Menü

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja. Néhány tanács betartásával felkészülhetünk a hűvös évszakra.

Ha nincs garázsunk, érdemes a szélvédőt letakarni, az ablaktörlők alá helyezve, így azok nem fognak hozzáfagyni a szélvédőhöz.

Indulás előtt jó tíz perccel – mielőtt a gyerekeket öltöztetni kezdem – beindítom az autó motorját a házunk előtt (természetesen nem messze a háztól magára hagyva), hiszen annak bemelegedése időigényes dolog.

Télen használjunk téli gumikat, 7 Celsius fok alatt kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira. De ajánlott a téli autógumi, ez magától értetődő kellene, hogy legyen, ahogy az is, hogy hetente egyszer ellenőrizzük bennük a nyomást. A lapos gumik nem tapadnak jól.

Amennyiben erősen havas tájra készülünk, mindenképpen legyen az autóban hólánc is.

Hasznos dolog a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, vagy az is jó ötlet, ha a kulcsot öngyújtó lángjába tartjuk, s így próbáljuk kinyitni az ajtót.

Nagy hidegben ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Amikor elindítjuk az autót, a pára leolvasztót is egyből bekapcsoljuk, a levegőt pedig a szélvédő belső üvegére érdemes irányítani, hogy mielőbb leolvadhasson. Sose induljunk útnak úgy, hogy nem látunk ki rendesen a járműből.

Figyeljünk oda arra, hogy a megfelelő olaj legyen a járműbe töltve, mivel az hideg időben besűrűsödik, ami pedig nehezíti az autó elindítását.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot, mely nem fagy a szélvédőre. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék azonnal ráfagy a szélvédőre, ami rettentő balesetveszélyes, ezért szükséges fagyállóra cserélni.

Alapvető dolog a jégkaparó bekészítése az autóba. Jégoldó spray-vel pillanatok alatt szabaddá lehet tenni az ablakot, ám ez olykor hamar visszafagy, a jégkaparóval azonban biztosra mehetünk.

Télen gyorsabban lemerülhet az akkumulátor, ezért mindig figyeljünk oda, hogy milyen állapotban van. A gondozást igénylő akkumulátor esetében folyamatosan mérni kell az elektrolitszintet.

Az autóban cseréljük le télen gumiszőnyegre a szövetszőnyeget, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Mivel télen sózzák az úttestet, gyakrabban kell lemosnunk az autónkat, mert a só gyorsabban kimarhatja az alkatrészeket.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Sok autós azt hiszi a gumik lecserélésével megtett mindent az autója téliesítése érdekében, pedig ez még nem elég. Talán nem a téliesítéshez kapcsolódik, de nekem az elsődleges és legfontosabb feladat mindennemű indulásnál az, hogy meggyőződöm róla, hogy a gyermekem a tolatási műveletnél nincs az autó közelében. Sajnos elszomorít, hogy évről-évre sok az ilyen jellegű halálos baleset.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.