Menü

Mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek?

Szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek otthon, bár előfordul az is, hogy a család sehogy sem tudja megoldani egy iskolai szünet alatt a fiatalabb gyermek felügyeletét, ezért akár fiatalabb (8-10 éves) gyerekek is gyakran maradnak otthon egyedül. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a gyerek érett legyen az egyedülléthez otthon, biztonságban érezze magát, valamint tisztában legyen a fontos teendőkkel esetleges baj esetén.

Ha gyermekünket egyedül hagyjuk otthon, akkor feltétlen meg kell vele beszélnünk, hogy mit kell tennie baj esetén, kit milyen számon hívjon fel. Tisztában kell lennie a 112-es segélyhívó telefonszámával, illetve ajánlott bizonyos időközönként rátelefonálni, vagy a szomszédokat megkérni, hogy időnként nézzenek rá.

Egy szülő számára ez hatalmas dilemma, hiszen egyrészt fontos az önállóságra nevelés, másrészt sok mindent mérlegelni kell, mielőtt otthon hagyjuk a csemeténket.

Magyarországon (ahogy Európa legtöbb országában) nincs erre konkrét törvényi előírás. A szülőre van bízva, hogy ezt a döntést meghozza. Természetesen nagyon kicsi gyerekek esetében felelőtlenséget és a gondoskodás hiányát jelenti, ha a szülő magára hagyja, mert ezzel veszélynek teszi ki, ami gyerekvédelmi kérdés és bizonyos esetekben akár eljárás is indulhat a szülővel szemben.

Amikor úgy döntünk, gyermekünk egyedül maradhat otthon, akkor a következő pontok betartását szeretnénk javasolni a szülőknek.

- hosszabb időre ne hagyjuk otthona gyermeket, akkor sem, ha elmúlt 12 éves.

- 16 éven aluli gyereket nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

- csak akkor hagyjuk otthon egyedül a gyermeket, ha ebbe ő is beleegyezik, biztonságban érzi magát és ismeri a baj esetén értesítendő telefonszámokat, emellett legyen tisztában azzal, mi a teendő akkor, ha esetleg váratlan helyzet adódik, például elmegy az áram, vagy idegenek kopogtatnak az ajtón.

- Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt, soha semmilyen körülmények között nem maradhatnak egyedül a lakásban.

- kisgyereket ne hagyjuk egy másik gyerekre.

- ha a gyerek fogyatékossággal élő, vagy különleges bánásmódot igényel, nem tanácsos egyedül hagyni otthon egyedül.

Ha ezeket mind mérlegeltük, akkor – felállítva a szabályokat - elkezdhetjük fokozatosan az önállóságra nevelést és otthon hagyhatjuk gyermekünket, először rövid, majd idővel mindig kicsit hosszabb időre. (a szülőnek is meg kell érnie ehhez, én például – hiába múlt el 12 éves a gyermekem – nehezen értem meg arra, hogy elfogadjam ezt a szituációt. Pedig jó, ha a gyerek érzi, hogy megbíznak benne a szülei, s hagyják önállósodni.)

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.