Menü

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Miért olyan egészségesek a fermentált ételek?

Egyszerű választ adok: mert élő élelmiszerek. Enzimeket és aktív tejsavbaktériumokat tartalmaznak, ezek pedig egészséges bélflórát biztosítanak, s mivel köztudott, hogy az immunrendszerünk nagy része a belekben található, és a fermentált élelmiszerek támogatják a belek egészségét és ezáltal az immunrendszert is, emellett csökkentik a káros baktériumokat, vírusokat, gombákat.

A fermentált zöldségek számos vitamint és tápanyagot tartalmaznak, amelyek támogatják a test sav-bázis háztartásának kiegyensúlyozását. A fermentálás vagy savanyítás egy technika, amely során a tejsavbaktériumok segítségével erjesztjük a zöldségeket.

Fermentálás otthon? Igen! Könnyedén!

Ha kedvet kapott otthon fermentált élelmiszereket készíteni, akkor jó hír, hogy egyszerű és gyors folyamatról van szó, mely könnyen elsajátítható és szinte minden zöldség fermentálható.

A fermentálásnak több fajtája ismert, ebből alapvetően kettőt említek: száraz és nedves fermentálás. A száraz módszer sóval történik. A zöldségekre szórjunk 2% sót (azaz 20 g só, jól keverjük össze, majd nyomjuk ki a levét.

A nedves fermentálás során sóoldatot használunk, amelyet a zöldségekre kell önteni. Ehhez a zöldségtől függően literenként 20-40 g sóra van szükség. A só eltávolítja a vizet a zöldségekből, és a kívánt sóoldatot állítja elő, amelynek el kell fednie a zöldségeket, tartósítva azokat.

Mindkét savanyítási folyamat sikeréhez -a steril elkészítési körülmények mellett - a kiváló minőségű só, a jól záródó befőttesüveg és a megfelelő hőmérséklet szükséges, illetve légmentes lezárás. A fermentációs folyamatban egy-két nap elteltével buborékok és/vagy hab képződése figyelhető meg. A savanyított zöldségeket sötét szobában kell hagyni öt-hét napig, 20 - 24 ° C hőmérsékleten. Ezután lehet kóstolni.

Fermentálni lehet gép segítségével, de anélkül is.

Ha valaki először próbálja ki ezt a fajta módszert, érdemes először káposztával kezdeni, azt nem igazán lehet elrontani, de nagyon könnyű az almával is. Kezdőként az uborka, a sárgarépa vagy a jégcsap retek is jó választás lehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.