Menü

Miért káros, ha kevés szénhidrátot eszel?

Akár diétázik az ember, akár nem, a szervezet nagyon megsínyli, ha nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot fogyaszt.

Az extrém alacsony szénhidráttartalmú étrendek sokszor annyira lecsökkentik a napi bevihető szénhidrát mennyiség mennyiségét, hogy a szervezetünket anatómiailag egy mesterségesen előidézett, ráerőszakolt állapotba taszítják - például ketonokat állít elő a máj a zsír lebontása során, ami nem egy természetes folyamat.

Extrém súlyfeleslegnél pár hónapig könnyen követhetőek ezek az irányelvek, a változás pedig a testalkatban is megmutatkozik, hosszabb távon azonban sorra jelennek meg a szervezetben megbontott természetes egyensúly miatt kialakuló egészségügyi problémák. A szénhidrátszegény életmód a magas vérnyomás, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia kialakulásában is részt vesz.

A táplálkozási szakértők szerint a nőknél a 120-140 gramm szénhidrátbevitel alatti étrendek tartós fogyasztása termékenységi problémákhoz, felborult hormonháztartási zavarokhoz, korai petefészek-kimerüléshez és idő előtti menopauza tünetek hez, depresszióhoz, valamint a menstruációs ciklus és a cirkadiánritmus felborulásához, rossz alváshoz és állandó fáradtsághoz, idegi kimerüléshez vezetnek.

További jelei:
Dekoncentráltság
Gyulladások, bőrproblémák, hajhullás, akne
Állandó fáradtság, kimerültség, ingerlékenység, az alvás minőség romlása
Gyors fogyás után lassuló emésztés
Gyakori puffadás
Állandóan visszatérő nőgyógyászati fertőzések
Pajzsmirigygyulladás
Édesség és kávé iránti vágy
Mellékvese-kifáradás
Inzulinrezisztencia
Hasi zsírpárnák sokasodása a gyors fogyás ellenére

Az emberek sokszor két végén égetik a gyertyát, hiszen egyik nap finomított, bolti, félkész termékekből próbálják meg összeállítani az étkezésüket, ami gyakorlatilag egy szénhidrátsokk a szervezet számára, majd hirtelen olvasott cikkek, információk alapján drasztikus mértékben lecsökkentik a napi szénhidrátbevitelt, akár sokszor 100 gramm alá, egészen extrém esetben 60-70 gramm alá. Tanulj meg tájékozódni a címkékből, a termék összetevők listájából, és ne hagyd magad átverni a gyors fogyással kecsegtető termékekkel.

Informálódj, kérd szakember segítségét, mielőtt utánajárás nélkül egyik napról a másikra kipróbálsz egy irányt, ami lehet, hogy másnak bevált, de lehet, hogy neked komoly egészségügyi problémák sorozatát indítja el.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.