Menü

Szúnyogok elleni küzdelem

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor este kényelmesen elfekszünk az ágyban, ki egy könyvvel, ki a távirányítóval, esetleg fagyival és megérkezik a nem várt vendég, ami irritáló hangon zümmög a fülünkbe és akkor sem hagy békén, ha fejre állunk. Ott cincog, amíg el nem fogy a türelmünk és villanyt kapcsolva, tv újsággal a kezünkben lesben állva várjuk a pillanatot, hogy közöljük vele: „Te belőlem nem eszel!”. Tippek és tanácsok a szúnyogok és csípésük ellen.

Azt tudjuk, hogy a szúnyog egy olyan rovar, melynek példányaiból csak a nőstények szívják más állatok, na meg emberek vérét azzal a céllal, hogy táplálékhoz jussanak ezáltal, a hím egyedek legnagyobb többsége növényi nedvekkel táplálkozik, így emlősökre ártalmatlan. A szúnyogok alapvetően ártalmatlan lények lennének, ha csípésük közben nem fecskendeznének úgynevezett szúnyognyálat bőrünk alá, aminek az a szerepe, hogy ne alvadjon gyorsan meg vérünk, így viszonylag hosszabb ideig szipolyozhat.

Amikor a testünk felismeri, hogy ezzel a nyállal idegen fehérje jutott a szervezetünkbe, akkor egy túlérzékenységi reakció alakul ki, hisztamin szabadítva fel, hogy minél hamarabb kipucolja az idegen folyadékot. Igen ám, de a hisztaminnak az a tulajdonsága is megvan, hogy az érfal áteresztőbbé válik, a szúrás helyén folyadék kerül a szövetek közé és ez duzzanatot okoz. Ez a folyadék ingerli a bőrben lévő idegvégződéseket és ez pedig viszketést eredményez. Milyen nagyon tud viszketni ez, főleg annak, aki csak egy kicsit is érzékenyebb erre.

Ahhoz, hogy küzdjünk a nem kívánatos csípések ellen, sokféle módszert alkalmazhatunk, vannak kemikáliák, de vannak természetes módszerek is. Az egyik legfontosabb, hogy lakásunk nyílászáróira szúnyoghálót barkácsoljunk. Ez nem csak a vérszívók ellen véd, hanem a legyek és egyéb ablakon bemászó lényektől. Az ablakokra helyezhetünk citromfüvet vagy kecskerágót, mindkettő szaga riasztó hatással bír. A citromfű levelével bedörzsölhetjük végtagjainkat, ez egy szuper természetes módszer.

Amennyiben kertes házban lakunk, törekedjünk arra, hogy virágcserepeinkben és kültéri tárolóinkban ne hagyjunk vizet állni, mert ezzel kedvezünk a szaporodásuknak. Szinte bármilyen üzletben kaphatóak gyertyák, fáklyaolajak, elektromos szúnyogűzők, de ezekkel nagyon óvatosan bánjunk, hiszen tűzveszélyesek és az elektromos irtókról könnyen meg is feledkezhetünk, ami azok túlmelegedését okozhatja. Gyerekeknek már ultrahangos kütyüt is vehetünk, melyek nem tartalmaznak káros anyagokat egy picike test számára sem. A gyógyszertárakban kaphatóak különböző sprayk, illetve tabletták, melyek bőrünk illatanyagait befolyásolva küzdenek a vérszívók ellen. Egyébként ezek többsége komplex hatással bír, hiszen képesek távol tartani a kullancsokat is.

Itt egy kicsit ki kell térnem házi kedvenceinkre is, mivel az ő egészségük megvédése is nagyon fontos szempont. Állatorvosi rendelőkben vehetünk számukra megfelelő tablettákat és a folyadékokat, melyeket beadva, illetve bőrükre kenve segíthetünk, hogy ne szenvedjenek a viszkető csípésektől. Kutyusaink és cicáink védelme kiemelten fontos, hiszen számukra életveszélyes lehet egyes szúnyogok csípése, mivel ezek szívférgességet okoznak, mely egy szörnyű fonalféreg a szív üregeiben élősködik.

Sokféle módszerrel elkerülhetjük a szúnyogok csípéseit, hogy megkíméljük magunkat és családunkat a kellemetlen, viszkető duzzanatoktól. Jobb megelőzni, mint vakarózni.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.