Ételek és italok, amelyek segítenek a májon
- Dátum: 2022.11.28., 08:58
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- alma, cékla, egészség, életmód, étrend, gyermekláncfű, máj, növény, piros gyümölcs, szőlő
Az ember egy hosszú, fárasztó nap után könnyen kinyit egy üveg bort, hétvégente elmegy a csajokkal koktélozni vagy a haverokkal sörözgetni - önmagában egy-egy ilyen esemény nem bűn, de ezek az alkalmak könnyen rutinná lesznek, és egy idő után sajnos akár a mindennapok részévé is válhat az alkohol.
Magyarországon nagyon magas az alkoholisták száma, sokan pedig nem veszik komolyan a problémát, vagy nem is látják annak. Nemrég napvilágot látott tanulmányok szerint egyáltalán nem kellene fogyasztani, nincs belőle egészséges mennyiség.
A máj pedig szüntelenül dolgozik az alkohol lebontásán, semlegesítésén, hiszen az sejtméregnek számít, hiába érzi tőle jól magát az ember. A rendszeres fogyasztás így igencsak megnehezíti a máj dolgát.
A következő táplálékok idegrendszert védő és májregeneráló tulajdonsággal rendelkeznek, tisztítják a szervezetetet, csökkenthetik az alkohol okozta károkat. Valódi eredményt viszont csak úgy lehet elérni, ha az alkohol nem a mindennapok része.
A szőlő C-vitaminban és magnéziumban gazdag, ami az izmok és a szív működésében játszik szerepet, levében és magjában pedig számos antioxidáns hatású vegyület, például májvédő rezveratrol található, mely több betegség megelőzésében segítséget nyújthat.
Az alkohol megkívánása ellen napi pár szem datolya is jó megoldás lehet: energiával tölti fel a szervezetet, immunerősítő, emésztésserkentő, és természetes vértisztítóként is funkcionál.
A cékla vagy a belőle készült céklalé az egyik legjobb májerősítő. Kiváló forrása a folsavnak, a mangánnak, a káliumnak és a réznek. Javítja a vér áramlását is, ami segíti az agyműködést. Gránátalmával és grépfrúttal igazi csodaitalt varázsolhatsz magadnak a koktélok helyett.
Az alma flavonoidokat tartalmaz, melyek rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, és májvédő szerepet is betöltenek. Az almában lévő fruktóz felgyorsítja az alkohol kiürülését a szervezetből.
A máriatövis vagy az ebből készült főzet májméregtelenítésre kiváló, fogyasztásával sokat tehetünk a máj regenerálása, védelme és egészségének megőrzése érdekében. A benne lévő szilimarin akadályozza, hogy az alkoholhoz hasonló mérgező anyagok rombolják a májat.
A fokhagyma természetes antibiotikumnak számít, ami májgyulladás ellen is hatékony, emellett értisztító és rákmegelőző hatása is van.
A gyermekláncfüvet vagy pitypangot sokan gyomnövénynek tekintik, míg mások csodanövénynek tartják: a pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, és salátába vagy teának is kiváló.
A piros gyümölcsökből vagy zöldségekből készült smoothie-k is jó alternatívák lehetnek az alkoholos koktélok vagy bor helyettesítésére, de másnaposság ellen is kiválók.
Orrmelléküreg -gyulladás kezelése és tünetei

Az orrmelléküreg-gyulladás, más néven sinusitis, a melléküregekben található nyálkahártyák gyulladását jelenti. A melléküregek maguk közé tartoznak az arcüreg (maxilláris), homloküreg (frontális), rostasejtek (cellulae ethmoidales) és a légcsőcsontok közötti sejtek. Ez a betegség viszonylag gyakori, szinte mindenki legalább egyszer életében átesik rajta.
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
A fürdőzés veszélyei – Amit mindenkinek tudnia kell

A fürdőzés nagyszerű kikapcsolódás, de csak akkor biztonságos, ha körültekintők vagyunk. Tartsuk be az alapvető szabályokat, figyeljünk egymásra, és ne kockáztassunk feleslegesen. A tudatosság életeket menthet!
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.