Menü

Hogy érjem el, hogy többet olvasson a gyerekem?

A legtöbb kamasz vagy kiskamasz nem arról híres, hogy falja a könyveket, számukra unalmas és fárasztó olvasni, Ha szeretnénk, hogy gyermekünk többet olvasson, érdemes belenézni a cikkünkben adott tanácsokba.

Amikor először vettem olyan könyvet, amelybe a kamaszfiam is belelapozott, sőt mi több esténként olvasgatta, meglepett, de akkor rájöttem, hogy nem lehetetlen küldetés rávezetni az olvasás szépségeire és fontosságára.

Első és működő tanácsom az, hogy keressünk olyan könyvet, vagy újságot (hiszen az is olvasnivaló), mely érdekelheti a gyermeket. Ez egy jó kiindulópont. Ha tudjuk mi a hobbija, milyen sportot űz, mi érdekli, akkor keressünk ilyesmit, legyen az egy focistáról szóló életrajzi könyv, horgászújság, rejtvény vagy bármi. Minden jobb, mint kütyüvel a kezében befeküdni este az ágyba.

Ha látja a gyerekünk, hogy mi szülők magunk is olvasunk, az mindenképp egy pozitív példa, amire felfigyelhet.

Menjünk vele könyvtárba!

Fel lehet fedezni a gyerekrészleget, vagy egyszerűen a könyvtárost megkérni, hogy ajánljon a gyermekünknek a korosztályának megfelelő olvasnivalót. Hagyjuk a gyermekünket választani, válogatni!

Háromgyerekes anyukaként én mindig annak örülök, ha a nagyobbak olvasnak a kétéves kicsinek, ez mindig meghat, ha ezt látom, vagy erre sikerül rávennem őket, s el tudok csípni egy -egy ilyen esti hangulatot náluk, akkor nincs az a napi csínytevés, amit ne felejtenék el azonnal. Léteznek olyan társasjátékok, amelyek közben kártyákat kell olvasni, ez is számít és ettől is fejlődnek. Szerezzünk be ilyesmit!

Nálunk bevált az olvasás bevezetésére az a szokás, hogy a nagyok kaptak plusz félórát a lefekvési időn túl, ha azt olvasásra használják fel. Ha ezzel élnek, akkor bármikor fennmaradhatnak kicsit tovább és olvashatnak.

Amíg kisebbek a gyermekeink, fontos, hogy olvassunk nekik rendszeresen, ez fenntarthatja érdeklődésüket a későbbiekben is az olvasás terén. Később, amikor már nagyobbak, megkérhetjük őket, hogy olvassanak fel nekünk ők. Talán tetszeni fog nekik a szerepcsere.

Legyen a gyermekünknek saját könyvespolca, időnként hagyjuk, hogy választhasson magának könyvesboltban, vagy interneten könyveket, bár nem olcsó a könyvvásárlás, mindenképp megtérül ebbe fektetni pénzt, időt, energiát.

Készítsünk vagy vegyünk gyermekünknek saját, személyre szóló ötletes könyvjelzőt! Használni fogja!

Korlátozzuk gyermekünk tévézésre és számítógépezésre, mobilozásra fordítható idejét, hogy több ideje maradjon például az olvasásra.

Ha szülőként sikerül megmutatni, milyen izgalmas dolog az olvasás, s léteznek igen izgalmas, letehetetlen könyvek, hogy van élet a kötelező olvasmányokon túl, akkor sikerülhet olvasóvá nevelni a csemetéinket.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?