Menü

Miért káros, ha kevés szénhidrátot eszel?

Akár diétázik az ember, akár nem, a szervezet nagyon megsínyli, ha nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot fogyaszt.

Az extrém alacsony szénhidráttartalmú étrendek sokszor annyira lecsökkentik a napi bevihető szénhidrát mennyiség mennyiségét, hogy a szervezetünket anatómiailag egy mesterségesen előidézett, ráerőszakolt állapotba taszítják - például ketonokat állít elő a máj a zsír lebontása során, ami nem egy természetes folyamat.

Extrém súlyfeleslegnél pár hónapig könnyen követhetőek ezek az irányelvek, a változás pedig a testalkatban is megmutatkozik, hosszabb távon azonban sorra jelennek meg a szervezetben megbontott természetes egyensúly miatt kialakuló egészségügyi problémák. A szénhidrátszegény életmód a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia kialakulásában is részt vesz.

A táplálkozási szakértők szerint a nőknél a 120-140 gramm szénhidrátbevitel alatti étrendek tartós fogyasztása termékenységi problémákhoz, felborult hormonháztartási zavarokhoz, korai petefészek-kimerüléshez és idő előtti menopauza tünetek hez, depresszióhoz, valamint a menstruációs ciklus és a cirkadiánritmus felborulásához, rossz alváshoz és állandó fáradtsághoz, idegi kimerüléshez vezetnek.

További jelei:
Dekoncentráltság
Gyulladások, bőrproblémák, hajhullás, akne
Állandó fáradtság, kimerültség, ingerlékenység, az alvás minőség romlása
Gyors fogyás után lassuló emésztés
Gyakori puffadás
Állandóan visszatérő nőgyógyászati fertőzések
Pajzsmirigygyulladás
Édesség és kávé iránti vágy
Mellékvese-kifáradás
Inzulinrezisztencia
Hasi zsírpárnák sokasodása a gyors fogyás ellenére

Az emberek sokszor két végén égetik a gyertyát, hiszen egyik nap finomított, bolti, félkész termékekből próbálják meg összeállítani az étkezésüket, ami gyakorlatilag egy szénhidrátsokk a szervezet számára, majd hirtelen olvasott cikkek, információk alapján drasztikus mértékben lecsökkentik a napi szénhidrátbevitelt, akár sokszor 100 gramm alá, egészen extrém esetben 60-70 gramm alá. Tanulj meg tájékozódni a címkékből, a termék összetevők listájából, és ne hagyd magad átverni a gyors fogyással kecsegtető termékekkel.

Informálódj, kérd szakember segítségét, mielőtt utánajárás nélkül egyik napról a másikra kipróbálsz egy irányt, ami lehet, hogy másnak bevált, de lehet, hogy neked komoly egészségügyi problémák sorozatát indítja el.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.