Menü

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Miért olyan egészségesek a fermentált ételek?

Egyszerű választ adok: mert élő élelmiszerek. Enzimeket és aktív tejsavbaktériumokat tartalmaznak, ezek pedig egészséges bélflórát biztosítanak, s mivel köztudott, hogy az immunrendszerünk nagy része a belekben található, és a fermentált élelmiszerek támogatják a belek egészségét és ezáltal az immunrendszert is, emellett csökkentik a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat.

A fermentált zöldségek számos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, amelyek támogatják a test sav-bázis háztartásának kiegyensúlyozását. A fermentálás vagy savanyítás egy technika, amely során a tejsavbaktériumok segítségével erjesztjük a zöldségeket.

Fermentálás otthon? Igen! Könnyedén!

Ha kedvet kapott otthon fermentált élelmiszereket készíteni, akkor jó hír, hogy egyszerű és gyors folyamatról van szó, mely könnyen elsajátítható és szinte minden zöldség fermentálható.

A fermentálásnak több fajtája ismert, ebből alapvetően kettőt említek: száraz és nedves fermentálás. A száraz módszer sóval történik. A zöldségekre szórjunk 2% sót (azaz 20 g só, jól keverjük össze, majd nyomjuk ki a levét.

A nedves fermentálás során sóoldatot használunk, amelyet a zöldségekre kell önteni. Ehhez a zöldségtől függően literenként 20-40 g sóra van szükség. A só eltávolítja a vizet a zöldségekből, és a kívánt sóoldatot állítja elő, amelynek el kell fednie a zöldségeket, tartósítva azokat.

Mindkét savanyítási folyamat sikeréhez -a steril elkészítési körülmények mellett - a kiváló minőségű só, a jól záródó befőttesüveg és a megfelelő hőmérséklet szükséges, illetve légmentes lezárás. A fermentációs folyamatban egy-két nap elteltével buborékok és/vagy hab képződése figyelhető meg. A savanyított zöldségeket sötét szobában kell hagyni öt-hét napig, 20 - 24 ° C hőmérsékleten. Ezután lehet kóstolni.

Fermentálni lehet gép segítségével, de anélkül is.

Ha valaki először próbálja ki ezt a fajta módszert, érdemes először káposztával kezdeni, azt nem igazán lehet elrontani, de nagyon könnyű az almával is. Kezdőként az uborka, a sárgarépa vagy a jégcsap retek is jó választás lehet.

Tűzgyújtás szabadban és otthon: A gondtalan sütés-főzés szabályai

A nyári időszak beköszöntével egyre többen választják a nyílt ég alatti főzést. Akár a kertben, akár az erdőben, a kültéri főzőcskézés remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Legyen szó grillezésről, bográcsozásról vagy szalonnasütésről, fontos, hogy betartsuk a tűzrakásra vonatkozó szabályokat és körültekintően járjunk el különösen szabadban.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?

Ingyenes mammográfiás emlőszűrés is lesz Kapolcson, a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgye Fesztivál ideje alatt idén nemcsak kulturális élményekkel gazdagodhatunk, hanem az egészségünkért is tehetünk. 2025. július 25-én, pénteken a Novartis Hungária Zrt. támogatásával ingyenesen lehet mammográfiás emlőszűrést igénybe venni Kapolcson. A vizsgálatra fesztiváljegy nélkül is be lehet jelentkezni. Olyan 40 és 65 év közötti nőket várnak – legyenek akár helyi lakosok, vagy fesztiválozók –, akik az elmúlt egy évben nem vettek részt ilyen szűrésen.

Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.

Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?