Menü

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

A pólyahasználat sokáig a babagondozás alapja volt. A régmúlt időkben a babákat szorosan, feszesen pólyázták, s ezt a szokást észrevettem a kórházakban is, azonban a mai divatos kókuszpólyák már csak egy könnyű bebugyolálásra szolgálnak, nincs némelyiken kötő sem.

A szoros pólyázás ellenzői azzal érvelnek, hogy csípőficamot okozhat és egyes idegeket is elnyomhat. A két nagyfiam nyári gyerek, akkor is pólyába tekerték őket a nővérek, pedig rettentő hőség volt az osztályon így én magam a túlmelegedéstől is tartottam.

A feszes pólyázást ma már kevesen alkalmazzák, de említem a másik oldalt is, akik szerint pedig a pólyázás hasznos, ők a következő előnyökkel érvelnek.

Az újszülött piciknek szükségük van rá, mert az anyaméhben eltöltött időt idézi fel. A pólya körül veszi a babát, ami megnyugtatóan hat rá, biztonságban érzi magát, mivel a baba a születése előtt is igen szűk helyen volt, így, ha születése után pólyába tesszük, hasonlóan érzi magát, mint a pocakban és ettől hamarabb megnyugszik.
Azoknak az újdonsült anyukáknak kifejezetten ajánlott a használata, akik még bizonytalanul mozognak a kicsi körül!
Egyszerű és gyors segítség minden anyának
A pólyában jobban meg tudnak nyugodni a pocakfájós csecsemők.

A pólya segít a kicsik elaltatásában és a nyugodt, békés alvásban is, illetve hasznos a szoptatáskor, mert stabilan tartja a babát.
Babalátogatóknak, kisebb testvéreknek, idős nagyszülőknek/dédszülőknek hasznos dolog, mert bátrabban meg merik fogni a kicsit.
A mai pólyák modernek, egyszerűen használhatóak, rögzítésüket patenttal vagy tépőzárral lehet megoldani és nem szoros a babákra nézve.

Mire figyeljünk pólyázásnál? A pólya használata során a szakemberek szerint két dolgokra kell nagyon odafigyelni: tilos a babát összezárt, nyújtott lábbal pólyázni, mert ha nagyon feszesen van bebugyolálva a pici, nagyobb eséllyel alakulhat ki csípőfejletlenség és ficam.

Másik fontos dolog: nagyon – nagyon fontos, hogy a pólyás babát nem szabad hason fektetni, csak a hátán, s egy-két ujjnyi térnek kell lennie a kicsi mellkasa és a pólya között.

Sokak kelengyelistájában szerepel a pólya, én magam is felírtam és beszereztem, voltak előnyei, de bevallom gyakran nem használtuk, viszont a kezdeti időkben megkönnyítette az életünket. Ha valaki nem szeretne vásárolni, kölcsön is kérhet, érdemes az első hetekre beszerezni egy könnyű pólyát, mely később kihajtva takaróként is szolgálhat, azonban azt javaslom, hogy a pólyát csak addig használjuk, amíg szükség van rá, s vegyük figyelembe azt is, hogy nem mindegyik baba szereti.

Miket vigyen magával a gyermek az osztálykirándulásra?

Úgy vélem a szülők egy része sokszor egy komplett túlélőfelszerelésben gondolkozik, ha elutazik a gyermeke, mások szerint teljesen felesleges annyi mindent pakolni. Nincs szülő, aki ne tette volna már fel a kérdést, mielőtt a gyereke osztálykirándulásra indult volna: mit pakoljunk a táskába?

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.