Menü

Rejtélyes kór támad

A szerotonin, más néven 5-hidroxi-triptamin (5-HT), amelyet a "boldogsághormonok" között tartnakat számon, egy a szervezetben fontos szerepet betöltő neurotraszmitter - vagyis ingerületátvivő molekula. A szerotonint a központi idegrendszer és a gyomor-bél rendszer bizonyos sejtjei állítják elő, a hiánya pedig számos kellemetlen tünet okozója lehet. A szerotoninhiánynak hatása lehet az alvásra, az étvágyra, az emésztésre és általában a mentális és fizikai egészségre.

Szerotoninhiány kialakulhat, ha a szervezet nem képes azt előállítani, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni a molekulát. A tudománynak egyelőre nincs biztos álláspontja annak kapcsán, hogy mi okozza egyes emberek szervezetében az alacsony szerotoninszintet. A szerotoninhiányra nincs még egyértelmű tesztelési módszer sem, ezekkel kapcsolatban még sok kutatás van folyamatban. Egyelőre az is vitatott, hogy a depresszió és más pszichés zavarok terén milyen szerepet játszhat. Az viszont biztos, hogy ez a vegyület a sok élettani folyamatot befolyásol.

A szerotonint boldogsághormonnak is nevezik az endorfinhoz, dopaminhoz, oxitocinhoz hasonlóan, melyeknek mind szerepük van a jó közérzet fenntartásában.

A szerotoninhiány tünetei

A szerotonin hiánya okozhat szorongást, depressziós hangulatot, agressziót, impulzív viselkedést, álmatlanságot, és köze lehet a demenciához és a kognitív zavarokhoz. Az alacsony szerotoninszint különféle viselkedési és érzelmi állapotokhoz is kapcsolódik, olyanokhoz, mint a rögeszmés-kényszeres zavar (OCD), a pánikbetegség, az öngyilkos gondolatok, poszttraumás stressz szindróma (PTSD) vagy a szociális szorongásos zavar.

A szerotoninhiány ugyanakkor másként hathat különböző emberetek szervezetére a kutatások szerint. Például azok, akiknél nem fordult elő korábban depresszió, nem feltétlen lesznek ilyen tüneteik alacsony szerotoninszint mellett sem. Így a hajlamok bizonyos zavarokra valószínűleg szerepet játszanak abban, milyen tünetek jelentkeznek.

A kutatások szerint fizikai folyamatokban is nagy szerepe lehet a szerotoninnak, így az anyagcsere, alvás, véralvadás, energia egyensúly, emésztés, vércukorszint, szív- és májműködés, az immunválasz és fájdalomérzet terén. Így nem meglepő, hogy a szerotoninhiány számos fizikai tünet, betegség kialakulásában is szerepet játszhat, mint az elhízottság, cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, fáradtság, csontritkulás vagy a gyomor-bélrendszeri problémák.

Mi okozza a szerotoninhiányt?

A kutatások még nem derítették ki, pontosan mi áll az alacsony szerotoninszint hátterében, egyelőre csak állatokon végeztek vizsgálatokat ennek kapcsán. Egyes elképzelések szerint, a mikrobiomot vagy a bélbaktériumokat érintő stressz, betegség, helytelen táplálkozás miatt alakulhat ki zavar a szerotonin termelésében, hatékonyságában.

A szerotoninhiány hátterében olyan okok is állhatnak, mint a krónikus stressz, a táplálkozási hiányosságok, az emésztési problémák, bizonyos gyógyszerek szedése, hormonális változások, vagy a napfény hiánya. A kutatók szerint viszont a szerotonin alacsonyabb szintje nagyban összefügghet az adott szervezet működésével is.

A szerotonin hiányt, mivel a kutatások még gyerekcipőben járnak, nem szokták diagnosztizálni sem külföldön, sem Magyarországon. Általában a hiány okozta tüneteket kezelik anélkül, hogy tudnák, hogy az alacsony szerotoninszint vagy más áll a háttérben.

Mivel még egyelőre az sem világos, mi a pontos szerepe a szervezetben a szerotoninnak, illetve mely élettani folyamatokban milyen szerepet tölt be, valamint a hiánya kinél milyen tüneteket okoz, ezért az sem jelenthető ki, hogy a tabletták szedése megoldást jelenhet az alacsony szerotoninszintre. Ráadásul nem is jellemző, hogy ilyen vizsgálatot végeznének a szakemberek, aminek aztán célzott kezelése lehetne az étrendkiegészítő. Tehát ha valaki arra gyanakszik, hogy a korábban felsorolt tüneteinek hátterében szerotoninhiány állhat, akkor kipróbálhatja, elmulasztja-e azokat a tabletta szedése.

Kínai horoszkóp 2023: a remény esztendeje lesz a Nyúl éve

A kínai asztrológia a kínai kultúrából eredő sok ezer éves ezoterikus hagyomány, mely a természet rendjét, körforgását vizsgálja.

Mit jelent a fair trade kereskedelem?

A kereskedelem fogalma az egész emberiség életét végigkíséri, és rengeteg formája van. Viszont általában az egyik fél mindig többet nyer, mint a másik. A modern világban ez a fajta hátrány leginkább a harmadik világ országaiban érezhető. A fair trade, avagy méltányos kereskedelem pedig pont ennek az ellensúlyozására jött létre. Tehát ez alapján a szerződő fél figyelembe veszi a másik körülményeit, értékeit és igazságos hozzáállást tanúsítanak egymással szemben.

A legjobb vírusölő gyógynövények

A téli hónapokban gyakoribbak a vírusos fertőzések, amik ellen sajnos nem működnek az antibiotikumok. Mutatjuk, milyen gyógynövények segíthetnek ilyen esetben.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!

A legjobb koleszterinszint-csökkentő gyógynövények

A koleszterin okozta megbetegedésekre 1951-ben figyeltek fel, amikor az amerikai hadügy minisztérium háborúban elesett katonák holttesteit küldte Koreába boncolásra.