Menü

Hogy érjem el, hogy többet olvasson a gyerekem?

A legtöbb kamasz vagy kiskamasz nem arról híres, hogy falja a könyveket, számukra unalmas és fárasztó olvasni, Ha szeretnénk, hogy gyermekünk többet olvasson, érdemes belenézni a cikkünkben adott tanácsokba.

Amikor először vettem olyan könyvet, amelybe a kamaszfiam is belelapozott, sőt mi több esténként olvasgatta, meglepett, de akkor rájöttem, hogy nem lehetetlen küldetés rávezetni az olvasás szépségeire és fontosságára.

Első és működő tanácsom az, hogy keressünk olyan könyvet, vagy újságot (hiszen az is olvasnivaló), mely érdekelheti a gyermeket. Ez egy jó kiindulópont. Ha tudjuk mi a hobbija, milyen sportot űz, mi érdekli, akkor keressünk ilyesmit, legyen az egy focistáról szóló életrajzi könyv, horgászújság, rejtvény vagy bármi. Minden jobb, mint kütyüvel a kezében befeküdni este az ágyba.

Ha látja a gyerekünk, hogy mi szülők magunk is olvasunk, az mindenképp egy pozitív példa, amire felfigyelhet.

Menjünk vele könyvtárba!

Fel lehet fedezni a gyerekrészleget, vagy egyszerűen a könyvtárost megkérni, hogy ajánljon a gyermekünknek a korosztályának megfelelő olvasnivalót. Hagyjuk a gyermekünket választani, válogatni!

Háromgyerekes anyukaként én mindig annak örülök, ha a nagyobbak olvasnak a kétéves kicsinek, ez mindig meghat, ha ezt látom, vagy erre sikerül rávennem őket, s el tudok csípni egy -egy ilyen esti hangulatot náluk, akkor nincs az a napi csínytevés, amit ne felejtenék el azonnal. Léteznek olyan társasjátékok, amelyek közben kártyákat kell olvasni, ez is számít és ettől is fejlődnek. Szerezzünk be ilyesmit!

Nálunk bevált az olvasás bevezetésére az a szokás, hogy a nagyok kaptak plusz félórát a lefekvési időn túl, ha azt olvasásra használják fel. Ha ezzel élnek, akkor bármikor fennmaradhatnak kicsit tovább és olvashatnak.

Amíg kisebbek a gyermekeink, fontos, hogy olvassunk nekik rendszeresen, ez fenntarthatja érdeklődésüket a későbbiekben is az olvasás terén. Később, amikor már nagyobbak, megkérhetjük őket, hogy olvassanak fel nekünk ők. Talán tetszeni fog nekik a szerepcsere.

Legyen a gyermekünknek saját könyvespolca, időnként hagyjuk, hogy választhasson magának könyvesboltban, vagy interneten könyveket, bár nem olcsó a könyvvásárlás, mindenképp megtérül ebbe fektetni pénzt, időt, energiát.

Készítsünk vagy vegyünk gyermekünknek saját, személyre szóló ötletes könyvjelzőt! Használni fogja!

Korlátozzuk gyermekünk tévézésre és számítógépezésre, mobilozásra fordítható idejét, hogy több ideje maradjon például az olvasásra.

Ha szülőként sikerül megmutatni, milyen izgalmas dolog az olvasás, s léteznek igen izgalmas, letehetetlen könyvek, hogy van élet a kötelező olvasmányokon túl, akkor sikerülhet olvasóvá nevelni a csemetéinket.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.