Menü

Hogyan okoz gondot testünkben a stressz

Egyre többször halljuk, hogy betegségeink és bizonyos tüneteink a stressz miatt vannak. De mégis mi is pontosan a stressz és hogyan tud akár komoly betegségeket is okozni, ha nem törődünk vele? Min keresztül hat a stressz és hogyan tudja felborítani testünk egyensúlyát?

A stressz egyébként egy szükséges része életünknek, hiszen túlélésünket szolgálja, mivel ez indítja el a szervezetünk „üss vagy fuss” reakcióját. Manapság kevés ilyen szituációban van részünk, más jellegű stressz ér minket. Például ülünk a dugóban, munkahelyi stresszel küzdünk, vagy épp a magánéletünkben vannak olyan problémák, amik próbára teszik az idegrendszerünket. Ezek nem élet-halál szituációk, mégis kiváltják a stressz hormonok termelődését.

Ha a stressz hosszú ideig fennáll, akkor a mellékvese, ami a stressz hormonokat termeli, megtörténhet, hogy kimerül, „elfárad”, így működése szabálytalanná válhat, szervezetünk egyensúlya felborul. Ha túl sok hormont termel, az elégeti a test dopamin készleteit, ez pedig rövid távon rossz hangulathoz, hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. Ha kevés hormont termel, akkor pedig az energiaszintünk látja kárát, fáradékonyak és motiválatlanok leszünk.

Ha a mellékvesénk „elfárad”, annak jellegzetes tünetei vannak, amik a következők: gyengeség, alacsony energiaszint, koncentrációzavar, memóriazavar, depresszió, motiválatlanság, emésztési gondok és alvászavar.

Ezek a közvetlen tünetei annak, ha tartós stressz hatására a szervezetünk kimerül, de más rendszereket is érinthet a leterheltség. Például a hormonrendszer egyensúlya is felborulhat, különböző gyulladások alakulhatnak ki a szervezetben, például a hasnyálmirigyben, hatással lehet a vércukorszintre is, a kortizolon – ami szintén egy stressz hormon - keresztül pedig a máj is túlterhelődhet. A központi idegrendszerre és az agyra és káros hatással van a tartósan magas kortizol szint.

Természetes nem érdemes megvárni, míg a tartós stressz hatására a fentebb említett tüneteket tapasztaljuk magunkon, de mindenképpen érdemes figyelni a jelekre, illetve a következők közül, ha fennáll több is, érdemes átgondolni, vajon a stressz okozhatja-e ezeket: hirtelen súlygyarapodás vagy súlycsökkenés, lehangoltság, hajhullás, körmök fakósága, töredezettsége, ingadozó vércukorszint.

Amennyiben úgy gondoljuk, a tartós stressz áll tüneteink mögött, akkor mindenképpen változtatnunk kell az életvitelünkön. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami bár testtömegtől függ, átlagosan napi 2-3 liter folyadékot kéne fogyasztanunk. Jót tehet, ha 3 óránként étkezünk kis mennyiségeket ahelyett, hogy 1 vagy 2 étkezés alatt próbálnánk meg bevinni a szükséges tápanyagokat. Az sem mindegy, mit eszünk; igyekezzünk alacsony zsírtartalmú ételeket enni, valamint figyeljünk oda, hogy személyesen nekünk mely élelmiszerek vannak jó és rossz hatással a szervezetünkre, vagyis mi az, amitől felpuffadunk, mi az, amitől energikusnak érezzük magunkat.

A rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő vitaminbevitel is fontos, kifejezetten a téli hónapokban, amikor kevesebbet mozgunk és tartózkodunk a friss levegőn.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.