Menü

Mindenmentesség vagy mértékletesség?

Mindenmentes kaja, mindenmentes süti, mindenmentes receptek…Mit jelent mindez? Kell nekünk erre törekedni? Kell a mindenmentes élet?

Mert még a diéta ok, a paleo, a szénhidrátcsökkentett, a vegetáriánus, de már betört a köztudatba a mindenmentes, a vegán.

Milyen az, ami mindenmentes? A mindenmentes életmód olyan étrendet takar, mely mentes bizonyos az allergén anyagoktól, úgy mint: glutén, cukor, laktóz, tojás, magok, satöbbi

Azoknak, akik ezekre érzékenyek, allergiásak, valóban megoldás az olyan élelmiszerek használata, melyekkel elkészíthetik kedvenc ételeiket anélkül, hogy egészségügyi problémát okozzon számukra. Az ő esetük „tiszta sor”, helyzetük teljesen érthető, étkezéseik megoldhatóak és életmódjuk, nem pusztán „divathóbort”, nem az aktuális trendet követi, hanem nagyon is elfogadható és megértendő mód.

Számukra nincs olyan, hogy „csak egy falat” ebből-abból, vagy olyan, hogy „egy kis ez meg az belefér”, hiszen nekik komoly problémáik adódnak abból, ha nem tartják szigorúan és következetesen, tudatosan a számukra előírt étrendet.

De mi a helyzet azokkal, akiknek nincs egészségügyi problémájuk vagy intoleranciájuk adott élelmiszerektől, s mégis mindenmentes étkezésre törekednek?

Az egészséges életmód mindenki számára elérhető (lenne) melyet reform élelmiszerek segítségével is meg tud(na) valósítani, rendszeres mozgással, persze ez időigényesebb, mint kifizetni a kalóriamentes ételt. Pedig, ha mindenki mozogna, nem szorulna rá erre, hiszen megehetné a zabkását, a zabpelyhes sütit, anélkül, hogy meghízna.

Nem a reform ételekkel van a baj, hanem a felfogással, a kényelemmel, az aktuális trenddel, s nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a szélsőségek, a hirtelen váltások sosem jók. Ha eddig mindent ettünk, akkor egyik napról a másikra drasztikusan megvonni mindent, igen megterhelő a szervezetre és az idegrendszerre nézve.

Véleményem szerint, aki nem szorul rá egészségi okokból, hogy mindentől mentes étrendet folytasson, ő fogyassza nyugodtan az egészséges életmód jegyében az összes tápanyagot, törekedjen a változatos étkezésekre, kerülje a szélsőségeket, az egyoldalú diétákat, a trendeket, és mozogjon, mert aki mozog, megengedhet magának több kalóriát, több szénhidrátot.

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy attól, hogy valami „mentes” még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges, vagy nem hizlal, vagy épp nekünk való. Egy kókuszvirágcukor, vagy gyümölcscukor sem kalóriaszegény, vagy szénhidrátmentes, így egy fogyókúra szempontjából felesleges arra váltani, ha pedig a mértékletesség elvével dobálózunk ezeknél az ételeknél, nos azt megtehetjük a hagyományos ízvilágú, ám reform változatú egészséges ételekkel is.

Szemárpa, a kellemetlen dudor

Sajnos már sokan ismerik a szemárpa kellemetlen tüneteit, melynek többtípusa van. Lássuk a tüneteket és a kezelési módokat.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.