Menü

A stressz megbetegít?

Igen. Megbetegít a stressz, ez pedig bizonyított. Különféle jelek, tünetek mutatják, hogy a stressz milyen betegségek okozója lehet. Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Egyik ilyen jel, vagy tünet a kiütés. Ha váratlanul viszkető kiütéseket fedezünk fel magunkon, akkor a stressz is lehet az ok, bár sokan egyből allergiára, vagy járványra gondolnak. A stressz hatására az immunrendszer ugyanis legyengül, s sokkal érzékenyebben reagál a szervezetünk a környezet hatásaira.

Fogyás-hízás.

Vannak, akik az idegesség hatására fogyni kezdenek, s vannak, aki testsúlygyarapodást vehetnek észre, ez valószínűleg összefügg a stresszevéssel, amit a stressz hatására felszabaduló hormonok váltanak ki és ami miatt a hízás vagy a fogyás bekövetkezhet.

Ezen segít az egészséges nassolni való, jó, ha van ilyenkor nálunk egy zacskó olajos mag, proteinszelet, vagy egy turmix.

A fejfájás, illetve gyomorpanaszok, hasi görcsök a stresszes embereknél gyakran megfigyelhető. A migrén is gyakoribb és ezt szintén a stressz váltja ki, vagy fokozza a már meglévő panaszokat.

A gyomorégés pedig attól lehet, hogy az állandó idegesség hatására több gyomorsav termelődik és ez felfúvódáshoz, gyomorégéshez, görcsökhöz, hasmenéshez vezethet.

Állandó köhögés. Szintén pszichés eredetű, ahogy az is, hogy gyakrabban megfázunk. Mint említettem a stressz legyengíti az immunrendszert, emiatt könnyebben megbetegszünk. Ha ez gyakori, valószínűleg a stressz okozza.

Figyeljünk a jelekre, fent említett tünetekre! Egészségünk megőrzése érdekében gondoskodjunk arról, hogy megtanuljuk kezelni a mindennapi stresszhelyzeteinket. A stressz és a túlzott aggódás, idegeskedés, folyamatos feszültséghelyzetek egy idő után fizikailag is megbetegíthetik az embert. A hosszú ideig fennálló negatív stresszhatások komoly betegségeket válthatnak ki, ezért fontos a mielőbbi, hatékony stresszkezelés (stresszoldó technikák, légzésterápia, relaxáció, meditáció, kineziológia, rendszeres testmozgás, megfelelő étrendkiegészítők…stb.), melyhez adott esetben érdemes akár szakember segítségét kérni.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.