. Ehhez hozzájönnek meg a körülöttünk levők elvárásai, melyeknek gyakran lehetetlen megfelelni. Elkerülhetetlenek azok a személyes tragédiák, melyek előbb vagy utóbb mindenkit érintenek. Egy szeretett személy elvesztése akár évekre megboríthatja az érintetteket. Nem csoda tehát mindezek tükrében, hogy az adrenalin kimerültség létező dolog, hatása pedig a testre és a lélekre egyaránt kimutatható. Az adrenalin, vagy más nevén az epinefrin tulajdonképpen egy hormon, ami ingerületátvivő anyagként szolgál.

Ha idegesek vagyunk, vagyis veszélyben érzi magát testünk, akkor az adrenalin termelődése fokozódik, a májból egyre több cukor kerül a sejtekbe, növekszik a vércukorszint és így fokozódik az energiatermelés. Mindezek hatására a légzés és a vérnyomás is emelkedik. Elmondható tehát, hogy a komplex testi működésre hatással van az adrenalin fokozott jelenléte. Ez azonban nem jó. Megterheli a kiválasztó szervet, magas vérnyomással jár, szívműködési zavarokhoz vezethet. A pánikbetegséggel küzdők jól tudják, hogy a magas vérnyomás és az általa okozott szívbeli eltérések kéz a kézben járnak.

Nem véletlen az sem, hogy a stressz hatására sokan úgy érzik, teljesen lemerülnek energiaraktáraik, és egy feszült szituáció után már semmire sem használhatóak a nap folyamán. Ez nem más, mint az a bizonyos adrenalin kimerültség.

Milyen jelek utalnak adrenalin kimerültségre?
Néha, amikor feltorlódnak a problémák, és minden megoldást tőled várnak mások, akkor a zűrzavarban talán észre sem veszed, miként változnak meg szokásaid, hogyan őrlődsz és teszed saját magad beteggé. Pedig a szervezet jelez, csak mi, emberek, gyakran vakon állunk saját működésünkhöz és nem látjuk a fától az erdőt.

Ha reggelenként kimerült vagy, délután is gyakran rád tör az álmosság, azt még ráfoghatod arra, hogy keveset alszol. Az enyhe depressziós tünetek, a fizikai erőnlét csökkenése, valamint az álmatlanság már inkább arra utalnak, hogy valami komolyabbról lehet szó. Az érintettek gyakran küzdenek fájdalmas menstruációval, és a nemiség terén is változásokat tapasztalhatnak meg. Ha korábban vágytál partnered érintésére, de hirtelen eltűnt minden ilyesmi, vagy például gyakran indokolatlanul törnek rád nagy sóhajtások, akkor szintén érdemes elgondolkodni azon, mi állhat a háttérben.

A megfelelni vágyás, és a helyzetek magabiztosan kezelése nélkülözhetetlen a mindennapokban. Saját tested és lelked ismerete azonban szintén fontos ahhoz, hogy észrevedd, ha baj van.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.