Menü

Csokimérgezés kedvenceinknél

Egy tanulmány szerint a karácsonyi ünnepek alatt négyszer gyakoribb a családban élő kutyáknál a csokoládémérgezés, mint máskor. A kutyák ugyan szeretik a csokoládét, azonban hiába néznek könyörgő bociszemekkel a gazdira, a csoki kis mennyiségben is megbetegítheti őket, figyelmeztetnek a szakemberek.

Fokozottan kell figyeljünk háziállatainkra, ugyanis ők megeszik az elöl hagyott csokit, édességet, melyek komoly veszélyforrások, ha ilyen történik, azonnal állatorvoshoz kell vinni az állatot. A csokoládé teobromintartalma alacsony ahhoz, hogy ártalmas legyen az emberre, azonban a teobromint lassan emésztő állatok (kutyák, macskák, madarak) már kis mennyiségű csokoládétól is mérgezést kaphatnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a balesetek karácsonykor, húsvétkor és más ünnepekkor sajnos még gyakrabban előfordulnak.

A csokoládémérgezés tünetei a kutyáknál a hányás, az izgalmi állapot, a felgyorsult szívverés. Nemcsak csokoládét nem ehetnek a házi kedvencek, hanem más egyéb élelmiszerektől, ételektől is távol kell tartani őket, ilyenek például az olyan édesítőszerek, mint a xilit.

A xilit emberekben puffadást, felfúvódást és hasmenést okozhat, a kutyák számára ugyanakkor mérgező.

Az alkohol és a koffein is tilos számukra. A kutyák mája nem képes feldolgozni az alkoholt, ezért az alkohol fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat náluk. A koffein nem mérgező számukra, azonban élénkítő hatása kellemetlen és kényelmetlen lehet nekik.

Ha a kutyák koffeint fogyasztanak, hiperaktívvá válhatnak, vagy remegni kezdenek. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: szomjoltásra a víz a legjobb nekik.

Az avokádó is tiltólistás, melynek nem a húsa, hanem a magja, héja és levele jelent veszélyt a kutyákra, hányással, hasmenéssel járó tüneteik lesznek tőle.

Egy szakmai cikkből megtudtam, hogy a sült és zsíros ételek is árthatnak a kutyáknak: gyomorproblémákat okozhatnak, és felelősek lehetnek akár a hasnyálmirigy-gyulladásért is.

A fokhagyma és a hagyma a kutyák esetében mérgező ételek, ugyanis károsíthatják a vörösvérsejtjeiket.

Az olajos magvak nekünk embereknek egészségesek, a házi kedvenceknél azonban fulladásveszélyt jelentenek, és magas zsírtartalmuk miatt gyomorpanaszokat okozhatnak.

A tejtermékek közül a tej, a tejszín és a sajt a kutyáknál nehezen emészthető, hiszen belőlük hiányoznak a lebontó enzimek, ezért fogyasztásuk komoly gyomorgondokat idézhet elő.

Ha valaki mindenáron a hagyományos ételeken kívül bármi mást szeretne adni kutyájának, vagy észrevette, hogy házi kedvence véletlenül a számára káros, mérgező ételekből fogyasztott, akkor mielőbb konzultáljon állatorvossal.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.