Menü

A pánikbetegség tünetei

Ha az alábbi tünetek néhányát tapasztalod magadon (és nincsenek ezeket kiváltó testi betegségeid), akkor okkal gyanakodhatunk szorongásos viselkedészavarra, pánikbetegségre, vagy annak súlyos, krónikus következményére, az agorafóbiára, különösen az esetben, ha a pánikrohamok vissza-visszatérnek, rendszeresen ismétlődnek.

A szorongásos pánikbetegség és az agorafóbia jellemző tünetei a következők:

erős szívdobogás

mellkasi fájdalom, diszkomfort érzés

erős, szorító fejfájás

szédülés

homályos látás

bizsergés testszerte

hőhullámok vagy fázás

remegés, reszkető kéz

légzési nehézség

izommerevség

rosszullét, gyomortünetek

hasi fájdalom

valóságérzékelés változása

menekülési kényszer

halálfélelem

kontrollvesztéstől való félelem

ájulásérzet

megőrüléstől való félelem.

Mi a teendő, ha ismétlődnek a pánikrohamok?

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, és korábban az orvos kizárta a komolyabb testi betegségeket, vagy pedig azok nem járnak a fenti tünetekkel, akkor jó okunk van pánikbetegségre, szorongásra, esetleg agorafóbia kialakulására gyanakodni.

A tünetek nem maguk a betegség! Ezek a szorongással, agorafóbiával és pánikrohamokkal együtt járó testi érzetek. A videó-oktatás során a kiváltó okokat keressük és változtatjuk meg, és a tünetek ennek nyomán enyhülnek és múlnak el fokozatosan.

A pánikbetegség tünetei

A szorongásos pánikbetegség és az agorafóbia jellemző, tipikus tünetei:

„mindjárt kiugrik a szívem” – szapora szívdobogás, gyors szívverés

„úgy érzem, megfulladok” – légszomj, nehéz légzés, mellkasi fájdalom

„azt hittem, megbolondulok” – a megőrüléstől való félelem

„mintha abroncsban lenne a fejem” – erős fejfájás, migrén

„azt hittem, meghalok” – halálfélelem

„kiver a víz” – hőhullám, verejtékezés

„földbe gyökerezett a lábam” – izommerevség

„egész testemben remegtem” – hidegrázás, remegés, izomrángás

„meg kellett kapaszkodnom” – szédülés, egyensúlyzavar

„azt hittem, menten elájulok” – szédülés, ájulásérzet

„eltorzulva láttam a világot” – homályos látás

„úgy éreztem, nem bírom ki a vécéig” – vizelési, székelési inger, hasi fájdalom

„nem tudtam, hogy mi történik velem” – a valóságérzékelés torzulása, elvesztése

„azt hittem, sosem lesz vége” – de a pánikroham általában nem tart félóránál tovább.

A pánikroham tünetei és a szorongás hamar elmúlnak, de a pánikbetegség megmarad. Ha túl gyakran ismétlődik a heves szívdobogás, a szédülés, a kínzó fejfájás és remegés, ha nem múlnak és visszatérnek a pánik-tünetek – kérj segítséget!

Valójában mit is jelent a tömegtől való félelem?

Rengeteg az ember, meg lehet itt fulladni. Sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy hatalmas tömegben kell valahová mennünk, vagy éppen valamilyen rendezvényen vannak sokan, ahová megyünk. A legismertebb kifejezés a tömegtől való félelemre az enoklofóbia, azonban ennek is léteznek különböző árnyalati, amelyek aztán átfedésbe is kerülnek egymással.

Emiatt találjuk vonzónak a mosolyt

Az állatokkal ellentétben, nálunk fogunk megvillantása nem az agresszió jele, hanem kellemes gesztus, ami ráadásul egy ösztönös reakció. A világon mindössze öt érzelem van, amit mindenhol ugyanúgy fejeznek ki az emberek: az undor, félelem, düh, szomorúság és öröm, tehát az eszkimók ugyanúgy mosolyognak, mint az ausztrál őslakosok. A vakon született emberek senkit nem látnak mosolyogni, mégis ugyanúgy húzzák mosolyra szájukat, mint mindenki más.

Lelki terror: élet egy irányításmániással

Mindenki szereti, ha úgy történnek a dolgok, ahogyan ő azt elvárja. Ebben nincs is semmi különös. Ahogy abban sem, ha a csalódások miatt olykor dühösek, máskor szomorúak vagyunk. Egy egészséges személyiség mindig képes felállni a földről, levonni a konklúziót és tovább menni. Léteznek azonban olyanok, akik számára a döntési jog átruházása olyan elfogadhatatlan lehetőségnek tűnik, hogy életük során egy hosszú távú, titkos stratégiát építenek ki, mások viselkedésének kontrollálására. Ők az irányításmániások.

BTMN és SNI a gyerek papírján. Mit jelentenek ezek?

Mit jelent a BTMN? Kik tartoznak ebbe? Kik az SNI gyerekek? Nos pedagógusként és egy BTMN kisfiú anyukájaként szeretném ezeket a fogalmakat rendbe tenni és kicsit körül járni melyik mit takar, milyen fejlesztés szükséges és kik végzik ezeket.

Biztos jelek, hogy kiüresedett a szerelmetek

A hosszú, régóta tartó, szenvedélytől mentes kapcsolatokban a párt gyakran csak a megszokás és a közös ügyek intézése, sokak esetében pedig a becsületesség tartja össze. Évekig elélhet egymás mellett két ember úgy, hogy közben már nem élik meg az intimitás örömét. A párkapcsolatban már nincs izgalom, ugyanakkor az egymás iránt érzett felelősség nagy. Az üres szerelem jellemzőit járjuk körbe.