Menü

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja. Néhány tanács betartásával felkészülhetünk a hűvös évszakra.

Ha nincs garázsunk, érdemes a szélvédőt letakarni, az ablaktörlők alá helyezve, így azok nem fognak hozzáfagyni a szélvédőhöz.

Indulás előtt jó tíz perccel – mielőtt a gyerekeket öltöztetni kezdem – beindítom az autó motorját a házunk előtt (természetesen nem messze a háztól magára hagyva), hiszen annak bemelegedése időigényes dolog.

Télen használjunk téli gumikat, 7 Celsius fok alatt kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira. De ajánlott a téli autógumi, ez magától értetődő kellene, hogy legyen, ahogy az is, hogy hetente egyszer ellenőrizzük bennük a nyomást. A lapos gumik nem tapadnak jól.

Amennyiben erősen havas tájra készülünk, mindenképpen legyen az autóban hólánc is.

Hasznos dolog a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, vagy az is jó ötlet, ha a kulcsot öngyújtó lángjába tartjuk, s így próbáljuk kinyitni az ajtót.

Nagy hidegben ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Amikor elindítjuk az autót, a pára leolvasztót is egyből bekapcsoljuk, a levegőt pedig a szélvédő belső üvegére érdemes irányítani, hogy mielőbb leolvadhasson. Sose induljunk útnak úgy, hogy nem látunk ki rendesen a járműből.

Figyeljünk oda arra, hogy a megfelelő olaj legyen a járműbe töltve, mivel az hideg időben besűrűsödik, ami pedig nehezíti az autó elindítását.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot, mely nem fagy a szélvédőre. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, ami rettentő balesetveszélyes, ezért szükséges fagyállóra cserélni.

Alapvető dolog a jégkaparó bekészítése az autóba. Jégoldó spray-vel pillanatok alatt szabaddá lehet tenni az ablakot, ám ez olykor hamar visszafagy, a jégkaparóval azonban biztosra mehetünk.

Télen gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljünk oda, hogy milyen állapotban van. A gondozást igénylő akkumulátor esetében folyamatosan mérni kell az elektrolitszintet.

Az autóban cseréljük le télen gumiszőnyegre a szövetszőnyeget, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Mivel télen sózzák az úttestet, gyakrabban kell lemosnunk az autónkat, mert a só gyorsabban kimarhatja az alkatrészeket.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Sok autós azt hiszi a gumik lecserélésével megtett mindent az autója téliesítése érdekében, pedig ez még nem elég. Talán nem a téliesítéshez kapcsolódik, de nekem az elsődleges és legfontosabb feladat mindennemű indulásnál az, hogy meggyőződöm róla, hogy a gyermekem a tolatási műveletnél nincs az autó közelében. Sajnos elszomorít, hogy évről-évre sok az ilyen jellegű halálos baleset.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.