Menü

Tavaszi fáradtság? Mutatjuk a megoldást

Bár leggyakrabban téli fáradtságról beszélünk, amit a sötét órák száma és a hideg magyaráz, azonban tavasszal is ránk törhet a fáradtság. Nem meglepő, hiszen ahogy egyre hosszabbak a nappalok és ahogy a hőmérséklet is emelkedik, testünknek is változik az energiaigénye. Többet vagyunk ébren, többet mozgunk és aktívabbak vagyunk, így szervezetünknek ehhez mérten nagyobb támogatásra van szüksége.

Mivel a tavasz beköszöntével egyre többet vagyunk ébren, így a szervezetben lecsökken a melatonin hormon szintje. Ez hatással van többek között az immunrendszerre és az emésztőrendszerre is. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ebben az időszakban kifejezetten igénybe van véve szervezetünk.

A pihentető alvás mellett nem árt odafigyelnünk a megfelelő táplálkozásra is. Tavasszal érdemes az immunrendszerünknek egy kis extra támogatást adni vitaminok formájában. Ezeket leginkább természetes formában érdemes fogyasztanunk, hiszen ilyenkor lehetőség is van rá, mint például friss zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék és hüvelyesek. Ne feledkezzünk meg a megfelelő fehérjebevitelről sem, hiszen ezekből nyerhetjük a legtöbb energiát. Persze a hüvelyesekben és egyes növényi eredetű ételekben is rengeteg fehérje van, vannak olyan aminosavak, amik csak állati eredetű fehérjeforrásokban fordulnak elő. Igyekezzünk ezekből is változatosan étkezni, fogyasszunk halat, tojást és tejterméket is, a vörös húsokat pedig csak időnként fogyasszuk.

Hogy pontosan milyen vitaminokra érdemes összpontosítanunk tavasszal? A D-vitamin szintje jellemzően télen lecsökken a szervezetünkben, így ezt kifejezetten fontos pótolnunk. Legjobb ezt is természetes forrásokból bejuttatni, mint például a hering, lazac vagy gombák, de jó minőségű étrendkiegészítők formájában is pótolhatjuk, figyelembe véve a napi ajánlott mennyiséget.

A C-vitamin legalább annyira fontos tavasszal, mint a D-vitamin. Bár azt gondolnánk, a fertőzések és meghűléses betegségek téllel gyakoribbak, a valóság az, hogy a hőmérséklet emelkedése kedvez a kórokozóknak, hidegben sokkal nehezebben fertőznek. Éppen ezért immunrendszerünk legjobb támogatója, a C-vitamin is kifejezetten fontos tavasszal. A napi ajánlott mennyiség felnőttek esetében 80 mg, azonban a legfelső beviteli érték 1000-2000 mg között mozog.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a B-vitaminról sem, pontosabban a B6- és B11-vitaminról. Ezek segítenek a feszültség leküzdésében, nyugtató hatással van az idegrendszerre. Természetes forrásai a sertés- és csirkehús, illetve az olajos magvak, azonban B-komplex étrendkiegészítő formában is hozzájuthatunk.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!