Menü

Meggy vagy cseresznye?

Végre itt a nyár, a meggy és a cseresznye évszaka. Na, de melyik gyümölcs rendelkezik jobb tulajdonságokkal, mik a hasonlóságok köztük, hogy lehet őket megkülönböztetni? Olvass tovább, és választ kapsz kérdéseidre.

Korábban 2 növényt tekintettek egy növénynek, de a 19. században néhány jellemzővel kezdték megkülönböztetni őket. Összetételét tekintve a gyümölcsök szinte azonosak. Mindkettő előnye nyilvánvaló, mivel hatalmas mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Különösen sok aszkorbinsav és nikotinsav van bennük. Az emberi test fő előnyös tulajdonságai közül a következőket különböztetjük meg:

az immunrendszer erősítése;

a vér koleszterinszintjének csökkentése;

a vérnyomás stabilizálása;

emelkedett hemoglobin;

az erek és a szív falainak megerősítése;

pozitív hatás az urogenitális szervekre;

metabolikus folyamatok kialakulása a testben;

jótékony hatással van az idegrendszerre.

Így a pépet és a gyümölcslevet vérszegénység, urolithiasis, köszvény, megfázás, magas vérnyomás, elhízás, bőrbetegségek, hasnyálmirigy-gyulladás és prosztatagyulladás esetén ajánlják.

Nem igazán lehet megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik a jobb és hasznosabb. Minden a személy preferenciáitól függ. A meggy kissé savanykás ízű, míg a cseresznye édes. A cseresznyét előszeretettel tartják télen, mivel alacsonyabb a cukortartalma, és tartósításban nem annyira agyagos.

A meggyek általában kisebbek és oválisabbak, míg a cseresznyék nagyobbak és kerekdedek lehetnek.

A meggy és a cseresznye szezonja is eltérő lehet. Általában a meggyek júniusban érnek be, míg a cseresznyék júliusban vagy augusztusban. Azonban ez is függ a fajtájuktól és a termőhelyüktől.

Mi a különbség a cseresznyefa és a meggyfa között?

A cseresznye akár 10 m hosszú is lehet, a törzs egyenletes, egyenes, az ágak elrendezése többszintű. Az első években kérge vörösbarna, majd ezüstös árnyalatot kap, sok keresztirányú csíkkal. A korona ovális, és az életkorral kúpos.

A meggy gyakran törzs alakban növekszik, néha egy szétterülő fára hasonlít, inkább bokorra emlékeztet. A fajták túlnyomó többsége eléri a 3-4 m magasságot, és csak néhány faj nő magasabbra. A fa törzsét sűrű barna kéreg különbözteti meg, amelyen néha borostyángyanta tűnik ki.

Én a cseresznyére szavazok ugyan, de a meggyet is szívesen fogyasztom. Tegyetek ti is hasonlóan!

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.