Menü

Mi az a lapacho tea?

A lapacho fa Dél-Amerikában őshonos, főként Brazília, Észak-Argentína, Paraguay és Bolívia területén használják fel gyógynövényként. Eredetileg az itt élő őslakosok alkalmazták főzetként, melynek számos pozitív egészségügyi hatása van. A fa belső kérgéből készült gyógytea nem tartalmaz koffeint, mivel nem tea növényről van szó, - hanem valójában a szivarfélék családjába tartozik - valamint rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag található benne. Ilyen például a B-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, szilícium és mangán.

A bennetalálható hasznos tápanyagok mellett antibakteriális és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, alkalmazzák például Candida kezelésére is, de általános fertőzésekkel szemben is hatásos.

Fogyasztását általában megelőző jelleggel javasolják, főleg vírusos, náthás időszakban. Adagolását tekintve napi két csészével ajánlott fogyasztani. Főként immunerősítő, bélműködést segítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt fogyasztják, de fájdalomcsillapító, valamint lázcsillapító hatása is ismert.

Szakértők szerint hatékony onkológiai kezelések kiegészítéseként is, mivel támogatja a szervezetet a hosszantartó kemoterápia alatt, azonban nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a nem kívánt mellékhatások túlsúlyba kerülhetnek.

Elkészítése során van néhány dolog, amire fontos odafigyelni. Ilyen például az, hogy nem szabad agyag edényben főzni. Használjunk fém lábast, öntsünk bele 1 liter fizet, majd amikor már forr, tegyünk hozzá 4 evőkanál lapachot. Ezután forraljuk még további 5 percig, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 15-20 percet. Ezután már fogyasztható is, azonban szintén egy fontos részlet, hogy miután elkészült a tea, nem szabad termoszban tárolni és újra sem szabad melegíteni a teát, de jó hír, hogy hidegen és melegen egyaránt fogyasztható és hatékony. Ízesíthetjük is tetszés szerint, főleg mézzel, de nádcukorral vagy agave sziruppal is kipróbálhatjuk.

Fogyasztása kúraszerűen történik, tehát 2-3 hét napi fogyasztás után érdemes legalább egy hónap szünetet tartani. Ha vérhígítót szedünk vagy vérhígító hatású gyógyszert vettünk be (pl. aszpirin), akkor érdemes kerülni a fogyasztását. Várandós és szoptató kismamák számára szintén nem javasolt, valamint alacsony vérnyomás és elégtelen szívműködés esetén is kerüljük a lapacho kúrát.

Mivel túladagolása lehetséges, fontos, hogy betartsuk a fogyasztásra vonatkozó szabályokat. Ha hányingert, hányást vagy orrvérzést tapasztalunk, mindenképpen függesszük fel a kúrát és keressük fel orvosunkat.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.