Menü

Szappan kisokos – I. rész

Mindannyiunk kezében megfordult már az a kis tégla alakú illatos, csúszós dolog, amivel tisztává varázsoltuk magunkat, ez pedig a szappan. Ám nem mindegy, hogy különböző tevékenységeinkhez milyen szappant használunk, ehhez adok egy kis segítséget a következő sorokban.

Mi is az a szappan?!

Ez a legrégebbi tisztítószer a Földön és azt beszélik, hogy a germánok és gallok kezdték el először használni. Az ősi szappanhoz állati eredetű zsírokat lúgkővel főztek össze, ebből glicerin keletkezett, ehhez sót adagoltak, és a vízben kivált a szappan. A 19. században már elkezdték ehhez a növényi eredetű zsírokat is használni, mint például a pálmaolaj vagy kókuszolaj.

A pipereszappant úgy kezdték gyártani, hogy a növényi eredetű olajhoz lúgot kevertek, ezt víz- vagy gőzfürdőn átolvasztották, majd sajtolás közben illóolajokkal illatosították. Ez a mai szappanunk őse.

Miért szappanozunk?

Régebben nem láthattunk a drogériák polcain (drogériák sem léteztek) a manapság kényelmes folyékony kézmosókat, mindenki a szappant használta. Amellett, hogy lemosta a baktériumokat és egyéb kórokozókat a kezünkről, kimutatták, hogy a gyerekek esetében a szappanozás fejlesztette a finommotorikai mozgásokat. Szappannal fürödtünk, szappannal mostunk és szappannal illatosítottuk a komódbéli textileket.

Mire figyeljünk, ha szappant veszünk?

A boltokban a szappanok ezrei sorakoznak, mégsem mindegy, hogy milyet választunk. Az első és legfontosabb, hogy megnézzük az összetevőket.

Egyik lehetőségünk, a hagyományos ipari szappan, de ez sok esetben szárítja a bőrt, mivel a készítése során kivonódik belőle a nedvességet megkötőt glicerin, emellett olyan adalékanyagokat használnak a gyártás során, amelyek lemossák a bőr védekezőképességéhez szükséges alapvető zsírréteget. Ezért alakult ki sokaknál a pandémiás időszak alatt az a rutin, hogy kézmosás után folyamatosan kenni kellett a kezüket valamilyen testápolóval, így visszaadva a bőrnek zsírosságát, ezzel megtartva az egészséges PH értéket.

Abban az esetben, ha érzékeny a bőrünk, érdemes olyan szappant keresni, ami lanolint tartalmaz. A lanolin a juhok gyapjának feldolgozásával nyerhető ki. Ezt a köznyelv gyapjúzsírnak nevezi, pedig inkább egy viasz, mint zsíros szerkezet. Mivel ez egy a természetben önmagában előforduló anyag, így semmilyen káros összetevőt nem tartalmaz, segít a bőr vízmegtartó képességét fokozni és puhítja a bőrt.

A másik lehetőség, hogy kézműves natúr szappant választunk. Ezek a termékek nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot, teljesen természetes összetevőkből készülnek és a készítés során nem veszik el olyan nagy mennyiségű glicerin belőlük, mint ipari változatuknál.

Mindig szánjunk időt arra, hogy megnézzük, milyen szappan is kerül a kosarunkba, hiszen ezzel megóvhatjuk bőrünket, mely az egyik legfontosabb pajzs egészségünk védekezőképességéhez.

Erdős Dorka

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.