Menü

Hogy érjem el, hogy többet olvasson a gyerekem?

A legtöbb kamasz vagy kiskamasz nem arról híres, hogy falja a könyveket, számukra unalmas és fárasztó olvasni, Ha szeretnénk, hogy gyermekünk többet olvasson, érdemes belenézni a cikkünkben adott tanácsokba.

Amikor először vettem olyan könyvet, amelybe a kamaszfiam is belelapozott, sőt mi több esténként olvasgatta, meglepett, de akkor rájöttem, hogy nem lehetetlen küldetés rávezetni az olvasás szépségeire és fontosságára.

Első és működő tanácsom az, hogy keressünk olyan könyvet, vagy újságot (hiszen az is olvasnivaló), mely érdekelheti a gyermeket. Ez egy jó kiindulópont. Ha tudjuk mi a hobbija, milyen sportot űz, mi érdekli, akkor keressünk ilyesmit, legyen az egy focistáról szóló életrajzi könyv, horgászújság, rejtvény vagy bármi. Minden jobb, mint kütyüvel a kezében befeküdni este az ágyba.

Ha látja a gyerekünk, hogy mi szülők magunk is olvasunk, az mindenképp egy pozitív példa, amire felfigyelhet.

Menjünk vele könyvtárba!

Fel lehet fedezni a gyerekrészleget, vagy egyszerűen a könyvtárost megkérni, hogy ajánljon a gyermekünknek a korosztályának megfelelő olvasnivalót. Hagyjuk a gyermekünket választani, válogatni!

Háromgyerekes anyukaként én mindig annak örülök, ha a nagyobbak olvasnak a kétéves kicsinek, ez mindig meghat, ha ezt látom, vagy erre sikerül rávennem őket, s el tudok csípni egy -egy ilyen esti hangulatot náluk, akkor nincs az a napi csínytevés, amit ne felejtenék el azonnal. Léteznek olyan társasjátékok, amelyek közben kártyákat kell olvasni, ez is számít és ettől is fejlődnek. Szerezzünk be ilyesmit!

Nálunk bevált az olvasás bevezetésére az a szokás, hogy a nagyok kaptak plusz félórát a lefekvési időn túl, ha azt olvasásra használják fel. Ha ezzel élnek, akkor bármikor fennmaradhatnak kicsit tovább és olvashatnak.

Amíg kisebbek a gyermekeink, fontos, hogy olvassunk nekik rendszeresen, ez fenntarthatja érdeklődésüket a későbbiekben is az olvasás terén. Később, amikor már nagyobbak, megkérhetjük őket, hogy olvassanak fel nekünk ők. Talán tetszeni fog nekik a szerepcsere.

Legyen a gyermekünknek saját könyvespolca, időnként hagyjuk, hogy választhasson magának könyvesboltban, vagy interneten könyveket, bár nem olcsó a könyvvásárlás, mindenképp megtérül ebbe fektetni pénzt, időt, energiát.

Készítsünk vagy vegyünk gyermekünknek saját, személyre szóló ötletes könyvjelzőt! Használni fogja!

Korlátozzuk gyermekünk tévézésre és számítógépezésre, mobilozásra fordítható idejét, hogy több ideje maradjon például az olvasásra.

Ha szülőként sikerül megmutatni, milyen izgalmas dolog az olvasás, s léteznek igen izgalmas, letehetetlen könyvek, hogy van élet a kötelező olvasmányokon túl, akkor sikerülhet olvasóvá nevelni a csemetéinket.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.