Menü

Tiltólistás annak, aki pajzsmirigybeteg!

Azoknak is meggondolandó, akik nem betegek, ám figyelni kívánnak a hormonrendszerükre, ugyanis vannak olyan élelmiszerek, amelyek felboríthatják a hormonháztartást: ilyen például a kávé! Mi a gond a kávéval, miért kell vigyázni a koffeinnel, különösen pajzsmirigybetegségek esetén? Nézzünk kicsit utána!

Miért kell odafigyelni a táplálkozásunkra?

Köztudott, hogy az étkezésünk nagyban befolyásolja az egészségi állapotunkat, szervezetünk működését, ezért most olyan ételekről lesz szó, amelyek túlzott fogyasztása a hormonháztartás felborulását eredményezheti.

A testmozgás vagy a nyugodt, pihentető alvás hiánya mellett az elfogyasztott ételek és italok nagyban befolyásolják endokrin rendszerünket, ilyen elfogyasztott étel például a népszerű húshelyettesítő szója.

Bár a szójabab valóban igen magas fehérjetartalmú alapanyag, a hormonális zavarral rendelkezők ne fogyasszák gyakran. A szója egy fitoösztrogén nevű anyagot tartalmaz, amely ösztrogénként működik a szervezetben, így ösztrogéndominanciával rendelkezők, illetve pajzsmirigybetegek kerüljék vagy mérsékeljék a fogyasztását.

Kerülendő nagy mennyiségű fogyasztása a kávénak is!

Egy bizonyos szintig a kávé, illetve az abban található koffein jótékony hatással bír, ám ha sokat fogyasztunk belőle, növeli a kortizolszintet, mely egy stresszhormon, mely ha tartósan magas a szervezetünkben, akkor mellékvese-fáradtság léphet fel.

Talán kevesen tudják, de a reggeli órákban eleve magas a szervezet kortizolszintje, ezért sem a legjobb egy nagy koffeinadaggal kezdeni a napot.

Miért ne egyenek a pajzsmirigyesek brokkolit?

Mielőtt bárki vitába szállna velem, a brokkolival és spenóttal valóban nincsen semmi baj, hiszen egészséges ételek, azonban nem a pajzsmirigybetegek számára.

Ezek goitrogén növények, olyanok, amelyek nagy mennyiségben befolyásolják, gátolják, a pajzsmirigy egészséges működését. Ezek a keresztesvirágú zöldségek: a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposztafélék. Ha gond van a pajzsmirigyünkkel, akkor ezek fogyasztását csökkenteni, mérsékelni, vagy kerülni kell.

Az alkohol hogyan befolyásolja a hormonháztartásukat?

Az alkohol megzavarja az inzulin termelését, emellett károsítja a nemi hormonok termelődését, beleszól a férfiak tesztoszterontermelésébe, nőknél pedig megzavarhatja a menstruációs ciklust, s ami szintén nagy probléma, a stresszhormonszintre is kihat.

Bár ahogy a kávé is jólesik és „felébreszt” reggel, úgy az alkohol is fokozza a jó hangulatot, növeli a szerotonin szintjét, azonban utána gyorsan zuhan.

Miért ellenség a glutén?

Nem ellenség, ám tudni kell, hogy a gluténtartalmú gabonák fogyasztása irritálhatja a vékonybelet, és akadályozhatja a gyógyszeresen bevitt pajzsmirigyhormonok felszívódását.

Az olajban sült ételek, a vaj, a majonéz és a margarin fogyasztását is érdemes a minimumra csökkenteni, mert szintén akadályozzák a pajzsmirigyhormonok felszívódását, sőt magának a hormonnak a termelődését is.

A cukros ételek is kerülendőek, lassítja az anyagcserét, hízást eredményezhet.

A pajzsmirigy alulműködésében szenvedők jó, ha tudják, hogy a táplálkozásuk kihathat a betegségükre is, bizonyos ételek és italok fogyasztása akadályozhatja a gyógyszerekkel bevitt hormonok felszívódását. Bár tiltott étel nem létezik, némely élelmiszerek fogyasztását ajánlott alaposan átgondolni.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.