Menü

Amit érdemes tudni a chiliről

Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.

Őshazája Mexikó, Guatemala és Peru. Ezeken a területeken már valószínűleg évezredek óta termesztenek paprikacserjéket, innen csak a 15. században került Európába, onnan pedig egy századdal később kis hazánkba, Magyarországra, ezt pedig a spanyol hódító hadjáratoknak köszönhetjük. Ősi elnevezése indián nyelven „aji”, de a chili kifejezést mindenféle erős paprikára használják. Kontinensenként változó a leírása is, Amerikában chili, Nagy Britanniában és Ausztráliában chilli.

A chili paprikát könnyen termeszthetjük, hiszen balkonnövényként is remekül megállja a helyét, általában nem nő nagyra, dísznövényként is pompás éke lehet, mondjuk egy konyhának. Termése sokféle színt ölthet, egészen a sárgától a barnáig, először zöld színű, beérésekor nyeri el színét és méretét. Erőssége fajtájától függ, az enyhe pikáns íztől a „mindjárt tüzet okádok, mint egy sárkány” ízig bármilyen lehet, ez a skála igen széles, és kapszaicin tartalmát – ez adja az erősségét – Scoville-skála méri, aminek mértékegysége a SHU. Ezt a mértékegységet használják a kis üvegekben kapható chili cseppek leírásában is, minél magasabb a szám, annál erősebb az íz. Nagyon figyeljünk oda, hogy ha chilivel főzünk, mindig mossunk kezet, sose nyúljunk a szemünkhöz, a legerősebb chili vakságot okozhat, ha a szem nyálkahártyájához ér.

Egy picit térjünk ki arra is, hogy a chili mivel járulhat hozzá az egészségünkhöz. A benne található vitaminokon kívül a már említett kapszaicin az a hatóanyag, amivel segíthetjük szervezetünknek. Elsősorban a bél- és gyomorbántalmakra van jó hatással, mivel segít megvédeni ezen, belső szervek nyálkahártyáját, növeli a vérellátását, és bár hihetetlenül hangzik, de a gyomorfekély ellen is kiváló. Bizonyítottan jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, fejfájás, migrén, és ízületi fájdalom esetén is segítségül hívhatjuk, a gyógyszertárakban nagyon sok kenőcsöt és krémet kaphatunk, amiben ez az összetevő is megtalálható. Helyi érzéstelenítőként is jól funkcionál.

Megfázásnál, arcüreggyulladásnál, allergiánál is bevethetjük, mivel antibakteriális hatásai miatt fertőtlenít, emellett fokozza az orrnyálkahártya működését is. Mivel fogyasztásával emelkedik a testhőmérséklet, azáltal fokozódik a kalóriaégetés, ezzel segít az étvágy- és testsúlycsökkentésben. A vérnyomás problémákkal küzdőknek is van jó hírünk, hiszen szabályozza a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést, segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében.

Bizonyítottan káros hatása nincs, de bárkinél kialakulhat túlérzékenységi reakció, nagyon óvatosan kell bánni a fogyasztásával, mivel nagyobb mennyiségben gyomorfájdalmat, hányingert és hasmenést is okozhat.

Ízesíthetünk vele ételeket, italokat is, a szószok egyik legkiválóbb alapanyaga, sült húsok, tészták és saláták mellé kifejezetten ajánlatos, mivel kis adagban használva felébreszti az ízérzékelésünket.

A chili paprika egy nagyon hasznos kis növény, könnyen termeszthető otthonunkban is, segíthet különböző betegségeink, gyomorpanaszaink leküzdésében és étkezéseinket is feldobja.

A fehérjehiány tünetei

Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).

Hogy kerül a kávéba kollagén?

A kollagén szóval már gyakran találkoztunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, általános vagy célzott alkalmazással ajánlott táplálékkiegészítő, melynek bevitele a kor előrehaladtával egyre indokoltabbá válik. De hogy kerül a kávénkba?

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal.