Menü

Miért fáj annyira a kamaszok izomzata?

Ha erről a témáról írok, annak az az oka, hogy aggasztónak találtam, hogy a kamaszfiam többször is panaszkodik arra, hogy fájnak az izmai, izomzata, természetesen rögtön megkerestem egy gyerekorvost, akivel erről beszélgettünk.

A kamaszkor során bizony előfordulhatnak hasonlóan zavaró „tünetek” jelentkeznek a gyerekek bőrén, a testalkatán, a végtagjain. A legtöbb esetben ezek a kamaszkorral járó természetes folyamatok, csak ritkán utalnak kóros elváltozásra.

Kamaszkorban következik be a hirtelen növekedés, amit elsősorban a növekedési hormonok okoznak.

A gyors növekedés miatt előfordul, hogy nem egyformán és arányosan növekednek a végtagok, természetesen nem azt értjük ezalatt, hogy egyik láb, vagy kar hosszabb lesz, mint a másik, csak annyit, hogy az izmok, ízületek és csontok eltérő ütemben fejlődnek, ez pedig járhat a fent említett tünetekkel, fájdalmakkal.

A vitamin – és ásványi anyag igény ilyekor megnövekedhet, ezért kell a megfelelő ételekkel, táplálkozással és esetleg étrendkiegészítőkkel, vitaminokkal megtámogatni az egyenletes fejlődést.

Persze a kamaszfiamat elnézve nem brokkoli és sárgarépa zörög a kezében, mikor haza biciklizik a haveroktól, s nem zöld teára meg paradicsomlére, zöldturmixra vágyik, hanem gyorséttermi kajára és valami szénsavas, cukros üdítőre, ezért adok neki inkább több vitamint és próbálom itthon az egészséges étkezését megvalósítani. Szerencsére ez is bejön neki, így a tápláló ételekre sem mond nemet, lehetne rosszabb is.

Az orvosunk D-vitamint, kalciumpótlást javasolt legfőképp a növekedés okozta izomfájdalmakra.

A helyes testtartás miatt a másik kiskamasz fiammal pedig tornázunk, hiszen a gyors növekedés miatt kialakult nála is a lúdtalp, a hanyag tartás, némi gerincferdülés, melyre a torna, fitlabda, dinamikus ülőpárna, továbbá az úszás és a megfelelő talpbetét, illetve cipő a megoldás.

Előfordulhat az is, hogy valamilyen sérülés húzódik meg az izomfájdalom mögött, mivel a fiaim fociznak így gondolnom kell erre is, hiszen a fájdalmat okozhatja ízületi gyulladás, sportolás közben szerzett zúzódás vagy az idegszövet sérülése. Az ilyen tünetek miatt ajánlott szakorvoshoz fordulni.

A csontozat és az izomzat mellett persze az egész test fejlődik, mutál a fiúk hangja, változik a lányok teste, kialakulhatnak a pattanások, a bőrben fokozódik a faggyútermelés, ezek mind a kamaszkor természetes velejárói, melyen mi felnőttek is átestünk, hiszen senki sem kerülheti el kamaszkorban zajló testi átalakulásokat.

Ha a fent említett izomfájdalmat más tünetek is kísérik, fontos megtalálni a kiváltó okot, így mindenképp szükséges egy kivizsgálás. Fontos kideríteni azt is, hogy a fájdalom nem pszichés eredetű-e és nem pszichoszomatikus betegségről van szó.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.