Menü

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja. Néhány tanács betartásával felkészülhetünk a hűvös évszakra.

Ha nincs garázsunk, érdemes a szélvédőt letakarni, az ablaktörlők alá helyezve, így azok nem fognak hozzáfagyni a szélvédőhöz.

Indulás előtt jó tíz perccel – mielőtt a gyerekeket öltöztetni kezdem – beindítom az autó motorját a házunk előtt (természetesen nem messze a háztól magára hagyva), hiszen annak bemelegedése időigényes dolog.

Télen használjunk téli gumikat, 7 Celsius fok alatt kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira. De ajánlott a téli autógumi, ez magától értetődő kellene, hogy legyen, ahogy az is, hogy hetente egyszer ellenőrizzük bennük a nyomást. A lapos gumik nem tapadnak jól.

Amennyiben erősen havas tájra készülünk, mindenképpen legyen az autóban hólánc is.

Hasznos dolog a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, vagy az is jó ötlet, ha a kulcsot öngyújtó lángjába tartjuk, s így próbáljuk kinyitni az ajtót.

Nagy hidegben ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Amikor elindítjuk az autót, a pára leolvasztót is egyből bekapcsoljuk, a levegőt pedig a szélvédő belső üvegére érdemes irányítani, hogy mielőbb leolvadhasson. Sose induljunk útnak úgy, hogy nem látunk ki rendesen a járműből.

Figyeljünk oda arra, hogy a megfelelő olaj legyen a járműbe töltve, mivel az hideg időben besűrűsödik, ami pedig nehezíti az autó elindítását.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot, mely nem fagy a szélvédőre. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, ami rettentő balesetveszélyes, ezért szükséges fagyállóra cserélni.

Alapvető dolog a jégkaparó bekészítése az autóba. Jégoldó spray-vel pillanatok alatt szabaddá lehet tenni az ablakot, ám ez olykor hamar visszafagy, a jégkaparóval azonban biztosra mehetünk.

Télen gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljünk oda, hogy milyen állapotban van. A gondozást igénylő akkumulátor esetében folyamatosan mérni kell az elektrolitszintet.

Az autóban cseréljük le télen gumiszőnyegre a szövetszőnyeget, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Mivel télen sózzák az úttestet, gyakrabban kell lemosnunk az autónkat, mert a só gyorsabban kimarhatja az alkatrészeket.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Sok autós azt hiszi a gumik lecserélésével megtett mindent az autója téliesítése érdekében, pedig ez még nem elég. Talán nem a téliesítéshez kapcsolódik, de nekem az elsődleges és legfontosabb feladat mindennemű indulásnál az, hogy meggyőződöm róla, hogy a gyermekem a tolatási műveletnél nincs az autó közelében. Sajnos elszomorít, hogy évről-évre sok az ilyen jellegű halálos baleset.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.