Menü

Mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek?

Szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek otthon, bár előfordul az is, hogy a család sehogy sem tudja megoldani egy iskolai szünet alatt a fiatalabb gyermek felügyeletét, ezért akár fiatalabb (8-10 éves) gyerekek is gyakran maradnak otthon egyedül. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a gyerek érett legyen az egyedülléthez otthon, biztonságban érezze magát, valamint tisztában legyen a fontos teendőkkel esetleges baj esetén.

Ha gyermekünket egyedül hagyjuk otthon, akkor feltétlen meg kell vele beszélnünk, hogy mit kell tennie baj esetén, kit milyen számon hívjon fel. Tisztában kell lennie a 112-es segélyhívó telefonszámával, illetve ajánlott bizonyos időközönként rátelefonálni, vagy a szomszédokat megkérni, hogy időnként nézzenek rá.

Egy szülő számára ez hatalmas dilemma, hiszen egyrészt fontos az önállóságra nevelés, másrészt sok mindent mérlegelni kell, mielőtt otthon hagyjuk a csemeténket.

Magyarországon (ahogy Európa legtöbb országában) nincs erre konkrét törvényi előírás. A szülőre van bízva, hogy ezt a döntést meghozza. Természetesen nagyon kicsi gyerekek esetében felelőtlenséget és a gondoskodás hiányát jelenti, ha a szülő magára hagyja, mert ezzel veszélynek teszi ki, ami gyerekvédelmi kérdés és bizonyos esetekben akár eljárás is indulhat a szülővel szemben.

Amikor úgy döntünk, gyermekünk egyedül maradhat otthon, akkor a következő pontok betartását szeretnénk javasolni a szülőknek.

- hosszabb időre ne hagyjuk otthona gyermeket, akkor sem, ha elmúlt 12 éves.

- 16 éven aluli gyereket nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

- csak akkor hagyjuk otthon egyedül a gyermeket, ha ebbe ő is beleegyezik, biztonságban érzi magát és ismeri a baj esetén értesítendő telefonszámokat, emellett legyen tisztában azzal, mi a teendő akkor, ha esetleg váratlan helyzet adódik, például elmegy az áram, vagy idegenek kopogtatnak az ajtón.

- Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt, soha semmilyen körülmények között nem maradhatnak egyedül a lakásban.

- kisgyereket ne hagyjuk egy másik gyerekre.

- ha a gyerek fogyatékossággal élő, vagy különleges bánásmódot igényel, nem tanácsos egyedül hagyni otthon egyedül.

Ha ezeket mind mérlegeltük, akkor – felállítva a szabályokat - elkezdhetjük fokozatosan az önállóságra nevelést és otthon hagyhatjuk gyermekünket, először rövid, majd idővel mindig kicsit hosszabb időre. (a szülőnek is meg kell érnie ehhez, én például – hiába múlt el 12 éves a gyermekem – nehezen értem meg arra, hogy elfogadjam ezt a szituációt. Pedig jó, ha a gyerek érzi, hogy megbíznak benne a szülei, s hagyják önállósodni.)

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.