Menü

Csokimérgezés kedvenceinknél

Egy tanulmány szerint a karácsonyi ünnepek alatt négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint máskor. A kutyák ugyan szeretik a csokoládét, azonban hiába néznek könyörgő bociszemekkel a gazdira, a csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Fokozottan kell figyeljünk háziállatainkra, ugyanis ők megeszik az elöl hagyott csokit, édességet, melyek komoly veszélyforrások, ha ilyen történik, azonnal állatorvoshoz kell vinni az állatot. A csokoládé teobromintartalma alacsony ahhoz, hogy ártalmas legyen az emberre, azonban a teobromint lassan emésztő állatok (kutyák, macskák, madarak) már kis mennyiségű csokoládétól is mérgezést kaphatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a balesetek karácsonykor, húsvétkor és más ünnepekkor sajnos még gyakrabban előfordulnak.

A csokoládémérgezés tünetei a kutyáknál a hányás, az izgalmi állapot, a felgyorsult szívverés. Nemcsak csokoládét nem ehetnek a házi kedvencek, hanem más egyéb élelmiszerektől, ételektől is távol kell tartani őket, ilyenek például az olyan édesítőszerek, mint a xilit.

A xilit emberekben puffadást, felfúvódást és hasmenést okozhat, a kutyák számára ugyanakkor mérgező.

Az alkohol és a koffein is tilos számukra. A kutyák mája nem képes feldolgozni az alkoholt, ezért az alkohol fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat náluk. A koffein nem mérgező számukra, azonban élénkítő hatása kellemetlen és kényelmetlen lehet nekik.

Ha a kutyák koffeint fogyasztanak, hiperaktívvá válhatnak, vagy remegni kezdenek. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: szomjoltásra a víz a legjobb nekik.

Az avokádó is tiltólistás, melynek nem a húsa, hanem a magja, héja és levele jelent veszélyt a kutyákra, hányással, hasmenéssel járó tüneteik lesznek tőle.

Egy szakmai cikkből megtudtam, hogy a sült és zsíros ételek is árthatnak a kutyáknak: gyomorproblémákat okozhatnak, és felelősek lehetnek akár a hasnyálmirigy-gyulladásért is.

A fokhagyma és a hagyma a kutyák esetében mérgező ételek, ugyanis károsíthatják a vörösvérsejtjeiket.

Az olajos magvak nekünk embereknek egészségesek, a házi kedvenceknél azonban fulladásveszélyt jelentenek, és magas zsírtartalmuk miatt gyomorpanaszokat okozhatnak.

A tejtermékek közül a tej, a tejszín és a sajt a kutyáknál nehezen emészthető, hiszen belőlük hiányoznak a lebontó enzimek, ezért fogyasztásuk komoly gyomorgondokat idézhet elő.

Ha valaki mindenáron a hagyományos ételeken kívül bármi mást szeretne adni kutyájának, vagy észrevette, hogy házi kedvence véletlenül a számára káros, mérgező ételekből fogyasztott, akkor mielőbb konzultáljon állatorvossal.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.