Menü

Csokimérgezés kedvenceinknél

Egy tanulmány szerint a karácsonyi ünnepek alatt négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint máskor. A kutyák ugyan szeretik a csokoládét, azonban hiába néznek könyörgő bociszemekkel a gazdira, a csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Fokozottan kell figyeljünk háziállatainkra, ugyanis ők megeszik az elöl hagyott csokit, édességet, melyek komoly veszélyforrások, ha ilyen történik, azonnal állatorvoshoz kell vinni az állatot. A csokoládé teobromintartalma alacsony ahhoz, hogy ártalmas legyen az emberre, azonban a teobromint lassan emésztő állatok (kutyák, macskák, madarak) már kis mennyiségű csokoládétól is mérgezést kaphatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a balesetek karácsonykor, húsvétkor és más ünnepekkor sajnos még gyakrabban előfordulnak.

A csokoládémérgezés tünetei a kutyáknál a hányás, az izgalmi állapot, a felgyorsult szívverés. Nemcsak csokoládét nem ehetnek a házi kedvencek, hanem más egyéb élelmiszerektől, ételektől is távol kell tartani őket, ilyenek például az olyan édesítőszerek, mint a xilit.

A xilit emberekben puffadást, felfúvódást és hasmenést okozhat, a kutyák számára ugyanakkor mérgező.

Az alkohol és a koffein is tilos számukra. A kutyák mája nem képes feldolgozni az alkoholt, ezért az alkohol fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat náluk. A koffein nem mérgező számukra, azonban élénkítő hatása kellemetlen és kényelmetlen lehet nekik.

Ha a kutyák koffeint fogyasztanak, hiperaktívvá válhatnak, vagy remegni kezdenek. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: szomjoltásra a víz a legjobb nekik.

Az avokádó is tiltólistás, melynek nem a húsa, hanem a magja, héja és levele jelent veszélyt a kutyákra, hányással, hasmenéssel járó tüneteik lesznek tőle.

Egy szakmai cikkből megtudtam, hogy a sült és zsíros ételek is árthatnak a kutyáknak: gyomorproblémákat okozhatnak, és felelősek lehetnek akár a hasnyálmirigy-gyulladásért is.

A fokhagyma és a hagyma a kutyák esetében mérgező ételek, ugyanis károsíthatják a vörösvérsejtjeiket.

Az olajos magvak nekünk embereknek egészségesek, a házi kedvenceknél azonban fulladásveszélyt jelentenek, és magas zsírtartalmuk miatt gyomorpanaszokat okozhatnak.

A tejtermékek közül a tej, a tejszín és a sajt a kutyáknál nehezen emészthető, hiszen belőlük hiányoznak a lebontó enzimek, ezért fogyasztásuk komoly gyomorgondokat idézhet elő.

Ha valaki mindenáron a hagyományos ételeken kívül bármi mást szeretne adni kutyájának, vagy észrevette, hogy házi kedvence véletlenül a számára káros, mérgező ételekből fogyasztott, akkor mielőbb konzultáljon állatorvossal.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?