Menü

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakori mindenféle baleset, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését - statisztikák szerint - az égések okozzák.

Mivel a kicsik igen kíváncsiak, nagyon gyakori valamely forró tárgy pl. fűtőtest, villanykörte, vasaló érintése, de forrázásos balesetek is előfordulnak, a baj pedig hamar megvan.

Az égési sérülések fokozatai közül az elsőfokú égés a bőr felső rétegét érinti, bőrpír, duzzanat a jellemző, elsőfokú égési sérülés keletkezhet például napon is, helytelen napozás után.

A másodfokú égés az egész hámréteget és az alatta lévő irhát is károsítja, hólyagok képződnek, a seb igen fájdalmas, a gyógyulás 7-14 napig is eltart.

Harmadfokú égésnél a bőr teljes vastagságában sérül, ez a legsúlyosabb égési sérülés.

A sérült ellátása nagyban függ a seb mélységétől és nagyságától. A megégett bőrfelületet mielőbb hideg vízzel kell hűteni, legjobb, ha az érintett testrészt hideg víz alá tartjuk. A seb ellátása után annak tisztántartására kell törekedni, illetve a folyadékot azonnal szükséges pótolni.

Az égési sérülések kapcsán kérem engedjék meg a kedves olvasók, hogy segítséget kérjek egy kisfiúnak.

Juhász Gergő, 17 hónapos kisfiú és családja kér segítséget! Gergőt május elején baleset érte, a bal karja, háta, lába sérült, 2. fokú égési sérüléseket szenvedett, teste 9-10 százalékban égett meg. Jelenleg kórházban vannak édesanyjával, akit három gyermeke vár otthon. A kisfiút a napokban hazaengedik, de háromnaponta kórházi ellátást, kötözést igényel, amíg nem regenerálódik az alkar és a felkar, illetve a lábszár része, melyet bőrpótlással műtöttek a combjából kivett résszel. A kisfiú csak autóval szállítható, különben nem engedélyezett a kórházi távollét.

A kötözések hosszadalmasak, fájdalmasak a családnak pedig nincs saját autója, anyagilag támogatásra szorulnak, az anyagi segítséget az útiköltség fedezésére használnák fel. Kérjük Önöket, ha tudják, segítsék a családot!

Adományaikat a következő számlaszámra juttathatják el:

Gyuró Mónika

1177346301247567

Közleménybe kérjük írni "Gergő adomány".

Támogatásukat és a cikk megosztását nagyon köszönjük! Gergőnek mielőbbi gyors felépülést kívánunk!

Milyen növényeket ültessünk nyáron?

A nyári időszak ideális lehetőséget nyújt a kertészkedésre. Kíváncsi vagy, milyen növényekkel érdemes gazdagítanod a kertet? Akkor jó helyen jársz, csak olvass tovább.

A 7 legfontosabb szemerősítő vitamin

A szemünk egy komplex szerv, aminek különböző vitaminokra és tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy helyesen működjön. Ezeket azért is érdemes biztosítani, mert bizonyos mértékben több szembetegség – például a makula degeneráció, a glaukóma vagy a szürkehályog – kialakulása összekapcsolható a nem megfelelő tápanyagbevitellel.

Zsálya, te mit tudsz róla?

Megannyi növényt, gyógynövényt ismerünk, a zsálya z egyik legszebb, kis lila virágai a hosszú száron kiemelkednek a többi növény közül. Illik tudni, hogy mennyire is hasznos kis növényről van szó.

A menstruáció késés okai

A női test zseniálisan van felépítve, mintha csak maga is önállóan “gondolkodni” tudna. A stressz hormonok felszabadulásával vészhelyzetet érzékel a szervezet, és úgy értelmezi, hogy az nem kedvez egy új élet biztonságos létrehozásának. Ekkor stresszes helyzetben a test a reprodukciós, vagyis a menstruációs ciklust egyszerűen kikapcsolhatja, és csak az egyén létfenntartására összpontosítja az energiákat. A világháborúkat túlélő nőknél pl. hosszú hónapokra is leállt a menstruáció a haláltól való rettegés, és a szenvedések alatt.

Milyen levegőt szívsz otthon? Olyan az egészséged, a hangulatod

Az otthonunk hangulatát és a közérzetünket számos tényező befolyásolhatja. Ezek leginkább egyéni igénytől függenek, de persze az anyagiak is meghatározhatják, hogyan és mivel tesszük kényelmessé a kuckónkat. A helyiségek színei, berendezésük, a belső terek kialakítása, a rend és tisztaság, a megfelelő világítás, a környezetből beszűrődő zajok, a szomszédság mind hatással van arra, hogyan érezzük magunkat otthon. Arra kevésbé gondolunk, hogy a beltéri levegő minősége is hozzájárul a komforthoz vagy a diszkomforthoz.