Menü

Amit érdemes tudni a chiliről

Már hazánkban is elterjedt a különböző színű, nagyságú és erősségű terméseket adó növény, viszont sokan nem ismerik a chili paprikát a maga kis valójában.

Őshazája Mexikó, Guatemala és Peru. Ezeken a területeken már valószínűleg évezredek óta termesztenek paprikacserjéket, innen csak a 15. században került Európába, onnan pedig egy századdal később kis hazánkba, Magyarországra, ezt pedig a spanyol hódító hadjáratoknak köszönhetjük. Ősi elnevezése indián nyelven „aji”, de a chili kifejezést mindenféle erős paprikára használják. Kontinensenként változó a leírása is, Amerikában chili, Nagy Britanniában és Ausztráliában chilli.

A chili paprikát könnyen termeszthetjük, hiszen balkonnövényként is remekül megállja a helyét, általában nem nő nagyra, dísznövényként is pompás éke lehet, mondjuk egy konyhának. Termése sokféle színt ölthet, egészen a sárgától a barnáig, először zöld színű, beérésekor nyeri el színét és méretét. Erőssége fajtájától függ, az enyhe pikáns íztől a „mindjárt tüzet okádok, mint egy sárkány” ízig bármilyen lehet, ez a skála igen széles, és kapszaicin tartalmát – ez adja az erősségét – Scoville-skála méri, aminek mértékegysége a SHU. Ezt a mértékegységet használják a kis üvegekben kapható chili cseppek leírásában is, minél magasabb a szám, annál erősebb az íz. Nagyon figyeljünk oda, hogy ha chilivel főzünk, mindig mossunk kezet, sose nyúljunk a szemünkhöz, a legerősebb chili vakságot okozhat, ha a szem nyálkahártyájához ér.

Egy picit térjünk ki arra is, hogy a chili mivel járulhat hozzá az egészségünkhöz. A benne található vitaminokon kívül a már említett kapszaicin az a hatóanyag, amivel segíthetjük szervezetünknek. Elsősorban a bél- és gyomorbántalmakra van jó hatással, mivel segít megvédeni ezen, belső szervek nyálkahártyáját, növeli a vérellátását, és bár hihetetlenül hangzik, de a gyomorfekély ellen is kiváló. Bizonyítottan jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, fejfájás, migrén, és ízületi fájdalom esetén is segítségül hívhatjuk, a gyógyszertárakban nagyon sok kenőcsöt és krémet kaphatunk, amiben ez az összetevő is megtalálható. Helyi érzéstelenítőként is jól funkcionál.

Megfázásnál, arcüreggyulladásnál, allergiánál is bevethetjük, mivel antibakteriális hatásai miatt fertőtlenít, emellett fokozza az orrnyálkahártya működését is. Mivel fogyasztásával emelkedik a testhőmérséklet, azáltal fokozódik a kalóriaégetés, ezzel segít az étvágy- és testsúlycsökkentésben. A vérnyomás problémákkal küzdőknek is van jó hírünk, hiszen szabályozza a vérnyomást, helyreállítja a vérkeringést, segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében.

Bizonyítottan káros hatása nincs, de bárkinél kialakulhat túlérzékenységi reakció, nagyon óvatosan kell bánni a fogyasztásával, mivel nagyobb mennyiségben gyomorfájdalmat, hányingert és hasmenést is okozhat.

Ízesíthetünk vele ételeket, italokat is, a szószok egyik legkiválóbb alapanyaga, sült húsok, tészták és saláták mellé kifejezetten ajánlatos, mivel kis adagban használva felébreszti az ízérzékelésünket.

A chili paprika egy nagyon hasznos kis növény, könnyen termeszthető otthonunkban is, segíthet különböző betegségeink, gyomorpanaszaink leküzdésében és étkezéseinket is feldobja.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.