Menü

Tiltólistás annak, aki pajzsmirigybeteg!

Azoknak is meggondolandó, akik nem betegek, ám figyelni kívánnak a hormonrendszerükre, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek felboríthatják a hormonháztartást: ilyen például a kávé! Mi a gond a kávéval, miért kell vigyázni a koffeinnel, különösen pajzsmirigybetegségek esetén? Nézzünk kicsit utána!

Miért kell odafigyelni a táplálkozásunkra?

Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, ezért most olyan ételekről lesz szó, amelyek túlzott fogyasztása a hormonháztartás felborulását eredményezheti.

A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek és italok nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, ilyen elfogyasztott étel például a népszerű húshelyettesítő szója.

Bár a szójabab valóban igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők ne fogyasszák gyakran. A szója egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben, így ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek kerüljék vagy mérsékeljék a fogyasztását.

Kerülendő nagy mennyiségű fogyasztása a kávénak is!

Egy bizonyos szintig a kávé, illetve az abban található koffein jótékony hatással bír, ám ha sokat fogyasztunk belőle, növeli a kortizolszintet, mely egy stresszhormon, mely ha tartósan magas a szervezetünkben, akkor mellékvese-fáradtság léphet fel.

Talán kevesen tudják, de a reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizolszintje, ezért sem a legjobb egy nagy koffeinadaggal kezdeni a napot.

Miért ne egyenek a pajzsmirigyesek brokkolit?

Mielőtt bárki vitába szállna velem, a brokkolival és spenóttal valóban nincsen semmi baj, hiszen egészséges ételek, azonban nem a pajzsmirigybetegek számára.

Ezek goitrogén növények, olyanok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják, gátolják, a pajzsmirigy egészséges működését. Ezek a keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposztafélék. Ha gond van a pajzsmirigyünkkel, akkor ezek fogyasztását csökkenteni, mérsékelni, vagy kerülni kell.

Az alkohol hogyan befolyásolja a hormonháztartásukat?

Az alkohol megzavarja az inzulin termelését, emellett károsítja a nemi hormonok termelődését, beleszól a férfiak tesztoszterontermelésébe, nőknél pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust, s ami szintén nagy probléma, a stresszhormonszintre is kihat.

Bár ahogy a kávé is jólesik és „felébreszt” reggel, úgy az alkohol is fokozza a jó hangulatot, növeli a szerotonin szintjét, azonban utána gyorsan zuhan.

Miért ellenség a glutén?

Nem ellenség, ám tudni kell, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása irritálhatja a vékonybelet, és akadályozhatja a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszívódását.

Az olajban sült ételek, a vaj, a majonéz és a margarin fogyasztását is érdemes a minimumra csökkenteni, mert szintén akadályozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását, sőt magának a hormonnak a termelődését is.

A cukros ételek is kerülendőek, lassítja az anyagcserét, hízást eredményezhet.

A pajzsmirigy alulműködésében szenvedők jó, ha tudják, hogy a táplálkozásuk kihathat a betegségükre is, bizonyos ételek és italok fogyasztása akadályozhatja a gyógyszerekkel bevitt hormonok felszívódását. Bár tiltott étel nem létezik, némely élelmiszerek fogyasztását ajánlott alaposan átgondolni.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.