Menü

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Bár a fogyásra soha nem lesz csodarecept, a plusz kilóktól köztudottan akkor szabadulhatunk meg, ha naponta kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetedbe, mint amennyit elégetünk.

Azt nyilván tudjuk, hogy minden elfogyasztott étel megemésztéséhez – legyen az szénhidrát, fehérje vagy zsír - energiára van szükség. A negatív kalóriakifejezés olyan élelmiszerekre vonatkozik, melyek feldolgozásához több energiát használ fel a szervezetünk, mint amennyit az az adott étel valójában tartalmaz.

Ezekhez a negatív kalóriás ételekhez általában zöldségeket és magas víztartalmú gyümölcsöket sorolnak.

Melyek ezek a zöldségek és gyümölcsök? Nos jó hír, hogy van mit felsorolnom bőven: ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a salátafélék, a brokkoli, a grapefruit, a paradicsom, az uborka, a görögdinnye, az alma, illetve a citrom, de említhetjük a káposztát, a bogyós gyümölcsöket és felírhatjuk a listára a cukkinit is, mely a diéták egyik legkedveltebb alapanyaga. Én például még sütit is készítek belőle. (Bizony! Almás – cukkinis muffint.)

Egyes elméletek szerint a hosszasabb rágás növelheti a kalóriafelhasználást, de azért nyilván ne ezt vegyük alapul egy fogyókúránál, nem szeretném azt sugallni, hogy a chipsz máris diétássá válik a hosszasabb rágás által.

Az igazság az, hogy a hozzáértők, dietetikusok vitatkoznak azon, hogy valóban léteznek-e negatív kalóriás ételek, ugyanis tudományos bizonyíték erre nincs. Bár azt gondolom nem lehet elrontani egy diétát azzal a fent említett sor zöldséggel és gyümölccsel, akár negatív kalóriások, akár nem, a cukkinit, vagy az uborkát bátran felvehetjük a súlycsökkentő étrendükbe, segítik a fogyást. Mindenképpen hasznosak, s egészségesek, akkor is, ha nagyobb mennyiséget eszünk belőlük.

A fent említett zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nemcsak a súlyvesztést gyorsíthatjuk meg fel, hanem értékes ásványi anyagokhoz, rostokhoz és vitaminokhoz juthatunk.

Akár léteznek negatív kalóriás ételek, akár nem, egy biztos: minél több alacsony kalóriatartalmú élelmiszert fogyasztunk, annál hatékonyabb és sikeresebb lesz a diétánk. Kóstoljuk meg mindet!

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.