Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást
- Dátum: 2023.03.28., 20:56
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- aktivitás, alvás, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, energia, fáradtság, fertőzés, hideg, hőmérséklet, immunrendszer, megfázás, meleg, tavasz, tavaszi fáradtság, vitamin
Bár leggyakrabban téli fáradtságról beszélünk, amit a sötét órák száma és a hideg magyaráz, azonban tavasszal is ránk törhet a fáradtság. Nem meglepő, hiszen ahogy egyre hosszabbak a nappalok és ahogy a hőmérséklet is emelkedik, testünknek is változik az energiaigénye. Többet vagyunk ébren, többet mozgunk és aktívabbak vagyunk, így szervezetünknek ehhez mérten nagyobb támogatásra van szüksége.
Mivel a tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk ébren, így a szervezetben lecsökken a melatonin hormon szintje. Ez hatással van többek között az immunrendszerre és az emésztőrendszerre is. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ebben az időszakban kifejezetten igénybe van véve szervezetünk.
A pihentető alvás mellett nem árt odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Tavasszal érdemes az immunrendszerünknek egy kis extra támogatást adni vitaminok formájában. Ezeket leginkább természetes formában érdemes fogyasztanunk, hiszen ilyenkor lehetőség is van rá, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, hiszen ezekből nyerhetjük a legtöbb energiát. Persze a hüvelyesekben és egyes növényi eredetű ételekben is rengeteg fehérje van, vannak olyan aminosavak, amik csak állati eredetű fehérjeforrásokban fordulnak elő. Igyekezzünk ezekből is változatosan étkezni, fogyasszunk halat, tojást és tejterméket is, a vörös húsokat pedig csak időnként fogyasszuk.
Hogy pontosan milyen vitaminokra érdemes összpontosítanunk tavasszal? A D-vitamin szintje jellemzően télen lecsökken a szervezetünkben, így ezt kifejezetten fontos pótolnunk. Legjobb ezt is természetes forrásokból bejuttatni, mint például a hering, lazac vagy gombák, de jó minőségű étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk, figyelembe véve a napi ajánlott mennyiséget.
A C-vitamin legalább annyira fontos tavasszal, mint a D-vitamin. Bár azt gondolnánk, a fertőzések és meghűléses betegségek téllel gyakoribbak, a valóság az, hogy a hőmérséklet emelkedése kedvez a kórokozóknak, hidegben sokkal nehezebben fertőznek. Éppen ezért immunrendszerünk legjobb támogatója, a C-vitamin is kifejezetten fontos tavasszal. A napi ajánlott mennyiség felnőttek esetében 80 mg, azonban a legfelső beviteli érték 1000-2000 mg között mozog.
Végül pedig ne feledkezzünk meg a B-vitaminról sem, pontosabban a B6- és B11-vitaminról. Ezek segítenek a feszültség leküzdésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Természetes forrásai a sertés- és csirkehús, illetve az olajos magvak, azonban B-komplex étrendkiegészítő formában is hozzájuthatunk.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.
Képernyőhasználat és szemromlás – Hogyan óvhatjuk látásunkat a digitális korban?

A modern világban a képernyők – legyen szó számítógépről, tabletről vagy mobiltelefonról – mindennapjaink szerves részévé váltak. Munka, tanulás, szórakozás és kommunikáció szinte elképzelhetetlen nélkülük.