Menü

Megnézzük-e vásárlás előtt, milyen ásványvizet veszünk?

Magyarország, sőt egész Európa az ásványvízforrásoknak a hazája. Mivel sok ilyen természeti kinccsel rendelkezünk, így ezt intenzíven ki is használjuk. Hazánk egyik leggazdagabb ásványvíz lelőhelyekkel rendelkezik. Emellett pedig nagy földalatti vízkészlettel, és rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Kárpát-medence sajátossága, hogy a földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet a hő nagyobb mértékben járja át, mint a Föld egyéb területein, ennek következtében sok a hévíz-lelőhely, és az ásványvizek viszonylag sok ásványi anyagot tartalmaznak.

Ennek okán, ezen terület alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes ásványvíz készletek találhatóak. A vizeink az emberi szervezet szempontjából tökéletes ásványi anyag mennyiségeket tartalmaznak.

Mitől nevezhetünk egy vizet ásványvíznek? Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. A termékek minőségét folyamatosan hatóságilag ellenőrzik. A természetes ásványvizeink a nemzeti kincsünk. Nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes. Ahogy látjuk, szigorú követelményeknek kell megfelelnie a víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék. Ezeket a követelményeket hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság ellenőrzi és elismeri.

Tehát azt a vizet nevezhetjük természetes ásványvíznek ami, védett vízadó rétegből származik, és a víz kibocsájtó kutat egy védő terület veszi körül. Eredendően tiszta, szennyeződésmentes, így tisztítást sem igényel. Összetétele ismert és állandó, összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő, tehát semmiféle hozzáadott anyagot (kivéve szén-dioxid) nem tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású, tehát, semmilyen káros anyagot nem tartalmazhat.

Szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie, néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni. A természetes ásványvízbe eredeténél fogva nem kerülhet környezeti szennyező anyag, mert a vizet vízadó réteg védi a felszíni szennyeződésekkel szemben. Emellett pedig több ezer éven keresztül szűrődött abba a rétegbe, ahonnan kitermelik. Nagyon fontos, hogy a „természetes ásványvíz” megnevezést egészségügyi hatóság engedélyezi.

De akkor mégis, hogy van az, hogy minden ásványvíznek más az összetétele és íze? Ez attól, függ, hogy az a terület, ahol a víz található, milyen adottságokkal rendelkezik. Mivel a különböző ásványvizeket más-más területen „bányásszák” ki, ezért az adott területnek az ásványtartalma kerül bele a vízbe.

Tehát különbséget tenni az ásványvizek között ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet. Az összes ásványi anyag tartalma tág határok kb 400 és 2.500 mg/l között változik. Jellegük szerint pedig kalcium, magnézium, nátrium,hidrogén,karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai.

A magas kalcium tartalmú vizek sajátossága, hogy szükséges a csontok és fogak egészégének fenntartásához. Szerepe van az izomműködésben, véralvadásban, részt vesz az ingerület átvitelben, különböző membránok épségének fenntartásában, egyes enzimek működésében. De, ezen folyadékok fogyasztása sem fedezi teljes egészében a napi szükséges kalcium mennyiséget.

Magnézium befolyásolj az izomműködést, fontos elme a szénhidrát és fehérje anyagcserének. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel.

Amit még figyelni szoktak az összetétel kapcsán (főleg a gyerekeknek adott ásványvizek kapcsán) a nátrium mennyisége. Segíti a glükóz felszívódását, egyes belső folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Azonban túlzott bevitele esetén megváltozik a vízelosztás a szervezetben, magas vérnyomás-, ödéma kialakulásához vezethet, illetve a vesét jelentősen megterheli. Ezért szokták azt tanácsolni, ha kicsi gyereknek választunk vizet, nézzük meg, hogy minél kevesebb legyen ennek az értéke.

Persze sokan gondolják úgy, hogy az ásványvizekkel csak rengeteg szemetet termelünk, és amúgy a csapból folyó ivóvíz is tökéletesen megfelel arra, hogy oltsuk a szomjunkat. Azonban vannak olyan települések, ahol nem túl jó a vízminőség és rákényszerülnek a palackozott folyadékokra. Ha pedig a környezetünkért tennénk jót, de nem szeretnénk lemondani az ásványvízről, akkor már ballonos változatokat is kérhetünk, vagy vásároljunk minél nagyobb kiszerelést az adott termékből. Fontos és megemlítendő, hogy a hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, de ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú ital is forgalomban van.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.