Menü

Télen is biztonságosan az utakon

Télen igazán kihívás az utakon közlekedni, mindenféle útviszonyokra fel kell készülni az autósnak, többféle csapadékra, jeges útra, esőre, havazásra, csúszós útburkolatra, hófúvásra, erős szélre, ónos esőre és még sorolhatnám. A látási viszonyok romlanak, az autózás veszélyesebb, de megfelelő körültekintéssel biztonságosan autózhatunk. Nehezíti a vezetést, ha az útburkolati jelek sem jól láthatóak, a látótávolság is csökken, s már 5 órakor sötétben vezetünk haza a munkából. Mire figyeljünk télen?

Az autó téliesítése már volt témánk nem olyan régen, az mindenképp alap kell(ene), hogy legyen, kezdve a téli gumikkal, melyekkel sokkal biztonságosabb a vezetés.

A biztosításkötés is magától értetődő, akár casco biztosításról, akár kötelezőfelelősség biztosításról van szó. A hóban való vezetést segíti a hólánc is, amiről egy korábbi cikkünkben már bővebben írtunk és akkor felsoroltuk a téli autózás elengedhetetlen kellékeit is.

Ha az autó téli felszerelése megvan, akkor már megtettük a legfontosabb lépéseket, a balesetmentes vezetéshez azonban további tudnivalók és teendők szükségesek.

Téli autózásnál érdemes hosszabb időt szánni az útra, hosszabb menetidővel számolni és indulás előtt tájékozódni az útviszonyokról. A főutak általában le vannak takarítva, azonban ez a mellékutakról nem mindig mondható el.

Télen törekedni kell a türelemre és az óvatosságra. A csúszós úton vigyázva, nagyobb követési távolságot tartva ajánlott haladni, hiszen jelentősen megnőhetnek a féktávok. A megcsúszások elkerülése érdekében óvatosan kell kezelni a féket, s inkább a motorféket használni. A hirtelen fékezéseket és hirtelen mozdulatokat mellőzzük.

Amikor leparkolunk, a kéziféket tilos behúzni, ugyanis befagyhat, tegyük inkább sebességbe a kocsit, s arra is figyelni kell, hogy ne egy lezúduló hótömeg alá parkoljunk.

Tévhit, - pedig én is mindig így szoktam – hogy indulás előtt járassuk a motort, ehelyett a motorindítást követő percen belül induljunk útnak, alacsony fokozatban, kis gázzal közlekedve, nagyjából kétezres fordulaton.

Ha télen útnak indulunk - s lehet, hogy az anyuka beszél most belőlem – mindig készítsünk be egy nagy termosz meleg teát, s valami harapnivalót, hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz erre szükségünk.

A téli autóvezetés nagyban különbözik a többi évszakban történő autózástól, azonban az óvatosság, a türelem és a megfontoltság minden időben, évszakban, napszakban kiemelten fontos.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.