Menü

Kora tavaszi ételek

  • Dátum: 2022.02.05., 10:54
  • Szabó Máté
  • képek:pexels.com

Itt van február, vele együtt pedig jön a tavasz is. A kora tavaszi időszakot ételek szempontjából leginkább a tejtermékek, zöldségek és a különböző szárnyasok keveréke jellemzi. Desszertek terén pedig leginkább még a csokoládés, kakaó krémes sütemények a jellemzőek, valamint az alma felhasználása szintén gyakori. Nézzünk meg most ezek közül néhányat.

Édesburgonya-krémleves sajttal

Hozzávalók:

2 db hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
800 g édesburgonya
8 dl víz
1 db leveskocka
150 g sajt
0.5 citromból nyert citromlé
1 teáskanál bors
1.5 teáskanál só
3 szelet kenyér
0.5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

Egy mély lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Ehhez hozzáadjuk a megtisztított, megpucolt és tisztára mosott fokhagymát Öntsük hozzá a vizet, majd adjuk hozzá az alaplevet vagy a leveskockát. Magas lángon addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Miután már megpuhult a burgonya, adjuk hozzá a sajtot (az egészet vagy a 3/4-ét, a maradékot akár díszítésként is lehet használni), a fél citrom levét és a fűszereket. Botmixerrel pürésítsük a levest, ha túl sűrű a végeredmény, akkor adjunk hozzá még némi vizet, amíg elérjük a tetszőleges állagot. Miután elkészült a leves, vegyünk egy serpenyőt, és némi olajon pirítsunk meg három szelet felkockázott kenyeret. Legvégül a levest a pirított kenyérkockákkal és akár némi petrezselyemzölddel tálalhatjuk.

Mandarinos csirkeragu rizzsel

Hozzávalók:

6 db csirkecomb
só és bors ízlés szerint
kurkuma ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
kömény ízlés szerint
chili ízlés szerint
3 db mandarin
2 ek méz
2 ek víz
1 tk ecet
1 bögre rizs (2,5 dl-es bögre)
1 ek olaj

Elkészítés:

A csirkecombokról a bőrét levágjuk, lefilézzük a csontról és csíkokra felvágjuk. Majd besózzuk, és fűszerkeverékkel bedörzsöljük. A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük.
A csirkecsíkokat serpenyőben olajon kisütjük. A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szétszedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük, amíg szétesik a gyümölcshús. Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Adunk hozzá chilit, majd egy csepp ecetet. A szirupot összekeverjük a hússal, és összefőzzük. Majd tálalhatjuk is

Pulykamell zöldségágyon

Hozzávalók: A húshoz

2 kg pulykamell
só és bors ízlés szerint
5 ek. olívaolaj

A páchoz:

4 gerezd fokhagyma
gyömbér
4 dkg vaj
2 ek szójaszósz
2 ek narancslekvár
1 narancsból nyert narancslé
2 ek barna cukor

A zöldséghez:

2 közepes db sárgarépa
4 közepes db cékla
2 közepes db piros kaliforniai paprika
1 db padlizsán
1 db cukkini
1 db vörös vagy lila hagyma
só és bors ízlés szerint
fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés:

Hús: A pulykamellet 3-4 nagyobb darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és pihentetjük, amíg a zöldségeket feldaraboljuk. Pihentetés után felhevítjük az olajat, és a nagy húsdarabokat minden oldalról körbepirítjuk, majd félretesszük.

Máz: A felolvasztott vajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért, miután illatozik rászórjuk a barna cukrot, és halványra karamellizáljuk. Hozzáadjuk a narancslekvárt, a szójaszószt és a narancslét, majd kevergetve alaposan összeforraljuk, ha kész félretesszük.

Sült zöldségek: A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és nagyobb hasábokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk őket, ízlés szerint szórhatunk fűszerkeveréket is, majd egy olajjal kikent tepsiben elterítjük, és jól összeforgatjuk. A zöldségekre helyezzük a húsdarabokat, amelyeket lekenünk a mázzal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percenként kanalazzunk rá a mártásból. Időnként forgatunk a húsdarabokon, és addig sütjük őket amíg belül omlósra, kívül fényesre és pirosra sülnek.

Fatörzs

Hozzávalók: Piskóta:

6 db tojás
6 csapott ek cukor
6 púpozott ek finomliszt
20 ml rumaroma

Krém:

3 db tojás
20 dkg cukor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
1 narancsból nyert narancshéj
25 dkg margarin

Elkészítés:

Tészta: A 6 tojást szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és felváltva a liszttel a sárga masszához adjuk, amit egy lepapírozott tepsiben elkenve megsütünk. Magába a tésztába ízlés szerint keverhetünk egy kis rumot. Majd mikor megsült tiszta konyharuha segítségével feltekerjük

Krém: A krémhez az egész tojásokat a cukorral és a kakaóval összekeverjük, a narancsot megmossuk, belereszeljük. Gőz fölött tovább keverve a habverővel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, a habosra kevert margarint hozzákeverjük.

Összeállítás: A krém egynegyedét félretesszük, a többivel megkenjük és bevonjuk a tekercset. Hideg vízbe mártott villával rovátkákat húzunk a tetejére, és a félretett krémből kis halmokat teszünk rá. Kétharmad résznél ferdén elvágjuk, és a tekercshez illesztjük.

Mézes krémes:

Hozzávalók:

A tésztához:

1 tojás
3 dkg margarin
3 evőkanál méz
3 evőkanál tej
15 dkg cukor
45 dkg liszt
1 mokkáskanál szódabikarbóna

A krémhez: 20 dkg cukor

20 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
5 evőkanál búzadara
1 citrom leve és reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a tojást, a margarint, a mézet, a tejet és a cukrot összekeverjük, pár percig melegre tesszük, amíg a zsiradék és a méz megolvad. Belekeverjük a lisztet a benne elkevert szódabikarbónával együtt, és az egészet összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, 1/2 óráig pihentetjük, majd kikent tepsi hátulján megsütjük a lapokat.

A krémhez a cukrot és a margarint habosra keverjük a vaníliás cukorral. A 1/2 liter tejben az 5 evőkanál búzadarát keményre főzzük, és hidegen összekeverjük a habosra kevert cukros margarinnal, beletesszük a citrom levét és a reszelt héját. Az első lapot krémmel, a másodikat lekvárral, a harmadikat ismét krémmel kenjük be. Tetejére szórhatunk porcukrot. Majd pár órát, esetleg egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak, utána szeleteljük.

Ha valaki kedvet kapott, és meg vannak a megfelelő alapanyagok is, akkor akár az egyik receptet el is lehet készíteni. Jó étvágyat!

Május 8-a a Magyar Fagylalt Napja

Édesszájúak figyelem! Május 8-a a Magyar Fagylalt Napját ünnepeljük, ezen a napon sok helyen féláron fagyizhat az egész ország. Önök részt fognak venni ezen a napon? Milyen fagylaltokat kedvelnek?

A cukros víz egészségesebb, mint az energiaital?

A sima cukros víz, vagyis a fehér cukor (szacharóz) oldat, ugyanolyan hatékony lehet a sportteljesítmény fokozásában, mint a drágább energia- vagy sportitalok. Ez különösen akkor igaz, ha a sportoló a maximumra törekszik, például verseny közben.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.