Menü

A téli ruhák helyes tárolása

Itt a tavasz, elővesszük a vékonyabb, lengébb ruhákat, a téli hacuka megy a szekrény aljába végre, de vannak bizonyos szempontok, amire oda kell figyelni az elpakolásnál, hogy amikor legközelebb kezünkbe vesszük, akkor frissen kaphassunk magunkra.

A tavaszi meleg kezdetével szépen fokozatosan eltehetjük a meleg holmikat, mert jó esteben pár hónapig nem lesz szükségünk rájuk. Minden ruhaneműnek megvan a maga fortélya, hogy hogyan jó tárolni, hogy ne szenvedjen sérülést, ne penészesedjen be, ne legyen állott szekrény szaga. Van pá tippünk arra, hogy megőrizzük ruháink, cipőink egészségét.

Az első és legfontosabb, hogy minden ruhát úgy helyezzünk pihenőhelyére, hogy abban se aprópénz, zsebkendő, kisautó, esetleg kavicsgyűjtemény (ezt a kisgyerekes szülőknek ajánlom figyelmébe) ne maradjon. Egyrészt ezek nem tiszta dolgok, a bacik szeretnek megtelepedni a zsebekben felejtett dolgokon, másrészt pár hónapnyi állás után szépen nyomot hagynak a zsebekben, lehet, hogy ki is nyújtják azokat. Elő körben itt célzok a kabátokra, hiszen abban szokott mindenféle megbújni. Amikor megvagyunk a kiürítéssel, következik a tisztítás. Mindig nézzük meg, mit ajánl a címke, hogyan kell kimosni vagy tisztíttatni.

A pehely és toll kabátokat csak az arra való mosógép programmal mossuk, alacsony hőfokon, mert például magas fordulatszámú centrifugálás eltörheti a tollakat. Szárítani kihúzott cipzárokkal, kigombolt zsebekkel kell, hogy minden apró rész levegőt kapjon. Szártógépbe is csak akkor helyezzük, ha van olyan program, ami erre való, emellett mindenképp rakjunk mellé labdát is, gyorsabban és szebben szárad. Akinek erre nincs lehetősége, keressen fel mindenképpen egy mosodást, ahol ilyen ruhaneműk tisztításával is foglalkoznak. Amikor úgy gondoljuk, hogy most már teljesen nedvességmentes, akkor kell vállfára akasztani és lehetőség szerint friss levegőre kilógatni egy napig.

Ezzel a módszerrel elkerülhetjük azt, hogy bármilyen nyirkosság még benne maradjon. A szekrénybe érdemes olyan vállfára akasztani, ami jó teherbíró képességű, mivel ajánlott ezeket a ruhákat légmentesre szívható zsákban felakasztani. Ez azért jó, mert nem találják meg a molyok, és kevesebb helyet foglalnak. A pulóverek, nadrágok ugyanezen séma szerint kerüljenek leszívható zsákokba, hálásak leszünk a megmaradt helyért.

Nem csak a ruhákra kell gondolni, hanem a cipőkre is. Először is meg kell tisztítani, másodszor ki kell fertőtleníteni. A fertőtlenítést ne blicceljük el, mert a láb általában izzad, az izzadsággal megtelepszik a gomba is, ami fertőző, illetve, hanem takarítjuk ki belül is, akkor komoly szagforrás lehet, amitől nem lesz egyszerű a későbbiekben megszabadulni. Cipőboltokban, drogériákban kapható nagyon sok erre készült spray, de arra figyeljünk oda, hogy miután befújtuk, mindig hagyjuk alaposan kiszáradni. Ezek után jöhet a külső ápolás, minden fajta anyagot az arra megfelelő ápolóval érdemes átkenni.

Belülről ki kell tömni a cipők orrát újságpapírral, a hosszúszárú csizmákat pedig hengerrel is, így elkerülhető a cipők eldeformálódása, amire, ha nem figyelünk, a következő viselésnél feltöri a lábunkat. Amennyiben módunkban áll, helyezzük őket vissza eredeti dobozukba, így kerüljenek a polcra.

Figyeljünk oda, hogy téli ruháinkat és cipőinket helyes módszerrel helyezzük pihenőre, ezzel nem csak állagukat és kinézetüket óvhatjuk meg, hanem egészségünkre is vigyázunk, mert a penész és gombafertőzés el fog kerülni minket.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.