Menü

Mikor sportolhatunk fogászati kezelés után?

Vajon mit szabad és mit nem egy fogkőleszedés, egy fogtömés, foghúzás vagy implantáció után? Mivel lehet edzeni és mi az, ami miatt pár napos pihenőt kell beiktatni a sportéletünkbe? Fogászati kezelések és sport a mai témánk.

Természetesen a sport fajtája meghatározó, hiszen nem mindegy, hogy túráról, jógáról vagy futásról beszélünk, a kevésbé energikus mozgásfajták végezhetők, míg a hajolással, ugrálással, rázkódással járó sportok már kevésbé.

A foghúzások után nagyon fontos a pihenő, ez kulcsfontosságú a gyors és szövődménymentes gyógyuláshoz. Hajoláskor, ugráláskor vérezni kezd a seb, ezért foghúzás után kellő óvatossággal járjunk el és kerüljük a versenysportot, futást, ugrálást, konditermet, ezeket napokra, akár 1 hétre is fel kell függesztenünk a gyógyulás érdekében.

Megerőltető fizikai terheléskor ugyanis a sebben keletkező „vérdugó” kieshet, a fogmeder pedig begyulladhat, amely heves fájdalommal jár.

Általánosságban elmondható, hogy fogkőleszedés, fogfehérítés, gyökérkezelés és kisebb fogpótlások esetén 1 nap pihenő elég, míg foghúzás, szájsebészeti műtétek, fogimplantáció esetében néhány napos szünet szükséges, mely után fokozatos terheléssel térhetünk vissza a sport világába, ám ezek a számok csak irányadóak, minden a műtéttől, egészségi állapottól függően történhet. Megerőltetőbb sportok esetén mindenképp ajánlott legalább három napot várni.

A sporttevékenységen kívül olyan dolgokra is figyelni kell, mint például a fúvós hangszeren való zenélés, az éneklés, hiszen ez mind kihat a gyógyuló szájüreg állapotára.

Műtéti fogeltávolítás (például bölcsességfog eltávolítás) után is a fent említett szabályok érvényesek, ekkor azonban több nap edzéskimaradás javasolt, ugyanis a sportolás, a fizikai munka csak a varratszedés után ajánlott, ez jelenthet egy-másfél hetet is.

Mire kell figyelnünk?

Az edzéshez való visszatérés fokozatosan elkezdődhet, amennyiben megszűnt a vérzés, csökkent az íny duzzanata, nincs fájdalmunk és jó az általános közérzetünk.

Ha szédülés, vagy egyéb kellemetlenség áll fent, akkor még további pár napig szüneteltessük az edzést, vagy végezzük alacsony intenzitású mozgással, mint például a gyaloglás, jóga, túra, séta vagy az elliptikus tréneren való mozgás. Ha testmozgás közben vérzést, erős fájdalmat, duzzanatot tapasztalunk, hagyjuk abba a sportot és forduljunk orvoshoz.

Amennyiben ezeket a tanácsokat betartjuk, és emellett figyelünk a megfelelő tisztításra is, úgy a gyógyulás, regenerálódás jó eséllyel hamarabb és szövődménymentesen lezajlik.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!