Menü

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakori mindenféle baleset, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését - statisztikák szerint - az égések okozzák.

Mivel a kicsik igen kíváncsiak, nagyon gyakori valamely forró tárgy pl. fűtőtest, villanykörte, vasaló érintése, de forrázásos balesetek is előfordulnak, a baj pedig hamar megvan.

Az égési sérülések fokozatai közül az elsőfokú égés a bőr felső rétegét érinti, bőrpír, duzzanat a jellemző, elsőfokú égési sérülés keletkezhet például napon is, helytelen napozás után.

A másodfokú égés az egész hámréteget és az alatta lévő irhát is károsítja, hólyagok képződnek, a seb igen fájdalmas, a gyógyulás 7-14 napig is eltart.

Harmadfokú égésnél a bőr teljes vastagságában sérül, ez a legsúlyosabb égési sérülés.

A sérült ellátása nagyban függ a seb mélységétől és nagyságától. A megégett bőrfelületet mielőbb hideg vízzel kell hűteni, legjobb, ha az érintett testrészt hideg víz alá tartjuk. A seb ellátása után annak tisztántartására kell törekedni, illetve a folyadékot azonnal szükséges pótolni.

Az égési sérülések kapcsán kérem engedjék meg a kedves olvasók, hogy segítséget kérjek egy kisfiúnak.

Juhász Gergő, 17 hónapos kisfiú és családja kér segítséget! Gergőt május elején baleset érte, a bal karja, háta, lába sérült, 2. fokú égési sérüléseket szenvedett, teste 9-10 százalékban égett meg. Jelenleg kórházban vannak édesanyjával, akit három gyermeke vár otthon. A kisfiút a napokban hazaengedik, de háromnaponta kórházi ellátást, kötözést igényel, amíg nem regenerálódik az alkar és a felkar, illetve a lábszár része, melyet bőrpótlással műtöttek a combjából kivett résszel. A kisfiú csak autóval szállítható, különben nem engedélyezett a kórházi távollét.

A kötözések hosszadalmasak, fájdalmasak a családnak pedig nincs saját autója, anyagilag támogatásra szorulnak, az anyagi segítséget az útiköltség fedezésére használnák fel. Kérjük Önöket, ha tudják, segítsék a családot!

Adományaikat a következő számlaszámra juttathatják el:

Gyuró Mónika

1177346301247567

Közleménybe kérjük írni "Gergő adomány".

Támogatásukat és a cikk megosztását nagyon köszönjük! Gergőnek mielőbbi gyors felépülést kívánunk!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.