Menü

Egészséges a tofu vagy sem?

A tofu Kínából származik, magyarul szójatúrónak vagy szójababsajtnak is hívhatjuk. Ahogy neve is mutatja, szójababból készül, egészen pontosan az abból nyert szójatejből, éppen úgy, ahogyan a túró. Először megaltatják a szójatejet, majd a visszamaradt ’túró’ összepréselik, így kialakítva jellegzetes állagát. Főleg magas fehérjetartalma miatt használják a vegetáriánus konyhában hús helyett. Alapvetően sem jellegzetes íze, sem jellegzetes illata nincs, azonban jól fűszerezhető, így szinte minden ízvilágba könnyen beilleszthető. Vannak fajtái, amiket nyersen is fogyaszthatunk, de akár sütve, főzve, párolva vagy levesekben elkészítve is kiváló.

A tofu alapvetően egészséges élelmiszer, azonban mint minden esetben, itt is a mértéken van a hangsúly. A szója egy olyan növényi fehérjeforrás, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Fontos, hogy bár minden szükséges aminosavat tartalmaz, azok aránya nem egyezik meg a húséval, így akad köztük olyan, amit más forrásból is pótolnunk kell, így, ha vegetáriánus étrendet folytatunk, nem hagyatkozhatunk egyedül a tofura, mint fehérjeforrásra.

Zsírtartalma alacsony, így a húst - is - fogyasztó diétázók körében szintén népszerű alapanyag. Nagyobb mennyiségben tartalmaz azonban úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek olyan növényi vegyületek – fitohormonok -, melyek hasonlóak a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez, így képesek azok receptorához kötődve hatást kiváltani. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában is káros lenne a fogyasztása, mivel a kettő ettől függetlenül nem egy és ugyanaz.

Úgy is nevezik őket, hogy szelektív ösztrogén modulátorok, ami annyit jelent, hogy bizonyos szervekben az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, azonban bizonyos szervekben éppen gátolják annak hatását. Számos pozitív egészségügyi hatása ismert a fitohormonoknak, például csökkentik az érelmeszedést és a csontritkulást, valamint enyhítik a változókorral járó kellemetlen tüneteket.

A tofu rendkívül gazdag B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is, többek között vas, kalcium, nátrium és kálium is található benne. Nem tartalmaz viszont koleszterint, sem tejszármazékot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, sőt, glutén sem található benne.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.