Menü

Ételek és italok, amelyek segítenek a májon

Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.

Magyarországon nagyon magas az alkoholisták száma, sokan pedig nem veszik komolyan a problémát, vagy nem is látják annak. Nemrég napvilágot látott tanulmányok szerint egyáltalán nem kellene fogyasztani, nincs belőle egészséges mennyiség.

A máj pedig szüntelenül dolgozik az alkohol lebontásán, semlegesítésén, hiszen az sejtméregnek számít, hiába érzi tőle jól magát az ember. A rendszeres fogyasztás így igencsak megnehezíti a máj dolgát.

A következő táplálékok idegrendszert védő és májregeneráló tulajdonsággal rendelkeznek, tisztítják a szervezetetet, csökkenthetik az alkohol okozta károkat. Valódi eredményt viszont csak úgy lehet elérni, ha az alkohol nem a mindennapok része.

A szőlő C-vitaminban és magnéziumban gazdag, ami az izmok és a szív működésében játszik szerepet, levében és magjában pedig számos antioxidáns hatású vegyület, például májvédő rezveratrol található, mely több betegség megelőzésében segítséget nyújthat.

Az alkohol megkívánása ellen napi pár szem datolya is jó megoldás lehet: energiával tölti fel a szervezetet, immunerősítő, emésztésserkentő, és természetes vértisztítóként is funkcionál.

A cékla vagy a belőle készült céklalé az egyik legjobb májerősítő. Kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Javítja a vér áramlását is, ami segíti az agyműködést. Gránátalmával és grépfrúttal igazi csodaitalt varázsolhatsz magadnak a koktélok helyett.

Az alma flavonoidokat tartalmaz, melyek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, és májvédő szerepet is betöltenek. Az almában lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből.

A máriatövis vagy az ebből készült főzet májméregtelenítésre kiváló, fogyasztásával sokat tehetünk a máj regenerálása, védelme és egészségének megőrzése érdekében. A benne lévő szilimarin akadályozza, hogy az alkoholhoz hasonló mérgező anyagok rombolják a májat.

A fokhagyma természetes antibiotikumnak számít, ami májgyulladás ellen is hatékony, emellett értisztító és rákmegelőző hatása is van.

A gyermekláncfüvet vagy pitypangot sokan gyomnövénynek tekintik, míg mások csodanövénynek tartják: a pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, és salátába vagy teának is kiváló.

A piros gyümölcsökből vagy zöldségekből készült smoothie-k is jó alternatívák lehetnek az alkoholos koktélok vagy bor helyettesítésére, de másnaposság ellen is kiválók.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.