Menü

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Bár a fogyásra soha nem lesz csodarecept, a plusz kilóktól köztudottan akkor szabadulhatunk meg, ha naponta kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetedbe, mint amennyit elégetünk.

Azt nyilván tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel megemésztéséhez – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír - energiára van szükség. A negatív kalóriakifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, melyek feldolgozásához több energiát használ fel a szervezetünk, mint amennyit az az adott étel valójában tartalmaz.

Ezekhez a negatív kalóriás ételekhez általában zöldségeket és magas víztartalmú gyümölcsöket sorolnak.

Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök? Nos jó hír, hogy van mit felsorolnom bőven: ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a salátafélék, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a görögdinnye, az alma, illetve a citrom, de említhetjük a káposztát, a bogyós gyümölcsöket és felírhatjuk a listára a cukkinit is, mely a diéták egyik legkedveltebb alapanyaga. Én például még sütit is készítek belőle. (Bizony! Almás – cukkinis muffint.)

Egyes elméletek szerint a hosszasabb rágás növelheti a kalóriafelhasználást, de azért nyilván ne ezt vegyük alapul egy fogyókúránál, nem szeretném azt sugallni, hogy a chipsz máris diétássá válik a hosszasabb rágás által.

Az igazság az, hogy a hozzáértők, dietetikusok vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e negatív kalóriás ételek, ugyanis tudományos bizonyíték erre nincs. Bár azt gondolom nem lehet elrontani egy diétát azzal a fent említett sor zöldséggel és gyümölccsel, akár negatív kalóriások, akár nem, a cukkinit, vagy az uborkát bátran felvehetjük a súlycsökkentő étrendükbe, segítik a fogyást. Mindenképpen hasznosak, s egészségesek, akkor is, ha nagyobb mennyiséget eszünk belőlük.

A fent említett zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak a súlyvesztést gyorsíthatjuk meg fel, hanem értékes ásványi anyagokhoz, rostokhoz és vitaminokhoz juthatunk.

Akár léteznek negatív kalóriás ételek, akár nem, egy biztos: minél több alacsony kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztunk, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a diétánk. Kóstoljuk meg mindet!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.