Menü

A reflexológia tudománya

A reflexológia nem egyszerű masszázs, hanem sokkal több annál. A talpon, kézen, illetve fülön található reflexzónák tökéletesen tükrözik testünk különböző részeit, így az ezekre kifejtett ujjnyomással vagy más mechanikai, esetleg fényterápiás hatással javíthatjuk egyes betegségek vagy mozgásszervi panaszok tüneteit.

Bár alternatív gyógymódnak tűnik, a reflexológia mögött valójában komoly tudományos háttér rejlik. Államilag elismert egészségügyi szakterület, amit előszeretettel használnak kiegészítő kezelésként, ötvözve egyéb természetgyógyászati, valamint a hagyományos orvoslás módszereivel.

Na de akkor mi a különbség egy egyszerű masszőr, aki talpmasszázst is végez és egy reflexológus között. Erre egy példával tudunk a legkönnyebben választ adni: ismerni az egyes zónák elhelyezkedését a talpon nem egyenértékű azzal, hogy ezt a tudást valójában tudjuk is alkalmazni, így nem csak tüneti, hanem oki kezelést is végezve. Olyan ez, mint a nyelvtanulás. Egy idegen nyelv egyes szavait ismerni más, mint összefüggésekben, nyelvtanilag helyen kommunikálni.

A talpon rengeteg idegvégződés található, ráadásul testünk egy arányosan lekicsinyített mását tükrözik a talp különböző részei. Ráadásul a talpon arányaiban éppen akkora helyet foglal el egy szervünk vagy testrészünk, amekkora szerepe annak a való életben is van. Például a talpunk felső részén, a lábujjaink hegyénél található a fejtető, a homloküreg, a különböző agyi területek és a fej leképezése, ahogy pedig haladunk lentebb, a lábujjak tövei felé, ott találjuk a szem, a fül, a nyak és a légcső zónáit. A sarok közepe tájékán az ivarmirigyeket, fentebb, a talpunk közepén pedig a vese, a hasnyálmirigy, illetve a mellékvesék találhatók.

A testünk szervei és a talp zónái közötti kölcsönhatás miatt meglátszik a talpon az, ha valamelyik szerv nem működik megfelelően, illetve a talp megfelelő zónájára kifejtett nyomással javíthatjuk egyes szervek működését.

Persze nem minden esetben javasolt a reflexológia alkalmazása, ilyen például a lábtörés, műtét utáni időszak, trombózis vagy visszérgyulladás megléte, esetleg súlyos keringési rendellenesség. Na de milyen esetekben nyújt segítséget ez a speciális talpmasszázs? Szív- és érrendszeri zavarok, légzőszervi megbetegedések, méregtelenítés és fogyókúra során, emésztési zavarok, ízületi problémák, ivarszervi problémák, valamint veseproblémák esetén.

A reflexológia segítségével serkenthetjük a vérkeringést, erősíthetjük az immunrendszert, de fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatása is van, valamint közismert stresszoldó, nyugtató hatása is.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.