Menü

A testsúly változásának okai egy nap alatt

Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy milyen eredményt mutat a fürdőszobai mérleg, amikor ráállunk. Ha mindig pontos eredményt szeretnénk, tartsunk be néhány alapszabályt.

Felfelé könnyen megy, de le...

Az egyensúly az energiabevitel (evés) és az energiafelhasználás (kalóriaégetés például sporttal) között az, ami miatt a súlyunk változhat fel és le. Ha többet eszünk, mint amennyit elégetünk, akkor hízni fogunk - néha akár azonnal is. Ám sajnos a plusz kilók leadása már nem ilyen könnyű. Szakemberek szerint fél kiló leadásához egy hétig napi 500 kcal mínuszban kell lennünk, azaz 500 kalóriával többet kell mindennap többet elégetnünk, mint amennyit megettünk.

Mikor mérjük magunkat?

Természetesen reggel. Minden gyakorlott fogyókúrázó tudja, hogy ha szeretné a legbarátságosabb értékeket látni a szobamérleg kijelzőjén, akkor reggel, lehetőleg vécé után, de még reggeli előtt, meztelenül kell a mérlegre állni. Aki egy-két étkezéssel később megismétli a műveletet, készítse fel magát a sokkra, hogy akár 1-2 kilóval is több lehet az eredmény, ám ez, ha betartja a kalóriabevitel/égetés egyensúlyára vonatkozó szabályt, akkor másnap reggelre "eltűnik", hiszen éjjel a gyomrunk az összes belekerült ételt megemészti, és a táplálék jó része fel is szívódik beleinkből, míg mi az igazak álmát alusszuk.

Testmozgás után ennyivel kevesebbet is mutathat

Néhány sportoló akár egyetlen edzés alatt képes súlyának 6-10 százalékát ledobni (ez lényegében nem más, mint a kiizzadott folyadék mennyisége). Ezt természetesen egy átlagember, átlagos edzéssel nem fogja elérni. De egy kiadós tréning után mi is észrevehetjük, hogy akár 0,5-1 kilóval kevesebbet mutat a mérleg.

Túl sok vizet iszunk

Egy liter víz közel 1 kilót nyom. Márpedig, ha túl sokat iszunk, és ehhez nem társul edzés, akkor ez azonnal meg is látszik a méréskor. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy hagyjunk fel a fogyadékfogyasztással. Sőt, hosszú távon segíti is a fogyást a megfelelő folyadékbevitel, főképp ha az tiszta vízből áll, kiváltva ezzel a magas kalóriatartalmú üdítőket.
Nem iszunk elég vizet
Az emberi test víztartalma valahol 55 és 75 százalék között mozog. Ha a természetes hidratáltsági szintünk alá megyünk, akkor szinte azonnal fejfájást tapasztalhatunk, de sokak már a tenyerük bőrén is megérzik, ha dehidratálódtak. Ha pedig már egyenesen szomjazunk, az észre fogjuk venni, mert egyik legszembetűnőbb jele, hogy alig forog az agyunk. Plusz, drasztikusan lecsökkenhet a súlyunk is.

Ez csalóka lehet, mert a dehidratáltság miatt kevesebbet mutató mérleg abba a tévhitbe ringathat minket, hogy fogytunk, holott csak szerveink épségét és testünk megfelelő működését kockáztatjuk azzal, hogy szomjazunk, a leadni kívánt zsír azonban megmarad.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.