Menü

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha erről a témáról írok, annak az az oka, hogy aggasztónak találtam, hogy a kamaszfiam többször is panaszkodik arra, hogy fájnak az izmai, izomzata, természetesen rögtön megkerestem egy gyerekorvost, akivel erről beszélgettünk.

A kamaszkor során bizony előfordulhatnak hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a gyerekek bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek a kamaszkorral járó természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra.

Kamaszkorban következik be a hirtelen növekedés, amit elsősorban a növekedési hormonok okoznak.

A gyors növekedés miatt előfordul, hogy nem egyformán és arányosan növekednek a végtagok, természetesen nem azt értjük ezalatt, hogy egyik láb, vagy kar hosszabb lesz, mint a másik, csak annyit, hogy az izmok, ízületek és csontok eltérő ütemben fejlődnek, ez pedig járhat a fent említett tünetekkel, fájdalmakkal.

A vitamin – és ásványi anyag igény ilyekor megnövekedhet, ezért kell a megfelelő ételekkel, táplálkozással és esetleg étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal megtámogatni az egyenletes fejlődést.

Persze a kamaszfiamat elnézve nem brokkoli és sárgarépa zörög a kezében, mikor haza biciklizik a haveroktól, s nem zöld teára meg paradicsomlére, zöldturmixra vágyik, hanem gyorséttermi kajára és valami szénsavas, cukros üdítőre, ezért adok neki inkább több vitamint és próbálom itthon az egészséges étkezését megvalósítani. Szerencsére ez is bejön neki, így a tápláló ételekre sem mond nemet, lehetne rosszabb is.

Az orvosunk D-vitamint, kalciumpótlást javasolt legfőképp a növekedés okozta izomfájdalmakra.

A helyes testtartás miatt a másik kiskamasz fiammal pedig tornázunk, hiszen a gyors növekedés miatt kialakult nála is a lúdtalp, a hanyag tartás, némi gerincferdülés, melyre a torna, fitlabda, dinamikus ülőpárna, továbbá az úszás és a megfelelő talpbetét, illetve cipő a megoldás.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen sérülés húzódik meg az izomfájdalom mögött, mivel a fiaim fociznak így gondolnom kell erre is, hiszen a fájdalmat okozhatja ízületi gyulladás, sportolás közben szerzett zúzódás vagy az idegszövet sérülése. Az ilyen tünetek miatt ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A csontozat és az izomzat mellett persze az egész test fejlődik, mutál a fiúk hangja, változik a lányok teste, kialakulhatnak a pattanások, a bőrben fokozódik a faggyútermelés, ezek mind a kamaszkor természetes velejárói, melyen mi felnőttek is átestünk, hiszen senki sem kerülheti el kamaszkorban zajló testi átalakulásokat.

Ha a fent említett izomfájdalmat más tünetek is kísérik, fontos megtalálni a kiváltó okot, így mindenképp szükséges egy kivizsgálás. Fontos kideríteni azt is, hogy a fájdalom nem pszichés eredetű-e és nem pszichoszomatikus betegségről van szó.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.