Menü

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

A pólyahasználat sokáig a babagondozás alapja volt. A régmúlt időkben a babákat szorosan, feszesen pólyázták, s ezt a szokást észrevettem a kórházakban is, azonban a mai divatos kókuszpólyák már csak egy könnyű bebugyolálásra szolgálnak, nincs némelyiken kötő sem.

A szoros pólyázás ellenzői azzal érvelnek, hogy csípőficamot okozhat és egyes idegeket is elnyomhat. A két nagyfiam nyári gyerek, akkor is pólyába tekerték őket a nővérek, pedig rettentő hőség volt az osztályon így én magam a túlmelegedéstől is tartottam.

A feszes pólyázást ma már kevesen alkalmazzák, de említem a másik oldalt is, akik szerint pedig a pólyázás hasznos, ők a következő előnyökkel érvelnek.

Az újszülött piciknek szükségük van rá, mert az anyaméhben eltöltött időt idézi fel. A pólya körül veszi a babát, ami megnyugtatóan hat rá, biztonságban érzi magát, mivel a baba a születése előtt is igen szűk helyen volt, így, ha születése után pólyába tesszük, hasonlóan érzi magát, mint a pocakban és ettől hamarabb megnyugszik.
Azoknak az újdonsült anyukáknak kifejezetten ajánlott a használata, akik még bizonytalanul mozognak a kicsi körül!
Egyszerű és gyors segítség minden anyának
A pólyában jobban meg tudnak nyugodni a pocakfájós csecsemők.

A pólya segít a kicsik elaltatásában és a nyugodt, békés alvásban is, illetve hasznos a szoptatáskor, mert stabilan tartja a babát.
Babalátogatóknak, kisebb testvéreknek, idős nagyszülőknek/dédszülőknek hasznos dolog, mert bátrabban meg merik fogni a kicsit.
A mai pólyák modernek, egyszerűen használhatóak, rögzítésüket patenttal vagy tépőzárral lehet megoldani és nem szoros a babákra nézve.

Mire figyeljünk pólyázásnál? A pólya használata során a szakemberek szerint két dolgokra kell nagyon odafigyelni: tilos a babát összezárt, nyújtott lábbal pólyázni, mert ha nagyon feszesen van bebugyolálva a pici, nagyobb eséllyel alakulhat ki csípőfejletlenség és ficam.

Másik fontos dolog: nagyon – nagyon fontos, hogy a pólyás babát nem szabad hason fektetni, csak a hátán, s egy-két ujjnyi térnek kell lennie a kicsi mellkasa és a pólya között.

Sokak kelengyelistájában szerepel a pólya, én magam is felírtam és beszereztem, voltak előnyei, de bevallom gyakran nem használtuk, viszont a kezdeti időkben megkönnyítette az életünket. Ha valaki nem szeretne vásárolni, kölcsön is kérhet, érdemes az első hetekre beszerezni egy könnyű pólyát, mely később kihajtva takaróként is szolgálhat, azonban azt javaslom, hogy a pólyát csak addig használjuk, amíg szükség van rá, s vegyük figyelembe azt is, hogy nem mindegyik baba szereti.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.

Lehet, hogy emiatt nem jön a baba – pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség kapcsolata külön cikket érdemel, a betegség akadályozhatja, nehezítheti a teherbeesést, de megfelelő kezeléssel a gólyára sem kell sokáig várni. Egy pajzsmirigybeteg háromgyerekes anyuka írása.