Menü

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Bár a fogyásra soha nem lesz csodarecept, a plusz kilóktól köztudottan akkor szabadulhatunk meg, ha naponta kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetedbe, mint amennyit elégetünk.

Azt nyilván tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel megemésztéséhez – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír - energiára van szükség. A negatív kalóriakifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, melyek feldolgozásához több energiát használ fel a szervezetünk, mint amennyit az az adott étel valójában tartalmaz.

Ezekhez a negatív kalóriás ételekhez általában zöldségeket és magas víztartalmú gyümölcsöket sorolnak.

Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök? Nos jó hír, hogy van mit felsorolnom bőven: ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a salátafélék, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a görögdinnye, az alma, illetve a citrom, de említhetjük a káposztát, a bogyós gyümölcsöket és felírhatjuk a listára a cukkinit is, mely a diéták egyik legkedveltebb alapanyaga. Én például még sütit is készítek belőle. (Bizony! Almás – cukkinis muffint.)

Egyes elméletek szerint a hosszasabb rágás növelheti a kalóriafelhasználást, de azért nyilván ne ezt vegyük alapul egy fogyókúránál, nem szeretném azt sugallni, hogy a chipsz máris diétássá válik a hosszasabb rágás által.

Az igazság az, hogy a hozzáértők, dietetikusok vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e negatív kalóriás ételek, ugyanis tudományos bizonyíték erre nincs. Bár azt gondolom nem lehet elrontani egy diétát azzal a fent említett sor zöldséggel és gyümölccsel, akár negatív kalóriások, akár nem, a cukkinit, vagy az uborkát bátran felvehetjük a súlycsökkentő étrendükbe, segítik a fogyást. Mindenképpen hasznosak, s egészségesek, akkor is, ha nagyobb mennyiséget eszünk belőlük.

A fent említett zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak a súlyvesztést gyorsíthatjuk meg fel, hanem értékes ásványi anyagokhoz, rostokhoz és vitaminokhoz juthatunk.

Akár léteznek negatív kalóriás ételek, akár nem, egy biztos: minél több alacsony kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztunk, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a diétánk. Kóstoljuk meg mindet!

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.