Menü

A frontok hatása a gyerekekre

Akinek gyereke van, annak talán nem mondok újat azzal, ha a mai témámban azt feszegetem, hogyan hatnak a frontok a gyerekekre, merthogy hatnak, az egészen bizonyos, ezért jó, ha számításba vesszük a legközelebbi hangulatváltozásnál, hogy a hiszti oka lehet, hogy a fronthatás.

A frontérzékenység rengeteg embert érint, az egészen kicsitől az idősekig.

Szülőként gyakran tapasztaljuk, hogy a gyermekünk nyűgösebb, rosszabb a kedve, sírósabb hangulatú, nehezebb felvidítani, mint máskor, hangulata hirtelen változik, mint máskor, ilyenkor valószínű arról van szó, hogy a mi gyermekünk is érzékeny lehet a frontokra. A nagyobbak, akik már tudnak beszélni, szólni, akár jelezhetik is, hogy fáj a fejük, ezért ajánlott felkészülni arra, hogyan enyhítsük frontérzékeny gyermekünk kellemetlen tüneteit.

Mi is az a front?

Nem más mint a hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény. Melegfront esetén az arra érzékenyeknél csökken a vérnyomás, és migrénes tünetek is jelentkezhetnek, míg hidegfront esetén a legtöbbször csak a front elvonulását követően jelentkeznek a tünetek, ami ízületi és reumás fájdalmakat jelenthet, gyomorpanaszokat, asztmás rohamokat, valamint mellkasi panaszokat. (Szakemberek szerint a szívrohamok és a koraszülések száma is megnövekedhet ebben az időszakban.)

Vannak olyan tünetek is ami mindkét esetben jelentkezhetnek, ilyenek az alvászavar, a fejfájás, a levertség, nyugtalanság és ingerlékenység.

A frontátvonulások a légtömegek cserélődése miatt jönnek létre, ilyenkor mondjuk mi felnőttek is, hogy „érezzük a frontot”, s ugyanez a kicsiket is megviseli a fent említett tünetek és jelek formájában, de ezeken némileg tudunk segíteni, ha felkészültek vagyunk.

Mit tehetünk, ha frontérzékeny a gyermekünk?

Nem szabad ilyenkor megijedni, elsősorban türelemmel kell a gyermek hangulatváltozásait kezelni, hiszen a morcossága, nyűgössége emiatt lehet. A meteorológia sokszor jelzi előre a frontokat, így tudni lehet, mikor állhat ez a tünetek hátterében.

Biztosítsuk a gyermek jó közérzetét, itassuk folyadékkal, erősítsük immunrendszerét, gondoskodjunk a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelről.

A kisebbeket vegyük ölbe, ringassuk, meséljünk, énekeljünk nekik, kuporodjunk egy kényelmes kanapéra, vagy babzsákfotelbe és így próbáljuk megnyugtatni őket. Amennyiben fájdalmai nem múlnak, vagy erősödnek, mindenképp kérjünk tanácsot gyermekorvostól, mert lehetséges, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség.

Jó hír, hogy sokan kinövik ezt az évek folyamán, ám vannak, akiket életük végéig elkísérnek a frontérzékenység tünetei.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.