Menü

Hogyan javítható a mérgező munkahelyi légkör?

Az ébren töltött időnk felét jellemzően munkával töltjük, ráadásul jó hangulatban jobban haladunk, így nem is lehet kérdés: fontos a jó munkahelyi légkör. Vajon mit tehetünk mi magunk a hangulat javításáért?

Ahhoz, hogy valaki képes legyen előrelépni karrierjével, hosszabb távon elengedhetetlen, hogy jól érezze magát a munkahelyén és általában abban, amit csinál. Ennek pedig szerves részét képezi az is, hogy milyen emberekkel van körülvéve, és hogyan viszonyul hozzájuk. Ha van valaki, akivel szünetekben mindig megbeszéljük az aktuális történéseket vagy épp egy légtérben dolgozunk és kölcsönös az összhang, máris kellemesebb az ott töltött idő, ennek függvényében pedig a kedvünk és a produktivitásunk is javul.

Amellett, hogy a szakmai kapcsolatok boldogabbá varázsolják munkával töltött perceinket, szinte kötelező kellékei szakmai előremenetelünknek is. Legyen szó akár cégen belüli munkatársról vagy épp egy szakmabeli, de más cégnél dolgozó ismerősről, mindkét esetben fontos, hogy ezek olyan emberek legyenek, akikben megbízunk és például fordulhatunk hozzájuk tanácsért vagy referenciáért.

A probléma elismerése

Miután a probléma mindenki számára nyilvánvalóvá vált, őszintén és nyitottan ajánlott kezelni azt. Vezetőként vagy menedzserként fontos feladat, hogy a felelősség vállalása mellett tisztázza a helyzetet a munkavállalókkal: ígéretet kell tenni arra, hogy a nem működő folyamatokat és a negatív kommunikációt is fejleszteni fogják, esetleg újakat alakítanak helyettük. Biztosítani kell a munkavállalókat arról, hogy a problémás munkakörnyezet felszámolásra kerül.

Konkrét elvárások megfogalmazása

Ha addig nem történt meg, egyértelművé kell tenni, hogy a vállalat ezentúl nem tűri el a bullying semmilyen formáját, vagy bármilyen más megkülönböztetést, pletykálkodást, kiközösítést egyetlen alkalmazottal szemben sem. Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét a toxikus légkör munkahelyet érintő negatív hatásaira, amit mind a cég, mind az alkalmazottak érdekében ajánlott orvosolni.

Ösztönző rendszerek kialakítása: jutalmak és elismerések

Amikor a munkavállalók úgy érzik, hogy a feletteseik lebecsülik a munkájukat és erőfeszítéseiket, akkor saját maguk is toxikussá tehetik a munkahelyi hangulatot. Azonban egy méltányos jutalmazási rendszer és a teljesítményeket-képességeket elismerő program kialakítása fokozza a munkavállalók motivációját, emellett, ha megbecsültnek érzik magukat a munkahelyükön, a vállalat iránti lojalitás is növekedni fog.

A munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése

A munka és a magánélet egyensúlyát megteremtő folyamatoknak köszönhetően a munkavállalók életében csökken a stressz, a túlhajszoltság, de a depressziót, a szorongást, az alvászavart is száműzhetik. Ez pedig a mentális egészségre és a fizikai jóllétre is kihat.

A rugalmas munkaidő, a lehetőségekhez mért home office, a 4 napos munkahét a munkavállaló számára hatalmas segítség a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzésében, valamint a kollegiális és személyes kapcsolataira is pozitív hatással lehet.

A fentiek mellett se a munkavállalók, se a vezetők nem tűrhetnek el semmilyen faji, bőrszín, nem, vallás, illetve szexuális orientáció alapján tett megkülönböztetést vagy zaklatást. Az ilyen káros gyakorlatok növelik a munkahellyel való elégedetlenséget.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.