Menü

Mikortól maradhat otthon egyedül a gyerek?

Szakember szerint biztonsággal 12 év felett hagyhatók egyedül a gyerekek otthon, bár előfordul az is, hogy a család sehogy sem tudja megoldani egy iskolai szünet alatt a fiatalabb gyermek felügyeletét, ezért akár fiatalabb (8-10 éves) gyerekek is gyakran maradnak otthon egyedül. Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy a gyerek érett legyen az egyedülléthez otthon, biztonságban érezze magát, valamint tisztában legyen a fontos teendőkkel esetleges baj esetén.

Ha gyermekünket egyedül hagyjuk otthon, akkor feltétlen meg kell vele beszélnünk, hogy mit kell tennie baj esetén, kit milyen számon hívjon fel. Tisztában kell lennie a 112-es segélyhívó telefonszámával, illetve ajánlott bizonyos időközönként rátelefonálni, vagy a szomszédokat megkérni, hogy időnként nézzenek rá.

Egy szülő számára ez hatalmas dilemma, hiszen egyrészt fontos az önállóságra nevelés, másrészt sok mindent mérlegelni kell, mielőtt otthon hagyjuk a csemeténket.

Magyarországon (ahogy Európa legtöbb országában) nincs erre konkrét törvényi előírás. A szülőre van bízva, hogy ezt a döntést meghozza. Természetesen nagyon kicsi gyerekek esetében felelőtlenséget és a gondoskodás hiányát jelenti, ha a szülő magára hagyja, mert ezzel veszélynek teszi ki, ami gyerekvédelmi kérdés és bizonyos esetekben akár eljárás is indulhat a szülővel szemben.

Amikor úgy döntünk, gyermekünk egyedül maradhat otthon, akkor a következő pontok betartását szeretnénk javasolni a szülőknek.

- hosszabb időre ne hagyjuk otthona gyermeket, akkor sem, ha elmúlt 12 éves.

- 16 éven aluli gyereket nem ajánlott egyedül hagyni éjszakára.

- csak akkor hagyjuk otthon egyedül a gyermeket, ha ebbe ő is beleegyezik, biztonságban érzi magát és ismeri a baj esetén értesítendő telefonszámokat, emellett legyen tisztában azzal, mi a teendő akkor, ha esetleg váratlan helyzet adódik, például elmegy az áram, vagy idegenek kopogtatnak az ajtón.

- Újszülöttek, kisbabák és kisgyerekek mellett mindig legyen felnőtt, soha semmilyen körülmények között nem maradhatnak egyedül a lakásban.

- kisgyereket ne hagyjuk egy másik gyerekre.

- ha a gyerek fogyatékossággal élő, vagy különleges bánásmódot igényel, nem tanácsos egyedül hagyni otthon egyedül.

Ha ezeket mind mérlegeltük, akkor – felállítva a szabályokat - elkezdhetjük fokozatosan az önállóságra nevelést és otthon hagyhatjuk gyermekünket, először rövid, majd idővel mindig kicsit hosszabb időre. (a szülőnek is meg kell érnie ehhez, én például – hiába múlt el 12 éves a gyermekem – nehezen értem meg arra, hogy elfogadjam ezt a szituációt. Pedig jó, ha a gyerek érzi, hogy megbíznak benne a szülei, s hagyják önállósodni.)

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?