Menü

Az adrenalin kimerültség nyomában

Folyamatosan fáradtság gyötör? Úgy érzed, régóta feszegeted saját határaid? Teljesítőképességed nem bír el többet? A stressz az elmúlt évben magasabb szinten ért bennünket, mint azt megszokhattuk.

Mindannyian másként kezeljük a stresszt. Vannak, akik jobban bírják a gyűrődést, mások viszont már egy hétköznapi szituációtól is egekbe szökő pulzussal és izzadással találják szembe magukat. Ennek kóros változata a pánikbetegség, amelynek szintén nagyobb számban történő kialakulásáról beszélnek a járvány kapcsán a szakemberek. Alapvetően elmondható azonban, hogy a betegségtől való félelem ellenére is sok élethelyzet adódik, amely fokozott nyomás alá helyezi az emberi pszichét. A mai kor embere már elfeledte azt, hogy egykor a civilizációs betegségek és a piaci verseny még nem voltak jelen a mindennapokban. A verseny nem csak a cégek, hanem az emberek között is egyértelműen megmutatkozik.

Ki keres többen, kinek van jobb állása, mennyire képes valaki kihasználni adottságait, és hova jutunk el azon a bizonyos társadalmi ranglétrán. Ehhez hozzájönnek meg a körülöttünk levők elvárásai, melyeknek gyakran lehetetlen megfelelni. Elkerülhetetlenek azok a személyes tragédiák, melyek előbb vagy utóbb mindenkit érintenek. Egy szeretett személy elvesztése akár évekre megboríthatja az érintetteket. Nem csoda tehát mindezek tükrében, hogy az adrenalin kimerültség létező dolog, hatása pedig a testre és a lélekre egyaránt kimutatható. Az adrenalin, vagy más nevén az epinefrin tulajdonképpen egy hormon, ami ingerületátvivő anyagként szolgál.

Ha idegesek vagyunk, vagyis veszélyben érzi magát testünk, akkor az adrenalin termelődése fokozódik, a májból egyre több cukor kerül a sejtekbe, növekszik a vércukorszint és így fokozódik az energiatermelés. Mindezek hatására a légzés és a vérnyomás is emelkedik. Elmondható tehát, hogy a komplex testi működésre hatással van az adrenalin fokozott jelenléte. Ez azonban nem jó. Megterheli a kiválasztó szervet, magas vérnyomással jár, szívműködési zavarokhoz vezethet. A pánikbetegséggel küzdők jól tudják, hogy a magas vérnyomás és az általa okozott szívbeli eltérések kéz a kézben járnak.

Nem véletlen az sem, hogy a stressz hatására sokan úgy érzik, teljesen lemerülnek energiaraktáraik, és egy feszült szituáció után már semmire sem használhatóak a nap folyamán. Ez nem más, mint az a bizonyos adrenalin kimerültség.

Milyen jelek utalnak adrenalin kimerültségre?
Néha, amikor feltorlódnak a problémák, és minden megoldást tőled várnak mások, akkor a zűrzavarban talán észre sem veszed, miként változnak meg szokásaid, hogyan őrlődsz és teszed saját magad beteggé. Pedig a szervezet jelez, csak mi, emberek, gyakran vakon állunk saját működésünkhöz és nem látjuk a fától az erdőt.

Ha reggelenként kimerült vagy, délután is gyakran rád tör az álmosság, azt még ráfoghatod arra, hogy keveset alszol. Az enyhe depressziós tünetek, a fizikai erőnlét csökkenése, valamint az álmatlanság már inkább arra utalnak, hogy valami komolyabbról lehet szó. Az érintettek gyakran küzdenek fájdalmas menstruációval, és a nemiség terén is változásokat tapasztalhatnak meg. Ha korábban vágytál partnered érintésére, de hirtelen eltűnt minden ilyesmi, vagy például gyakran indokolatlanul törnek rád nagy sóhajtások, akkor szintén érdemes elgondolkodni azon, mi állhat a háttérben.

A megfelelni vágyás, és a helyzetek magabiztosan kezelése nélkülözhetetlen a mindennapokban. Saját tested és lelked ismerete azonban szintén fontos ahhoz, hogy észrevedd, ha baj van.

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.