Menü

Virgin River – A sorozat, ami anyát beszippantotta

Háromgyerekes anyukaként nem sok szabadidőm van bármire is, hiszen a gyerekek kicsik és mindig van mit tenni-venni, ezért legjobb barátaim között említhetem a streaming szolgáltatásokat, amikkel esténként kicsit kikapcsolhatom az agyam.

A Virgin River (2019) egy jelenleg 5 évadon át ívelő drámasorozat, mely alapjául Robyn Carr, a sorozattal azonos című könyve szolgál, de a negyedik évadot 2022 júliusában dobták csak ki a Netflix oldalára. Az epizódok élhetően 45 perc körüliek, szóval egy anyás énidőbe is beleférnek.

A sorozat főszereplője a bájos, okos és szerintem csodaszép Mel, vagyis Melinda Monroe (Alexandra Breckenridge), akit ismerhetünk a Rólunk szól-ból (This is Us), de feltűnt a The Walking Dead-ben is. Az alapszál egy Los Angeles-i szülésznőről és bábáról szól, aki Virgin River gyönyörű környezetű városkájába költözik, hogy ott folytassa munkáját. Úgy gondolja, hogy ez a távoli hely elég messze van ahhoz, hogy maga mögött hagyva a múltat új életet kezdjen, de eleinte nem is sejti, hogy ez a kisvárosi élet nem is lesz olyan egyszerű számára.

Az első részekben megismerhetjük Mel életének korábbi meghatározó momentumait, miközben ő maga, sorra megismerkedik a város lakóival és a legfontosabb személlyel, Jackkel (Martin Henderson), a jóképű, veterán katona bártulajjal. Életük természetesen összefonódik, de részről részre megannyi buktatón mennek át. Velük annyi minden történik, hogy szinte kapkodjuk a fejünket, kicsit olyan, mintha mindent bele akartak volna sűríteni az életükbe, ami egy sorozatban megtörténhet.

A szerelmi szál mondhatni klisésen tekeredik tovább, de minden szereplő életének részese lehetünk, itt mindig mindenkivel történik valami, rengeteg a mini történetszál, ezáltal a sorozat nagyon izgalmas, azon kattog az ember agya, hogy a következő epizódban milyen fejleményre számíthatunk. Van itt katonaság, romantika, barátság, hazugságok, cselszövések, halál, gyilkosság, drogok, intrika, néha már-már kicsit tömény is, amit egy részbe beletömörítettek, mégis annyira valódi és mindennapi, hogy könnyen beleképzelhetjük magunkat a kisváros miliőjébe. A környezet lenyűgöző, a film készítésénél erre nagy hangsúlyt fektettek, hogy igazán megmutassák a helyvidéki, vízesésekben, erdőkben gazdag természet szépségeit.

Egy pillanatban felmerült bennem, hogy a történet hajaz egy korábbi, általam nagyon kedvelt sorozat sztorijára, a Férfi fán terem-re (Men In Trees -2006), de végül egészen más irányt vett a dolog.

A filmsorozat üzenete legfőképp az elfogadás, mások segítése, a barátság értékének bemutatása, az egyéni tragédiák feldolgozásának útja, egy kicsit El Camino jelleggel. Irányt mutat, hogyan kezeljük a mindennapokban bármelyik pillanatban elénk kerülő akadályokat és ezek mellett is tudjunk mosolyogni.

Ajánlom azoknak, akik szeretnék látni, hogy igen is vannak még romantikus férfiak, azoknak, akik valamilyen nehézségen mennek át, mert itt bizony mindenre is találnak megoldást. Továbbá azoknak, akik szeretnek izgulni a tv előtt, hogy ki a rejtélyes gyilkos, vagy azoknak, akik szeretnek a múltbéli események és azok következményeinek nyomába eredni.

Izgalommal várom a már elkészült ötödik évadot, mert a negyedik záró epizódja rengeteg kérdést hagy maga után.

Ahol a folyami rákok énekelnek - a filmajánló

Három évvel ezelőtt olvastam egy - véleményem szerint nagyon jó – könyvet, melynek a könyvajánlóját megjelentettük lapunk online hasábjain, most viszont volt szerencsém megnézni az ebből készült lebilincselő filmadaptációt is. Filmajánló következik.

Free Guy – a valótlan megvalósítása

A Free Guy (2021) az akció, a vígjáték és a kalandok világát egy videojátékon keresztül hozza el nekünk, ezzel eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen kiszakadni egy előre megtervezett univerzum falai közül.

Sokat markol, de keveset fog

A nemrégiben debütált Nincs baj, drágámnak a már körülötte zajló felhajtás, és “köpködés” történet elég nagy felhajtást csinál. Olivia Wilde filmje akkor a legjobb, mikor csak Florence Pugh van képernyőn, vagy mikor képi eszközökkel próbálja elmesélni az általa szürreálisnak, nézőként legtöbbször csak katyvaszosnak látott jeleneteket a képzeletbeli 50-es évek Amerikájában.

Francia Riviéra? Nem, Balaton

A Nyugati nyaralás című magyar film nemrég került a mozikba és már korábban is elég nagy felhajtást kapott. A késői Kádár-korszakon keresztül bemutatott Maurer család kémjátszmával átszőtt nyaralása olyan, mint egy ideális nyaralás humoros, nosztalgikus és érdekes. Nézőként pedig garantálva van a nevetés és az izgalom egyszerre.

Ez a vonat már célba is ért

A Japán kultúráról már rengeteg film született, a felkelő Nap országa mindig jó alapanyag egy akciófilmhez. Brad Pitt pedig A gyilkos járatban próbára is teszi magát, több karakterrel együttesen, azonban képes-e a japán expressz gyorsaságával, precizitásával és kényelmével is felvenni a versenyt, és egy legalább annyira jó filmet elvinni a hátán, mint a híres japán precizitás?