Mi az a lapacho tea?
- Dátum: 2023.02.10., 07:06
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antibakteriális, Argentína, bélrendszer, Bolívia, Brazília, Dél-Amerika, fa, fájdalomcsillapító, főzet, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, immunrendszer, influenza, inka, kéreg, kúra, lapacho, nátha, onkológia, Paraguay, tea
A lapacho fa Dél-Amerikában őshonos, főként Brazília, Észak-Argentína, Paraguay és Bolívia területén használják fel gyógynövényként. Eredetileg az itt élő őslakosok alkalmazták főzetként, melynek számos pozitív egészségügyi hatása van. A fa belső kérgéből készült gyógytea nem tartalmaz koffeint, mivel nem tea növényről van szó, - hanem valójában a szivarfélék családjába tartozik - valamint rengeteg vitamin, nyomelem és ásványi anyag található benne. Ilyen például a B-vitamin, C-vitamin, kalcium, foszfor, magnézium, kálium, szilícium és mangán.
A bennetalálható hasznos tápanyagok mellett antibakteriális és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, alkalmazzák például Candida kezelésére is, de általános fertőzésekkel szemben is hatásos.
Fogyasztását általában megelőző jelleggel javasolják, főleg vírusos, náthás időszakban. Adagolását tekintve napi két csészével ajánlott fogyasztani. Főként immunerősítő, bélműködést segítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt fogyasztják, de fájdalomcsillapító, valamint lázcsillapító hatása is ismert.
Szakértők szerint hatékony onkológiai kezelések kiegészítéseként is, mivel támogatja a szervezetet a hosszantartó kemoterápia alatt, azonban nem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, mivel a nem kívánt mellékhatások túlsúlyba kerülhetnek.
Elkészítése során van néhány dolog, amire fontos odafigyelni. Ilyen például az, hogy nem szabad agyag edényben főzni. Használjunk fém lábast, öntsünk bele 1 liter fizet, majd amikor már forr, tegyünk hozzá 4 evőkanál lapachot. Ezután forraljuk még további 5 percig, vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 15-20 percet. Ezután már fogyasztható is, azonban szintén egy fontos részlet, hogy miután elkészült a tea, nem szabad termoszban tárolni és újra sem szabad melegíteni a teát, de jó hír, hogy hidegen és melegen egyaránt fogyasztható és hatékony. Ízesíthetjük is tetszés szerint, főleg mézzel, de nádcukorral vagy agave sziruppal is kipróbálhatjuk.
Fogyasztása kúraszerűen történik, tehát 2-3 hét napi fogyasztás után érdemes legalább egy hónap szünetet tartani. Ha vérhígítót szedünk vagy vérhígító hatású gyógyszert vettünk be (pl. aszpirin), akkor érdemes kerülni a fogyasztását. Várandós és szoptató kismamák számára szintén nem javasolt, valamint alacsony vérnyomás és elégtelen szívműködés esetén is kerüljük a lapacho kúrát.
Mivel túladagolása lehetséges, fontos, hogy betartsuk a fogyasztásra vonatkozó szabályokat. Ha hányingert, hányást vagy orrvérzést tapasztalunk, mindenképpen függesszük fel a kúrát és keressük fel orvosunkat.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.
Szuperélelmiszerek, amiket könnyen beépíthetsz a mindennapokba

A szuperélelmiszer egy nagyon felkapott kifejezés manapság, ami egészségünkre gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatos. Nézzük, hogy mire is kell gondolnunk ilyenkor.