Menü

Ahol a folyami rákok énekelnek - a filmajánló

Három évvel ezelőtt olvastam egy - véleményem szerint nagyon jó – könyvet, melynek a könyvajánlóját megjelentettük lapunk online hasábjain, most viszont volt szerencsém megnézni az ebből készült lebilincselő filmadaptációt is. Filmajánló következik.

„Ahol a folyami rákok énekelnek” című műről van szó, melyet Delia Owens írt, a könyv filmadaptációja pedig 2022 augusztusában került bemutatásra. Az irodalmi mű filmes eszközökkel való megjelenítése azt kell, hogy mondjam (bár nem vagyok filmkritikus): telitalálat volt.

Delia Owens regénye egy lenyűgöző történet, mely egy mocsaras lápvidéken játszódik, ahol szívszorító kezdet után magára marad Kya, a hatéves kislány. Édesanyja, testvérei majd édesapja is elhagyták, a kislány azonban csodával határos módon életben marad és tökéletesen feltalálja magát a magányos vidéken: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál és berendezkedik a túlélésre.

A történet szívszorító, folyamatosan visszatérő momentuma az érzés, hogy a kislány mindvégig várja haza édesanyját, akit viszont nem láthat többé. Kya Clark, vagy ahogy mások hívják, a Lápi Lány” életét egy fiú, Tate kavarja fel, aki nemcsak a szerelmet hozza el számára, hanem a csalódást is, azonban rajta kívül más is érdeklődik a lány iránt…

A regény és a film története eleinte két idősíkban fut, idővel azonban találkozik a két idősáv, de ez nem zavaró.

A regényen és a filmen keresztül bepillantást nyerhetünk a láp élővilágába, csodálatos tájbemutatást láthatunk, ez többek között annak is köszönhető, hogy a szerző zoológus, ennek mivolta pedig hitelessé, érdekessé teszi a mocsárvidék izgalmas és páratlan természetábrázolását a főhősön keresztül.

A történet nem mondhatnám, hogy „könnyen emészthető”, hiszen a tájleírás, jellemrajz és a szerelmes tartalom mellett nem feledkezhetünk el arról, hogy a film egy gyilkossággal indul, s egy szövevényes krimi veszi kezdetét a lápi lány történetén keresztül…

Az elképesztő sikerű könyv, amelyet Magyarországon is többször újra kiadtak, izgalmas, érzelmes filmként debütált 2022. augusztus 18-án. A rendező: Olivia Newman volt, a forgatókönyvet Lucy Alibar írta. Kya szerepében Daisy Edgar-Jones, míg Tate szerepében Taylor John Smith mutatkozott be, Chase Andrews karakterét Harris Dickinson formálta meg.

A történet vége teljesen váratlan. Férjem megpróbálta megjósolni a film végét (ő nem olvasta a könyvet) de olyan befejezéssel szembesült, melyre garantáltan nem számított. Az a fajta lezárás, mely után az ember tágra nyílt szemekkel néz maga elé értetlenül.

Minden, mindenhol, mindenkor - Filmkritika

A Minden, mindenhol, mindenkor a párhuzamos világok új fogalmát alkotja meg. A film egy túlpörgetett, kaotikus és lehengerlő történetmesélés egy család és egy túlhajszolt családanya életéről. A története olyan, mint egy “összemásolt filmkritika”, különböző már jól bevált sablonokat, elemeket újraértelmez, újból felhasznál, viszont olyan módon, hogy az már önmagában is újszerű. Ez a film lehet, hogy nem tökéletes és nem fog mindenkinek tetszeni, viszont mindenképp érdemes megnézni.

Posztapokaliptikus utazás - The Last of Us kritika

A The Last of Us sorozat egy nagyon erős kezdést mutatott be a sikeres videójáték feldolgozások útján. Egyszerre találhatják meg benne a számításukat a játék rajongói és történetet nem ismerő nézők is. Nagy hatású játékból készült egy nagyszabású filmsorozat, ami zseniálisan indít az első részek alapján. Az alaptörténet már korábban is kész volt a játék miatt, a sorozat pedig az eddigi részek alapján folyamatosan önmaga rekordjait dönti meg.

Spielberg élete filme(n)

Steven Spielberg 74 évesen ismét bezsebelte a Golden Globe--ot egy önéletrajzi ihletésű tévémoziszerű gyöngyszemmel, a Fabelman családdal. Egy fiatal filmes ifjú éveit és családjának intrikáit követhetjük számon. Személyes hattyúdal kedves zenékkel, rendkívüli színészekkel egy letűnt kor igazi mementója. Vajon klasszikus született?

Több, mint egy film - Avatar: A víz útja

Az Avatar minden idők legnagyobb bevételt hozó, az egyik legsikeresebb filmje lett. Az első rész a filmezés egy új irányvonalát mutatta meg és olyan látványvilágot hozott létre, amelyre akkor senki sem volt képes. A második rész, vagy hivatalos nevén Avatar: A víz útja pedig méltó folytatása az első résznek egy bámulatos, lehengerlő látványfilm közel 200 percben. Olyan film amelyről valószínűleg mindenki hall és aki teheti,– valamint aki egy kicsit is érdeklődik a filmek iránt – annak meg kell néznie, mert ez egy kötelező darab!

Wakanda visszatért - Fekete Párduc 2. kritika

A Marvel Studios már rögtön az első Fekete Párduc film bemutatása után elkezdte tervezgetni a folytatást. 2 évvel ezelőtt viszont valószínűleg az Marvel-univerzum követőit világszerte megrázta a színész Chadwick Boseman halála. Ennek hatására pedig valóban nehezebb lehetett megcsinálni az új Fekete párducot, ami méltón tiszteleg az elhunyt főszereplő előtt. Filmként pedig egy sokszor látott történet részeként, de mégis abszolút jó élményt nyújt.