Menü

Mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek?

Szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek otthon, bár előfordul az is, hogy a család sehogy sem tudja megoldani egy iskolai szünet alatt a fiatalabb gyermek felügyeletét, ezért akár fiatalabb (8-10 éves) gyerekek is gyakran maradnak otthon egyedül. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a gyerek érett legyen az egyedülléthez otthon, biztonságban érezze magát, valamint tisztában legyen a fontos teendőkkel esetleges baj esetén.

Ha gyermekünket egyedül hagyjuk otthon, akkor feltétlen meg kell vele beszélnünk, hogy mit kell tennie baj esetén, kit milyen számon hívjon fel. Tisztában kell lennie a 112-es segélyhívó telefonszámával, illetve ajánlott bizonyos időközönként rátelefonálni, vagy a szomszédokat megkérni, hogy időnként nézzenek rá.

Egy szülő számára ez hatalmas dilemma, hiszen egyrészt fontos az önállóságra nevelés, másrészt sok mindent mérlegelni kell, mielőtt otthon hagyjuk a csemeténket.

Magyarországon (ahogy Európa legtöbb országában) nincs erre konkrét törvényi előírás. A szülőre van bízva, hogy ezt a döntést meghozza. Természetesen nagyon kicsi gyerekek esetében felelőtlenséget és a gondoskodás hiányát jelenti, ha a szülő magára hagyja, mert ezzel veszélynek teszi ki, ami gyerekvédelmi kérdés és bizonyos esetekben akár eljárás is indulhat a szülővel szemben.

Amikor úgy döntünk, gyermekünk egyedül maradhat otthon, akkor a következő pontok betartását szeretnénk javasolni a szülőknek.

- hosszabb időre ne hagyjuk otthona gyermeket, akkor sem, ha elmúlt 12 éves.

- 16 éven aluli gyereket nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

- csak akkor hagyjuk otthon egyedül a gyermeket, ha ebbe ő is beleegyezik, biztonságban érzi magát és ismeri a baj esetén értesítendő telefonszámokat, emellett legyen tisztában azzal, mi a teendő akkor, ha esetleg váratlan helyzet adódik, például elmegy az áram, vagy idegenek kopogtatnak az ajtón.

- Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt, soha semmilyen körülmények között nem maradhatnak egyedül a lakásban.

- kisgyereket ne hagyjuk egy másik gyerekre.

- ha a gyerek fogyatékossággal élő, vagy különleges bánásmódot igényel, nem tanácsos egyedül hagyni otthon egyedül.

Ha ezeket mind mérlegeltük, akkor – felállítva a szabályokat - elkezdhetjük fokozatosan az önállóságra nevelést és otthon hagyhatjuk gyermekünket, először rövid, majd idővel mindig kicsit hosszabb időre. (a szülőnek is meg kell érnie ehhez, én például – hiába múlt el 12 éves a gyermekem – nehezen értem meg arra, hogy elfogadjam ezt a szituációt. Pedig jó, ha a gyerek érzi, hogy megbíznak benne a szülei, s hagyják önállósodni.)

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!