Menü

Miként hat a szervezetünkre a téli hideg

Azt hiszem – ha magamból indulok ki - sokan addig szeretik a telet, amíg elmennek egy jót síelni, vagy szánkózni, szaunázni, készülnek a karácsonyra, örülnek a hóesésnek, fotózzák a téli tájakat, tervezik a szilvesztert, aztán valahogy beköszönt az új esztendő és mintha menekülne mindenki a januári barátságtalan téli napoktól. Mit okoz a szervezetünkben a téli hideg? Mi másra figyeljünk még?

A hideg napokon nemcsak az más, ahogyan reggel felöltözünk, hanem a szervezetünkre is hatást gyakorol. A hűvös levegőn más készítményekkel óvjuk a bőrünket, több vitamint eszünk, sok meleg folyadékot iszunk, de mi az, ami még jellemző ránk a téli hónapokban?

Ilyen például a délutáni álmosság érzete. A délutáni holtpontok a fűtött irodában, bizony gyakrabban nyúlunk kávéért, téli fáradtsággal küzdünk. Ennek oka valószínűleg a sokkal kevesebb napfény. A sok kávé ezt a problémát nem fogja orvosolni, válasszunk gyógyteákat, zöldteát, ha egy kis energiára van szükségünk.

A hideg levegő a szervezetünkre, a szívünkre is hatással van, a hideg hatására ugyanis a vérerek kissé összehúzódnak, emiatt a vérnyomás megemelkedhet, ez pedig a szívbetegeket nagyobb óvatosságra, több figyelemre inti.

Kiemelt szerepet kap télen az izomzat. Téli futásoknál magam is tapasztalom, hogy a szabad levegőn sportolni amellett, hogy kiváló immunerősítő hatással bír, az izomzatra is hatással van. Tanácsos indulás előtt még a meleg szobában kellőképpen bemelegíteni, majd a szabadtéri edzés után nyújtani, ugyanis a hideg hatására az izmaink könnyen megfeszülhetnek és hamar megvan a sérülés, húzódás.

Száraz levegő, allergia, pattanások.

A pattanások kialakulásának kedvez az otthonok száraz fűtött levegője, ám a párás levegő sem jó, ilyenkor a páratartalomra figyelni kell. Több pötty jelenhet meg az arcunkon, ha pedig ekcémával küzdünk, ennek tünetei is felerősödhetnek. Táplálkozás, páratartalom figyelése, vitaminok, étrendkiegészítők, sport, kozmetikumok, ezekkel tudunk segíteni ezen az időszakon.

Tanácsként néhány téli kelléket, melyek jó, ha mindig kéznél vannak:

Egy jó ajakbalzsam mindig lapuljon a táskánkban, vagy a kabátzsebünkben, ahogy a kézkrém is nagyon jó szolgálatot tesz, hiszen gyorsan kiszárad a kezünk télen, pláne, ha nem hordunk kesztyűt. Vírusos időszakot élünk, a kézfertőtlenítő használata a megszokottnál is gyakrabban szükséges, emiatt is fontos, hogy legyen nálunk a fertőtlenítő mellett kézápoló krém is.

Az én életem télen arról szól, hogy körülbelül ezt a kettőt váltogatom.

Végül C és D-vitamin, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet számára, különösen a hideg hónapokban.

Mindenkinek jó egészséget és kellemes, szerethető téli hónapokat kívánok!

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?