Menü

Mikor sportolhatunk fogászati kezelés után?

Vajon mit szabad és mit nem egy fogkőleszedés, egy fogtömés, foghúzás vagy implantáció után? Mivel lehet edzeni és mi az, ami miatt pár napos pihenőt kell beiktatni a sportéletünkbe? Fogászati kezelések és sport a mai témánk.

Természetesen a sport fajtája meghatározó, hiszen nem mindegy, hogy túráról, jógáról vagy futásról beszélünk, a kevésbé energikus mozgásfajták végezhetők, míg a hajolással, ugrálással, rázkódással járó sportok már kevésbé.

A foghúzások után nagyon fontos a pihenő, ez kulcsfontosságú a gyors és szövődménymentes gyógyuláshoz. Hajoláskor, ugráláskor vérezni kezd a seb, ezért foghúzás után kellő óvatossággal járjunk el és kerüljük a versenysportot, futást, ugrálást, konditermet, ezeket napokra, akár 1 hétre is fel kell függesztenünk a gyógyulás érdekében.

Megerőltető fizikai terheléskor ugyanis a sebben keletkező „vérdugó” kieshet, a fogmeder pedig begyulladhat, amely heves fájdalommal jár.

Általánosságban elmondható, hogy fogkőleszedés, fogfehérítés, gyökérkezelés és kisebb fogpótlások esetén 1 nap pihenő elég, míg foghúzás, szájsebészeti műtétek, fogimplantáció esetében néhány napos szünet szükséges, mely után fokozatos terheléssel térhetünk vissza a sport világába, ám ezek a számok csak irányadóak, minden a műtéttől, egészségi állapottól függően történhet. Megerőltetőbb sportok esetén mindenképp ajánlott legalább három napot várni.

A sporttevékenységen kívül olyan dolgokra is figyelni kell, mint például a fúvós hangszeren való zenélés, az éneklés, hiszen ez mind kihat a gyógyuló szájüreg állapotára.

Műtéti fogeltávolítás (például bölcsességfog eltávolítás) után is a fent említett szabályok érvényesek, ekkor azonban több nap edzéskimaradás javasolt, ugyanis a sportolás, a fizikai munka csak a varratszedés után ajánlott, ez jelenthet egy-másfél hetet is.

Mire kell figyelnünk?

Az edzéshez való visszatérés fokozatosan elkezdődhet, amennyiben megszűnt a vérzés, csökkent az íny duzzanata, nincs fájdalmunk és jó az általános közérzetünk.

Ha szédülés, vagy egyéb kellemetlenség áll fent, akkor még további pár napig szüneteltessük az edzést, vagy végezzük alacsony intenzitású mozgással, mint például a gyaloglás, jóga, túra, séta vagy az elliptikus tréneren való mozgás. Ha testmozgás közben vérzést, erős fájdalmat, duzzanatot tapasztalunk, hagyjuk abba a sportot és forduljunk orvoshoz.

Amennyiben ezeket a tanácsokat betartjuk, és emellett figyelünk a megfelelő tisztításra is, úgy a gyógyulás, regenerálódás jó eséllyel hamarabb és szövődménymentesen lezajlik.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.