Menü

Télen is biztonságosan az utakon

Télen igazán kihívás az utakon közlekedni, mindenféle útviszonyokra fel kell készülni az autósnak, többféle csapadékra, jeges útra, esőre, havazásra, csúszós útburkolatra, hófúvásra, erős szélre, ónos esőre és még sorolhatnám. A látási viszonyok romlanak, az autózás veszélyesebb, de megfelelő körültekintéssel biztonságosan autózhatunk. Nehezíti a vezetést, ha az útburkolati jelek sem jól láthatóak, a látótávolság is csökken, s már 5 órakor sötétben vezetünk haza a munkából. Mire figyeljünk télen?

Az autó téliesítése már volt témánk nem olyan régen, az mindenképp alap kell(ene), hogy legyen, kezdve a téli gumikkal, melyekkel sokkal biztonságosabb a vezetés.

A biztosításkötés is magától értetődő, akár casco biztosításról, akár kötelezőfelelősség biztosításról van szó. A hóban való vezetést segíti a hólánc is, amiről egy korábbi cikkünkben már bővebben írtunk és akkor felsoroltuk a téli autózás elengedhetetlen kellékeit is.

Ha az autó téli felszerelése megvan, akkor már megtettük a legfontosabb lépéseket, a balesetmentes vezetéshez azonban további tudnivalók és teendők szükségesek.

Téli autózásnál érdemes hosszabb időt szánni az útra, hosszabb menetidővel számolni és indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról. A főutak általában le vannak takarítva, azonban ez a mellékutakról nem mindig mondható el.

Télen törekedni kell a türelemre és az óvatosságra. A csúszós úton vigyázva, nagyobb követési távolságot tartva ajánlott haladni, hiszen jelentősen megnőhetnek a féktávok. A megcsúszások elkerülése érdekében óvatosan kell kezelni a féket, s inkább a motorféket használni. A hirtelen fékezéseket és hirtelen mozdulatokat mellőzzük.

Amikor leparkolunk, a kéziféket tilos behúzni, ugyanis befagyhat, tegyük inkább sebességbe a kocsit, s arra is figyelni kell, hogy ne egy lezúduló hótömeg alá parkoljunk.

Tévhit, - pedig én is mindig így szoktam – hogy indulás előtt járassuk a motort, ehelyett a motorindítást követő percen belül induljunk útnak, alacsony fokozatban, kis gázzal közlekedve, nagyjából kétezres fordulaton.

Ha télen útnak indulunk - s lehet, hogy az anyuka beszél most belőlem – mindig készítsünk be egy nagy termosz meleg teát, s valami harapnivalót, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz erre szükségünk.

A téli autóvezetés nagyban különbözik a többi évszakban történő autózástól, azonban az óvatosság, a türelem és a megfontoltság minden időben, évszakban, napszakban kiemelten fontos.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.