Menü

Mi az a lapacho tea?

A lapacho fa Dél-Amerikában őshonos, főként Brazília, Észak-Argentína, Paraguay és Bolívia területén használják fel gyógynövényként. Eredetileg az itt élő őslakosok alkalmazták főzetként, melynek számos pozitív egészségügyi hatása van. A fa belső kérgéből készült gyógytea nem tartalmaz koffeint, mivel nem tea növényről van szó, - hanem valójában a szivarfélék családjába tartozik - valamint rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag található benne. Ilyen például a B-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, szilícium és mangán.

A bennetalálható hasznos tápanyagok mellett antibakteriális és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, alkalmazzák például Candida kezelésére is, de általános fertőzésekkel szemben is hatásos.

Fogyasztását általában megelőző jelleggel javasolják, főleg vírusos, náthás időszakban. Adagolását tekintve napi két csészével ajánlott fogyasztani. Főként immunerősítő, bélműködést segítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt fogyasztják, de fájdalomcsillapító, valamint lázcsillapító hatása is ismert.

Szakértők szerint hatékony onkológiai kezelések kiegészítéseként is, mivel támogatja a szervezetet a hosszantartó kemoterápia alatt, azonban nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a nem kívánt mellékhatások túlsúlyba kerülhetnek.

Elkészítése során van néhány dolog, amire fontos odafigyelni. Ilyen például az, hogy nem szabad agyag edényben főzni. Használjunk fém lábast, öntsünk bele 1 liter fizet, majd amikor már forr, tegyünk hozzá 4 evőkanál lapachot. Ezután forraljuk még további 5 percig, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 15-20 percet. Ezután már fogyasztható is, azonban szintén egy fontos részlet, hogy miután elkészült a tea, nem szabad termoszban tárolni és újra sem szabad melegíteni a teát, de jó hír, hogy hidegen és melegen egyaránt fogyasztható és hatékony. Ízesíthetjük is tetszés szerint, főleg mézzel, de nádcukorral vagy agave sziruppal is kipróbálhatjuk.

Fogyasztása kúraszerűen történik, tehát 2-3 hét napi fogyasztás után érdemes legalább egy hónap szünetet tartani. Ha vérhígítót szedünk vagy vérhígító hatású gyógyszert vettünk be (pl. aszpirin), akkor érdemes kerülni a fogyasztását. Várandós és szoptató kismamák számára szintén nem javasolt, valamint alacsony vérnyomás és elégtelen szívműködés esetén is kerüljük a lapacho kúrát.

Mivel túladagolása lehetséges, fontos, hogy betartsuk a fogyasztásra vonatkozó szabályokat. Ha hányingert, hányást vagy orrvérzést tapasztalunk, mindenképpen függesszük fel a kúrát és keressük fel orvosunkat.

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.