Menü

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Miért olyan egészségesek a fermentált ételek?

Egyszerű választ adok: mert élő élelmiszerek. Enzimeket és aktív tejsavbaktériumokat tartalmaznak, ezek pedig egészséges bélflórát biztosítanak, s mivel köztudott, hogy az immunrendszerünk nagy része a belekben található, és a fermentált élelmiszerek támogatják a belek egészségét és ezáltal az immunrendszert is, emellett csökkentik a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat.

A fermentált zöldségek számos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, amelyek támogatják a test sav-bázis háztartásának kiegyensúlyozását. A fermentálás vagy savanyítás egy technika, amely során a tejsavbaktériumok segítségével erjesztjük a zöldségeket.

Fermentálás otthon? Igen! Könnyedén!

Ha kedvet kapott otthon fermentált élelmiszereket készíteni, akkor jó hír, hogy egyszerű és gyors folyamatról van szó, mely könnyen elsajátítható és szinte minden zöldség fermentálható.

A fermentálásnak több fajtája ismert, ebből alapvetően kettőt említek: száraz és nedves fermentálás. A száraz módszer sóval történik. A zöldségekre szórjunk 2% sót (azaz 20 g só, jól keverjük össze, majd nyomjuk ki a levét.

A nedves fermentálás során sóoldatot használunk, amelyet a zöldségekre kell önteni. Ehhez a zöldségtől függően literenként 20-40 g sóra van szükség. A só eltávolítja a vizet a zöldségekből, és a kívánt sóoldatot állítja elő, amelynek el kell fednie a zöldségeket, tartósítva azokat.

Mindkét savanyítási folyamat sikeréhez -a steril elkészítési körülmények mellett - a kiváló minőségű só, a jól záródó befőttesüveg és a megfelelő hőmérséklet szükséges, illetve légmentes lezárás. A fermentációs folyamatban egy-két nap elteltével buborékok és/vagy hab képződése figyelhető meg. A savanyított zöldségeket sötét szobában kell hagyni öt-hét napig, 20 - 24 ° C hőmérsékleten. Ezután lehet kóstolni.

Fermentálni lehet gép segítségével, de anélkül is.

Ha valaki először próbálja ki ezt a fajta módszert, érdemes először káposztával kezdeni, azt nem igazán lehet elrontani, de nagyon könnyű az almával is. Kezdőként az uborka, a sárgarépa vagy a jégcsap retek is jó választás lehet.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.