Menü

Télen is biztonságosan az utakon

Télen igazán kihívás az utakon közlekedni, mindenféle útviszonyokra fel kell készülni az autósnak, többféle csapadékra, jeges útra, esőre, havazásra, csúszós útburkolatra, hófúvásra, erős szélre, ónos esőre és még sorolhatnám. A látási viszonyok romlanak, az autózás veszélyesebb, de megfelelő körültekintéssel biztonságosan autózhatunk. Nehezíti a vezetést, ha az útburkolati jelek sem jól láthatóak, a látótávolság is csökken, s már 5 órakor sötétben vezetünk haza a munkából. Mire figyeljünk télen?

Az autó téliesítése már volt témánk nem olyan régen, az mindenképp alap kell(ene), hogy legyen, kezdve a téli gumikkal, melyekkel sokkal biztonságosabb a vezetés.

A biztosításkötés is magától értetődő, akár casco biztosításról, akár kötelezőfelelősség biztosításról van szó. A hóban való vezetést segíti a hólánc is, amiről egy korábbi cikkünkben már bővebben írtunk és akkor felsoroltuk a téli autózás elengedhetetlen kellékeit is.

Ha az autó téli felszerelése megvan, akkor már megtettük a legfontosabb lépéseket, a balesetmentes vezetéshez azonban további tudnivalók és teendők szükségesek.

Téli autózásnál érdemes hosszabb időt szánni az útra, hosszabb menetidővel számolni és indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról. A főutak általában le vannak takarítva, azonban ez a mellékutakról nem mindig mondható el.

Télen törekedni kell a türelemre és az óvatosságra. A csúszós úton vigyázva, nagyobb követési távolságot tartva ajánlott haladni, hiszen jelentősen megnőhetnek a féktávok. A megcsúszások elkerülése érdekében óvatosan kell kezelni a féket, s inkább a motorféket használni. A hirtelen fékezéseket és hirtelen mozdulatokat mellőzzük.

Amikor leparkolunk, a kéziféket tilos behúzni, ugyanis befagyhat, tegyük inkább sebességbe a kocsit, s arra is figyelni kell, hogy ne egy lezúduló hótömeg alá parkoljunk.

Tévhit, - pedig én is mindig így szoktam – hogy indulás előtt járassuk a motort, ehelyett a motorindítást követő percen belül induljunk útnak, alacsony fokozatban, kis gázzal közlekedve, nagyjából kétezres fordulaton.

Ha télen útnak indulunk - s lehet, hogy az anyuka beszél most belőlem – mindig készítsünk be egy nagy termosz meleg teát, s valami harapnivalót, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz erre szükségünk.

A téli autóvezetés nagyban különbözik a többi évszakban történő autózástól, azonban az óvatosság, a türelem és a megfontoltság minden időben, évszakban, napszakban kiemelten fontos.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.