Menü

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

A pólyahasználat sokáig a babagondozás alapja volt. A régmúlt időkben a babákat szorosan, feszesen pólyázták, s ezt a szokást észrevettem a kórházakban is, azonban a mai divatos kókuszpólyák már csak egy könnyű bebugyolálásra szolgálnak, nincs némelyiken kötő sem.

A szoros pólyázás ellenzői azzal érvelnek, hogy csípőficamot okozhat és egyes idegeket is elnyomhat. A két nagyfiam nyári gyerek, akkor is pólyába tekerték őket a nővérek, pedig rettentő hőség volt az osztályon így én magam a túlmelegedéstől is tartottam.

A feszes pólyázást ma már kevesen alkalmazzák, de említem a másik oldalt is, akik szerint pedig a pólyázás hasznos, ők a következő előnyökkel érvelnek.

Az újszülött piciknek szükségük van rá, mert az anyaméhben eltöltött időt idézi fel. A pólya körül veszi a babát, ami megnyugtatóan hat rá, biztonságban érzi magát, mivel a baba a születése előtt is igen szűk helyen volt, így, ha születése után pólyába tesszük, hasonlóan érzi magát, mint a pocakban és ettől hamarabb megnyugszik.
Azoknak az újdonsült anyukáknak kifejezetten ajánlott a használata, akik még bizonytalanul mozognak a kicsi körül!
Egyszerű és gyors segítség minden anyának
A pólyában jobban meg tudnak nyugodni a pocakfájós csecsemők.

A pólya segít a kicsik elaltatásában és a nyugodt, békés alvásban is, illetve hasznos a szoptatáskor, mert stabilan tartja a babát.
Babalátogatóknak, kisebb testvéreknek, idős nagyszülőknek/dédszülőknek hasznos dolog, mert bátrabban meg merik fogni a kicsit.
A mai pólyák modernek, egyszerűen használhatóak, rögzítésüket patenttal vagy tépőzárral lehet megoldani és nem szoros a babákra nézve.

Mire figyeljünk pólyázásnál? A pólya használata során a szakemberek szerint két dolgokra kell nagyon odafigyelni: tilos a babát összezárt, nyújtott lábbal pólyázni, mert ha nagyon feszesen van bebugyolálva a pici, nagyobb eséllyel alakulhat ki csípőfejletlenség és ficam.

Másik fontos dolog: nagyon – nagyon fontos, hogy a pólyás babát nem szabad hason fektetni, csak a hátán, s egy-két ujjnyi térnek kell lennie a kicsi mellkasa és a pólya között.

Sokak kelengyelistájában szerepel a pólya, én magam is felírtam és beszereztem, voltak előnyei, de bevallom gyakran nem használtuk, viszont a kezdeti időkben megkönnyítette az életünket. Ha valaki nem szeretne vásárolni, kölcsön is kérhet, érdemes az első hetekre beszerezni egy könnyű pólyát, mely később kihajtva takaróként is szolgálhat, azonban azt javaslom, hogy a pólyát csak addig használjuk, amíg szükség van rá, s vegyük figyelembe azt is, hogy nem mindegyik baba szereti.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.