Menü

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakori mindenféle baleset, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését - statisztikák szerint - az égések okozzák.

Mivel a kicsik igen kíváncsiak, nagyon gyakori valamely forró tárgy pl. fűtőtest, villanykörte, vasaló érintése, de forrázásos balesetek is előfordulnak, a baj pedig hamar megvan.

Az égési sérülések fokozatai közül az elsőfokú égés a bőr felső rétegét érinti, bőrpír, duzzanat a jellemző, elsőfokú égési sérülés keletkezhet például napon is, helytelen napozás után.

A másodfokú égés az egész hámréteget és az alatta lévő irhát is károsítja, hólyagok képződnek, a seb igen fájdalmas, a gyógyulás 7-14 napig is eltart.

Harmadfokú égésnél a bőr teljes vastagságában sérül, ez a legsúlyosabb égési sérülés.

A sérült ellátása nagyban függ a seb mélységétől és nagyságától. A megégett bőrfelületet mielőbb hideg vízzel kell hűteni, legjobb, ha az érintett testrészt hideg víz alá tartjuk. A seb ellátása után annak tisztántartására kell törekedni, illetve a folyadékot azonnal szükséges pótolni.

Az égési sérülések kapcsán kérem engedjék meg a kedves olvasók, hogy segítséget kérjek egy kisfiúnak.

Juhász Gergő, 17 hónapos kisfiú és családja kér segítséget! Gergőt május elején baleset érte, a bal karja, háta, lába sérült, 2. fokú égési sérüléseket szenvedett, teste 9-10 százalékban égett meg. Jelenleg kórházban vannak édesanyjával, akit három gyermeke vár otthon. A kisfiút a napokban hazaengedik, de háromnaponta kórházi ellátást, kötözést igényel, amíg nem regenerálódik az alkar és a felkar, illetve a lábszár része, melyet bőrpótlással műtöttek a combjából kivett résszel. A kisfiú csak autóval szállítható, különben nem engedélyezett a kórházi távollét.

A kötözések hosszadalmasak, fájdalmasak a családnak pedig nincs saját autója, anyagilag támogatásra szorulnak, az anyagi segítséget az útiköltség fedezésére használnák fel. Kérjük Önöket, ha tudják, segítsék a családot!

Adományaikat a következő számlaszámra juttathatják el:

Gyuró Mónika

1177346301247567

Közleménybe kérjük írni "Gergő adomány".

Támogatásukat és a cikk megosztását nagyon köszönjük! Gergőnek mielőbbi gyors felépülést kívánunk!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.