Menü

Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Bár leggyakrabban téli fáradtságról beszélünk, amit a sötét órák száma és a hideg magyaráz, azonban tavasszal is ránk törhet a fáradtság. Nem meglepő, hiszen ahogy egyre hosszabbak a nappalok és ahogy a hőmérséklet is emelkedik, testünknek is változik az energiaigénye. Többet vagyunk ébren, többet mozgunk és aktívabbak vagyunk, így szervezetünknek ehhez mérten nagyobb támogatásra van szüksége.

Mivel a tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk ébren, így a szervezetben lecsökken a melatonin hormon szintje. Ez hatással van többek között az immunrendszerre és az emésztőrendszerre is. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ebben az időszakban kifejezetten igénybe van véve szervezetünk.

A pihentető alvás mellett nem árt odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Tavasszal érdemes az immunrendszerünknek egy kis extra támogatást adni vitaminok formájában. Ezeket leginkább természetes formában érdemes fogyasztanunk, hiszen ilyenkor lehetőség is van rá, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, hiszen ezekből nyerhetjük a legtöbb energiát. Persze a hüvelyesekben és egyes növényi eredetű ételekben is rengeteg fehérje van, vannak olyan aminosavak, amik csak állati eredetű fehérjeforrásokban fordulnak elő. Igyekezzünk ezekből is változatosan étkezni, fogyasszunk halat, tojást és tejterméket is, a vörös húsokat pedig csak időnként fogyasszuk.

Hogy pontosan milyen vitaminokra érdemes összpontosítanunk tavasszal? A D-vitamin szintje jellemzően télen lecsökken a szervezetünkben, így ezt kifejezetten fontos pótolnunk. Legjobb ezt is természetes forrásokból bejuttatni, mint például a hering, lazac vagy gombák, de jó minőségű étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk, figyelembe véve a napi ajánlott mennyiséget.

A C-vitamin legalább annyira fontos tavasszal, mint a D-vitamin. Bár azt gondolnánk, a fertőzések és meghűléses betegségek téllel gyakoribbak, a valóság az, hogy a hőmérséklet emelkedése kedvez a kórokozóknak, hidegben sokkal nehezebben fertőznek. Éppen ezért immunrendszerünk legjobb támogatója, a C-vitamin is kifejezetten fontos tavasszal. A napi ajánlott mennyiség felnőttek esetében 80 mg, azonban a legfelső beviteli érték 1000-2000 mg között mozog.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a B-vitaminról sem, pontosabban a B6- és B11-vitaminról. Ezek segítenek a feszültség leküzdésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Természetes forrásai a sertés- és csirkehús, illetve az olajos magvak, azonban B-komplex étrendkiegészítő formában is hozzájuthatunk.

Nyárzáró kalandok: hová utazzunk Európában?

Az augusztusi üdülőhelyek manapság a legkelendőbbek. A főszezon utolsó hónapja tökéletes alkalom arra, hogy még egyszer elkapjuk a napsütést és felfedezzünk új tájakat Európában. Legyen szó történelmi városokról, mesés strandokról vagy pezsgő éjszakai életről, a vakáció vége még bőven kínál lehetőséget a kikapcsolódásra. Noha tömeggel és hosszú sorokkal folyamatosan számolni kell, a forróság már alábbhagy, így az üdülés is jobban élvezhető.

Ne csak játékot pakoljunk! Házipatika gyerekkel utazóknak

A családi utazás során kiemelten fontos, hogy felkészülten induljunk el, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak. A legjobb, ha előre összegyűjtjük azokat a gyógyszereket és alapvető egészségügyi eszközöket, amelyek segíthetnek egy váratlan baleset, betegség vagy kisebb egészségügyi probléma kezelésében.

Mi is az a ChatGPT?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése alapjaiban változtatta meg, hogyan dolgozunk, tanulunk és kommunikálunk. Ennek az innovációnak egyik kiemelkedő példája a ChatGPT, egy fejlett nyelvi modell, amely képes emberi módon értelmes, természetes beszélgetéseket folytatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Nyugalom egy csésze kávé mellett

A fika nem csupán egy csésze kávé elfogyasztása – a svédek számára ez a nap egyik legfontosabb része. A társas kávészünet nemcsak kikapcsolódás, hanem a kapcsolódás ideje is, amely mára egész Svédországot átszövi. De hogyan lett a fika kulturális jelenség, és mi mit tanulhatunk belőle?