Menü

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

A napfényes babakocsis séták az egyik pihentető programok a kismamáknak, a séta, a kisbaba levegőztetése pedig nagyon fontos. A gyerekek immunrendszerének nagyon jót tesz a friss levegő, ha pedig nem alszanak, akkor nézelődnek, számtalan inger éri őket, felfedezik a világot.

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az újszülöttet mikortól tanácsos először kivinni a szabad levegőre. Természetesen függ az időjárástól. Ha a kisbabánk nem koraszülött, akkor a nyitott ablak melletti friss levegőhöz való fokozatos szoktatás után, megfelelően felöltöztetve, esetleg egy kis puha pléddel betakarva, kivihetjük a szabad levegőre.

A szél ellen nagyon kell védeni a kisbaba fülét, homlokát, illetve, ha hideg van, az arcukat is ajánlott bekenni védőkrémmel. Szélárnyékos, védett erkélyen, teraszon már néhány hetes korban is levegőzhet a kicsi.

Ahogy magunkat, vagy nagyobb gyermekeinket, úgy a kisbabákat is rétegesen kell felöltöztetni, s indulhat is a séta, mely az anyukának is kiváló mozgás a szülés után, pláne, ha a kicsi mellett nincs lehetőségünk eleinte otthon tornázni, vagy elmenni sportolni.

Egy kiadós séta néhány száz kalóriától megszabadít minket, miközben a babánk a friss levegőt élvezi.

Mi a helyzet, ha mínuszok röpködnek?

Téli hidegben, -5 °C alatt ne töltsünk sok időt a kisbabával szabad levegőn, elég 20 percig sétálni vele, vagy otthon nyitott ablak mellett levegőztetni, azonban egy napsütéses, szép téli délutánt nem szabad kihagyni, ilyenkor egy cumisüveg meleg teával érdemes kis sétára indulnunk.

Ugyan most a tél közeleg, azonban lehet, hogy valaki nyáron olvassa ezt a cikket, nekik összefoglaljuk, hogy kánikulában mire figyeljünk.

A napfény és a D-vitamin nagyon fontos a kisbabáknak, nyári melegben azonban a bőrét magas faktorszámú fényvédő krémekkel védeni kell, s óvni az erős napsugárzástól, így délelőtt 11 és délután 3 óra között ne vigyük a szabadba, ha pedig sétálunk, mindig legyen nálunk egy kis üveg víz vagy tea a babának is és magunknak is.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözettel és tudatos odafigyeléssel mindenképp építsük be a gyermekeink napjaiba a szabad levegőn való sétát.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.

Lehet, hogy emiatt nem jön a baba – pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség kapcsolata külön cikket érdemel, a betegség akadályozhatja, nehezítheti a teherbeesést, de megfelelő kezeléssel a gólyára sem kell sokáig várni. Egy pajzsmirigybeteg háromgyerekes anyuka írása.