Menü

Nyári pancsolás a gyerekekkel

Megérkezik meleg, ezzel együtt a medencézés is, mindenkinek jól esik a hűsölés. Vannak szabályok, amiket érdemes betartani minden oldalról, hiszen a baj könnyen jön.

A strandokon komoly előírások vannak a medencehasználattal kapcsolatban, amit elfogadunk azzal, hogy megvesszük a belépőjegyet. Az úszómester és medenceőr természetesen segítségünkre lesz kérdéseink esetén, de a gyerekeink biztonsága nem az ő felelősségük. Ugyanez igaz az otthoni, kerti medencék esetén is, a szülők, felnőttek felelőssége, hogy ne történjen baleset a lurkóval.

Az első és legfontosabb, hogy gyereket nem hagyunk egyedül víz közelében, még akkor sem, ha biztonsággal úszik. Egy gyerek nem tudja felmérni a veszélyforrásokat, mint például, amikor csúszkálnak, ugrálnak a medence szélén, vagy kisebb medencék belsejében. Egy rossz mozdulat következtében elesnek, beütik bármijüket, legrosszabb esetben a fejüket, ami eszméletvesztéssel járhat. Ebben az esetben egy 10 centiméter magasságú vízbe is bele lehet fulladni.

Kisebb gyerkőcöknél ezt elkerülendően érdemes kis úszógumit használni a legalacsonyabb vízben is. A nagy melegben mindenki a gyors lehűlésre vágyik, ám ennek veszélye magas. Nem szabad felhevült testtel azonnal merülni, mindig fokozatosan kell hűteni. Először a csuklókat, bokákat, majd a mellkast vizezzük be, ezzel nem sokkoljuk azonnal szervezetünket, így van lehetőség a hőmérsékletkülönbséghez való alkalmazkodásra. Sose felejtsünk el naptejet használni külső medencék használatakor, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy a naptej leázik a vízben, ezzel pedig nem csak a bőrük lesz kitéve a káros UV sugaraknak, hanem a medencét és annak környezetét csúszóssá teheti, minden esetben várjuk meg, míg a fényvédő krém beszívódik a bőrbe.

Nem csak a gyerekekre, hanem a medencére és az azt körülvevő dolgokra is gondosan oda kell figyelnünk. A vízre szeretnek bogarak, rovarok szállni, sokszor benne is ragadnak, ami azért lehet veszélyes, mert egy életéért küzdő darázs például bármikor megcsípheti a vízben játszó lurkókat. Mindig takarítsuk ki a vizet hálóval és fedjük le a medencét takaróval, ha nem használjuk már aznap.

A medencéhez tartozó vízforgatók árammal működnek, pancsolás közben ezeket mindig áramtalanítsuk, gondoskodjunk arról, hogy a kábeleket, csatlakozókat ne érje víz. A partra készített nasik, üdítők lehetőleg műanyag tálakban és poharakban várják a fogyasztókat, mivel az üveg termékek vizes kézben csúszósak, hamar törnek, ezzel éles szilánkokat hagyva mindenhol. A medencébe rakható játékokat ne zsúfoljuk túl, a nagy gyermeki játék közben könnyű rájuk lépni vagy esni.

Vannak szabályok, amiket érdemes betartani a balesetek elkerülésének érdekében, hogy mindenki élvezhesse a nyarat, a medencék adta játékot és a kikapcsolódást.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.