Menü

Megnézzük-e vásárlás előtt, milyen ásványvizet veszünk?

Magyarország, sőt egész Európa az ásványvízforrásoknak a hazája. Mivel sok ilyen természeti kinccsel rendelkezünk, így ezt intenzíven ki is használjuk. Hazánk egyik leggazdagabb ásványvíz lelőhelyekkel rendelkezik. Emellett pedig nagy földalatti vízkészlettel, és rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben. A Kárpát-medence sajátossága, hogy a földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet a hő nagyobb mértékben járja át, mint a Föld egyéb területein, ennek következtében sok a hévíz-lelőhely, és az ásványvizek viszonylag sok ásványi anyagot tartalmaznak.

Ennek okán, ezen terület alatt kiváló minőségű, szennyeződéstől mentes ásványvíz készletek találhatóak. A vizeink az emberi szervezet szempontjából tökéletes ásványi anyag mennyiségeket tartalmaznak.

Mitől nevezhetünk egy vizet ásványvíznek? Az ásványvíz a földalatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. A termékek minőségét folyamatosan hatóságilag ellenőrzik. A természetes ásványvizeink a nemzeti kincsünk. Nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes. Ahogy látjuk, szigorú követelményeknek kell megfelelnie a víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék. Ezeket a követelményeket hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság ellenőrzi és elismeri.

Tehát azt a vizet nevezhetjük természetes ásványvíznek ami, védett vízadó rétegből származik, és a víz kibocsájtó kutat egy védő terület veszi körül. Eredendően tiszta, szennyeződésmentes, így tisztítást sem igényel. Összetétele ismert és állandó, összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő, tehát semmiféle hozzáadott anyagot (kivéve szén-dioxid) nem tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású, tehát, semmilyen káros anyagot nem tartalmazhat.

Szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie, néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni. A természetes ásványvízbe eredeténél fogva nem kerülhet környezeti szennyező anyag, mert a vizet vízadó réteg védi a felszíni szennyeződésekkel szemben. Emellett pedig több ezer éven keresztül szűrődött abba a rétegbe, ahonnan kitermelik. Nagyon fontos, hogy a „természetes ásványvíz” megnevezést egészségügyi hatóság engedélyezi.

De akkor mégis, hogy van az, hogy minden ásványvíznek más az összetétele és íze? Ez attól, függ, hogy az a terület, ahol a víz található, milyen adottságokkal rendelkezik. Mivel a különböző ásványvizeket más-más területen „bányásszák” ki, ezért az adott területnek az ásványtartalma kerül bele a vízbe.

Tehát különbséget tenni az ásványvizek között ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet. Az összes ásványi anyag tartalma tág határok kb 400 és 2.500 mg/l között változik. Jellegük szerint pedig kalcium, magnézium, nátrium,hidrogén,karbonátos, kloridos, szulfátos vizek, illetve ezek változatai.

A magas kalcium tartalmú vizek sajátossága, hogy szükséges a csontok és fogak egészégének fenntartásához. Szerepe van az izomműködésben, véralvadásban, részt vesz az ingerület átvitelben, különböző membránok épségének fenntartásában, egyes enzimek működésében. De, ezen folyadékok fogyasztása sem fedezi teljes egészében a napi szükséges kalcium mennyiséget.

Magnézium befolyásolj az izomműködést, fontos elme a szénhidrát és fehérje anyagcserének. Hiánya estén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs nehézségek, izomgörcs, szédülés, fejfájás léphet fel.

Amit még figyelni szoktak az összetétel kapcsán (főleg a gyerekeknek adott ásványvizek kapcsán) a nátrium mennyisége. Segíti a glükóz felszívódását, egyes belső folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Azonban túlzott bevitele esetén megváltozik a vízelosztás a szervezetben, magas vérnyomás-, ödéma kialakulásához vezethet, illetve a vesét jelentősen megterheli. Ezért szokták azt tanácsolni, ha kicsi gyereknek választunk vizet, nézzük meg, hogy minél kevesebb legyen ennek az értéke.

Persze sokan gondolják úgy, hogy az ásványvizekkel csak rengeteg szemetet termelünk, és amúgy a csapból folyó ivóvíz is tökéletesen megfelel arra, hogy oltsuk a szomjunkat. Azonban vannak olyan települések, ahol nem túl jó a vízminőség és rákényszerülnek a palackozott folyadékokra. Ha pedig a környezetünkért tennénk jót, de nem szeretnénk lemondani az ásványvízről, akkor már ballonos változatokat is kérhetünk, vagy vásároljunk minél nagyobb kiszerelést az adott termékből. Fontos és megemlítendő, hogy a hazai palackozott vizek döntő többsége ásványvíz, de ezen kívül palackozott forrásvíz, ivóvíz, és különféle dúsított, illetve ízesített vízalapú ital is forgalomban van.

Hogyan győzd le a vasárnapi szorongást?

Sokan már hétvégén azt érzik, hogy összeszorul a gyomruk a közelgő hétfő miatt. Ilyenkor ez az időszak nem az energiagyűjtésről, hanem az aggódásról szól. Pedig néhány egyszerű szemléletváltással és apró szokással könnyebbé tehetjük a hét lezárását, ezáltal a kezdete sem tűnik olyan ijesztőnek és lehangolónak. A pihenőnap akkor lesz teljes, ha megtanuljuk a benne rejlő lehetőségeket kihasználni.

Idősek Világnapja – Tisztelet, gondoskodás és megbecsülés minden generációnak

Október 1-jén világszerte megünnepeljük az Idősek Világnapját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az időskorúak társadalomban betöltött pótolhatatlan szerepére, valamint hangsúlyozza a megbecsülés, a gondoskodás és a tisztelet fontosságát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.

Az ősz varázsa: hogyan formálja hangulatunkat és mindennapjainkat?

Az ősz minden évben sajátos hangulatot hoz magával. Amikor az első sárguló levelek megjelennek a fákon, és a hűvös reggelek lassan felváltják a nyári forróságot, valami átkapcsol bennünk is. Az ősz nem csupán az időjárás változását jelenti, hanem lelki és életmódbeli fordulatot is.