Menü

Tiltólistás annak, aki pajzsmirigybeteg!

Azoknak is meggondolandó, akik nem betegek, ám figyelni kívánnak a hormonrendszerükre, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek felboríthatják a hormonháztartást: ilyen például a kávé! Mi a gond a kávéval, miért kell vigyázni a koffeinnel, különösen pajzsmirigybetegségek esetén? Nézzünk kicsit utána!

Miért kell odafigyelni a táplálkozásunkra?

Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, ezért most olyan ételekről lesz szó, amelyek túlzott fogyasztása a hormonháztartás felborulását eredményezheti.

A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek és italok nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, ilyen elfogyasztott étel például a népszerű húshelyettesítő szója.

Bár a szójabab valóban igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők ne fogyasszák gyakran. A szója egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben, így ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek kerüljék vagy mérsékeljék a fogyasztását.

Kerülendő nagy mennyiségű fogyasztása a kávénak is!

Egy bizonyos szintig a kávé, illetve az abban található koffein jótékony hatással bír, ám ha sokat fogyasztunk belőle, növeli a kortizolszintet, mely egy stresszhormon, mely ha tartósan magas a szervezetünkben, akkor mellékvese-fáradtság léphet fel.

Talán kevesen tudják, de a reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizolszintje, ezért sem a legjobb egy nagy koffeinadaggal kezdeni a napot.

Miért ne egyenek a pajzsmirigyesek brokkolit?

Mielőtt bárki vitába szállna velem, a brokkolival és spenóttal valóban nincsen semmi baj, hiszen egészséges ételek, azonban nem a pajzsmirigybetegek számára.

Ezek goitrogén növények, olyanok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják, gátolják, a pajzsmirigy egészséges működését. Ezek a keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposztafélék. Ha gond van a pajzsmirigyünkkel, akkor ezek fogyasztását csökkenteni, mérsékelni, vagy kerülni kell.

Az alkohol hogyan befolyásolja a hormonháztartásukat?

Az alkohol megzavarja az inzulin termelését, emellett károsítja a nemi hormonok termelődését, beleszól a férfiak tesztoszterontermelésébe, nőknél pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust, s ami szintén nagy probléma, a stresszhormonszintre is kihat.

Bár ahogy a kávé is jólesik és „felébreszt” reggel, úgy az alkohol is fokozza a jó hangulatot, növeli a szerotonin szintjét, azonban utána gyorsan zuhan.

Miért ellenség a glutén?

Nem ellenség, ám tudni kell, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása irritálhatja a vékonybelet, és akadályozhatja a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszívódását.

Az olajban sült ételek, a vaj, a majonéz és a margarin fogyasztását is érdemes a minimumra csökkenteni, mert szintén akadályozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását, sőt magának a hormonnak a termelődését is.

A cukros ételek is kerülendőek, lassítja az anyagcserét, hízást eredményezhet.

A pajzsmirigy alulműködésében szenvedők jó, ha tudják, hogy a táplálkozásuk kihathat a betegségükre is, bizonyos ételek és italok fogyasztása akadályozhatja a gyógyszerekkel bevitt hormonok felszívódását. Bár tiltott étel nem létezik, némely élelmiszerek fogyasztását ajánlott alaposan átgondolni.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.