Menü

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja. Néhány tanács betartásával felkészülhetünk a hűvös évszakra.

Ha nincs garázsunk, érdemes a szélvédőt letakarni, az ablaktörlők alá helyezve, így azok nem fognak hozzáfagyni a szélvédőhöz.

Indulás előtt jó tíz perccel – mielőtt a gyerekeket öltöztetni kezdem – beindítom az autó motorját a házunk előtt (természetesen nem messze a háztól magára hagyva), hiszen annak bemelegedése időigényes dolog.

Télen használjunk téli gumikat, 7 Celsius fok alatt kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira. De ajánlott a téli autógumi, ez magától értetődő kellene, hogy legyen, ahogy az is, hogy hetente egyszer ellenőrizzük bennük a nyomást. A lapos gumik nem tapadnak jól.

Amennyiben erősen havas tájra készülünk, mindenképpen legyen az autóban hólánc is.

Hasznos dolog a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, vagy az is jó ötlet, ha a kulcsot öngyújtó lángjába tartjuk, s így próbáljuk kinyitni az ajtót.

Nagy hidegben ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Amikor elindítjuk az autót, a pára leolvasztót is egyből bekapcsoljuk, a levegőt pedig a szélvédő belső üvegére érdemes irányítani, hogy mielőbb leolvadhasson. Sose induljunk útnak úgy, hogy nem látunk ki rendesen a járműből.

Figyeljünk oda arra, hogy a megfelelő olaj legyen a járműbe töltve, mivel az hideg időben besűrűsödik, ami pedig nehezíti az autó elindítását.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot, mely nem fagy a szélvédőre. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, ami rettentő balesetveszélyes, ezért szükséges fagyállóra cserélni.

Alapvető dolog a jégkaparó bekészítése az autóba. Jégoldó spray-vel pillanatok alatt szabaddá lehet tenni az ablakot, ám ez olykor hamar visszafagy, a jégkaparóval azonban biztosra mehetünk.

Télen gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljünk oda, hogy milyen állapotban van. A gondozást igénylő akkumulátor esetében folyamatosan mérni kell az elektrolitszintet.

Az autóban cseréljük le télen gumiszőnyegre a szövetszőnyeget, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Mivel télen sózzák az úttestet, gyakrabban kell lemosnunk az autónkat, mert a só gyorsabban kimarhatja az alkatrészeket.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Sok autós azt hiszi a gumik lecserélésével megtett mindent az autója téliesítése érdekében, pedig ez még nem elég. Talán nem a téliesítéshez kapcsolódik, de nekem az elsődleges és legfontosabb feladat mindennemű indulásnál az, hogy meggyőződöm róla, hogy a gyermekem a tolatási műveletnél nincs az autó közelében. Sajnos elszomorít, hogy évről-évre sok az ilyen jellegű halálos baleset.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?