Menü

Így teszi tönkre a mobilozás a szemünket

Folyamatosan kék fénynek vagyunk kitéve, és a szem szaruhártyája és lencséje nem képes blokkolni vagy visszatükrözni azt. A makula-degeneráció egy betegségcsoport, amely a sárgafoltot érinti. Az itt található, fényre érzékeny sejtek pusztulása komoly látásproblémákat eredményezhet. A makula-degenerációra jelenleg nincs gyógymód, igaz, megfelelő kezeléssel le lehet lassítani a betegséget.

Bár a makula-degeneráció általában idős korban jelentkezik, a kék fény nagyban hozzájárulhat a rendellenesség kialakulásához. A kék fény miatt a retinal eltorzítja a sejthártyában található egyik molekulát. Ezután megnövekedik a sejtben a kalcium szintje, ez pedig a sejt eldeformálódásához vezet. Végül ez váltja ki a sejt pusztulását. A fotoreceptor sejtek nem regenerálódnak a szemben. Ha egyszer elhaltak, örökre tönkremennek.

Az álmatlanság csak a kezdet

Az ember belső, biológiai órája a napszakokat a természetes fény mértéke alapján érzékeli. Ezért van az például, hogy nyáron rengetegen korábban ébrednek fel, mint télen, amikor is ugyebár később kezd világosodni. Ha pedig valaki az digitális eszközök kijelzőit bámulja, akkor este is úgy fogja érzékelni az agyunk, hogy nappal van. Az alvászavar pedig komoly fiziológiai problémák forrása lehet.

Például növekszik a stressz, romlik a hosszú távú memória, azaz elfelejtünk dolgokat, a rövid távúba pedig hamis emlékek kerülhetnek. Az ítélőképességnek sem tesz jót a kevés pihenés, hiszen egy-egy álmatlanul töltött éjszaka után az emberek jó része nagyobb százalékkal hoz rosszabb döntéseket. Mindennek a tetejébe pedig az állandó alvászavar esetén az agyzsugorodás mértéke felgyorsul, ami akár már egy fél évtized után kimutatható, ez pedig főleg idős korban okozhat komoly gondokat.

A probléma hátterében egyébként konkrétan az említett masinák kijelzőjének egyik színkomponense (három vagy négy ilyen lehet: Piros, Zöld, Kék, esetleg pluszban a Fehér), a kék fény áll. Ez az, amely megzavarja, becsapja az agyat, a többi tónus nincs ilyen káros hatással az agyunkra.

A sárgafolt, vagy más néven makula a szemben található ideghártyának az a része, amely az éleslátásért felelős. Ha tehát ez, ennek sejtjei károsodnak, vagy elpusztulnak, azaz szaknyelven szólva a makula degenerálódik, az komoly látásproblémákat okozhat. Ez a betegség jellemzően az idősebb korosztály tagjaira volt jellemző, azonban az elmúlt időszakban egyre nagyobb arányban jelentkezett a fiatalabbaknál is.

A műkönnyek használata csökkentheti a szemszárazságot, de érdemes a digitális eszközök használata közben pihenőket beiktatni, illetve odafigyelni, hogy ne egy pontra fókuszáljunk, hanem pislogjunk. Igyekezzünk a monitorról vagy a telefon képernyőjétől félre-távolba nézni, hiszen ilyenkor van nyugalmi állapotban a szem. Léteznek már speciálisan a kék fény kiszűrésére alkalmas felületkezelésű szemüveglencsék, amelyek ezeket a fényeket megszűrik, és olyanok is használhatják, akiknek nincs szükségük egyébként szemüvegre.

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, óránkénti 10-15 perces sétával és a szem mozgatásával tehát megelőzhető a szem további károsodása, növelhető a komfortérzet és elkerülhető az éjszakai álmatlanság.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.