Menü

Miért káros, ha kevés szénhidrátot eszel?

Akár diétázik az ember, akár nem, a szervezet nagyon megsínyli, ha nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot fogyaszt.

Az extrém alacsony szénhidráttartalmú étrendek sokszor annyira lecsökkentik a napi bevihető szénhidrát mennyiség mennyiségét, hogy a szervezetünket anatómiailag egy mesterségesen előidézett, ráerőszakolt állapotba taszítják - például ketonokat állít elő a máj a zsír lebontása során, ami nem egy természetes folyamat.

Extrém súlyfeleslegnél pár hónapig könnyen követhetőek ezek az irányelvek, a változás pedig a testalkatban is megmutatkozik, hosszabb távon azonban sorra jelennek meg a szervezetben megbontott természetes egyensúly miatt kialakuló egészségügyi problémák. A szénhidrátszegény életmód a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia kialakulásában is részt vesz.

A táplálkozási szakértők szerint a nőknél a 120-140 gramm szénhidrátbevitel alatti étrendek tartós fogyasztása termékenységi problémákhoz, felborult hormonháztartási zavarokhoz, korai petefészek-kimerüléshez és idő előtti menopauza tünetek hez, depresszióhoz, valamint a menstruációs ciklus és a cirkadiánritmus felborulásához, rossz alváshoz és állandó fáradtsághoz, idegi kimerüléshez vezetnek.

További jelei:
Dekoncentráltság
Gyulladások, bőrproblémák, hajhullás, akne
Állandó fáradtság, kimerültség, ingerlékenység, az alvás minőség romlása
Gyors fogyás után lassuló emésztés
Gyakori puffadás
Állandóan visszatérő nőgyógyászati fertőzések
Pajzsmirigygyulladás
Édesség és kávé iránti vágy
Mellékvese-kifáradás
Inzulinrezisztencia
Hasi zsírpárnák sokasodása a gyors fogyás ellenére

Az emberek sokszor két végén égetik a gyertyát, hiszen egyik nap finomított, bolti, félkész termékekből próbálják meg összeállítani az étkezésüket, ami gyakorlatilag egy szénhidrátsokk a szervezet számára, majd hirtelen olvasott cikkek, információk alapján drasztikus mértékben lecsökkentik a napi szénhidrátbevitelt, akár sokszor 100 gramm alá, egészen extrém esetben 60-70 gramm alá. Tanulj meg tájékozódni a címkékből, a termék összetevők listájából, és ne hagyd magad átverni a gyors fogyással kecsegtető termékekkel.

Informálódj, kérd szakember segítségét, mielőtt utánajárás nélkül egyik napról a másikra kipróbálsz egy irányt, ami lehet, hogy másnak bevált, de lehet, hogy neked komoly egészségügyi problémák sorozatát indítja el.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!