Ételek, amik fejfájást okozhatnak
- Dátum: 2023.10.14., 17:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, fejfájás, kávé, migrén, sajt, vörösbor
Migrénünk és fejfájásunk sok mindentől lehet: stressz, kimerültség, folyadékhiány, túl hangos, zajos környezet. Mindezeken kívül azonban bizonyos ételek és italok is kiválthatják - kutatások szerint 10-ből egy embernél a táplálkozás okozza a tüneteket.
Érett sajtok
A cheddar, a kéksajt és a camembert egy tiramin nevű aminosavat tartalmaz, amely fejfájás kiváltója lehet akkor, ha kevés van a szervezetünkben a lebontását segítő enzimből. Ha az érett sajtok fogyasztása után fejfájást tapasztalunk, válasszunk inkább frissebb változatokat, például ricottát vagy mozzarellát.
Vörösbor
Az alkohol dehidratáló hatása közismert, de a vörösborban található tannin olyan vegyületek termelését serkenti az agyban, melyek migrént okozhatnak. A magasabb tannintartalmú borok helyett mint a Malbec vagy a Tannat, érdemes alacsonyabb tannintartalmúakat inni, mint a Cabernet vagy a Merlot.
Feldolgozott húsipari termékek
A szalámiban, kolbászban, és a halkonzervekben is sok a tiramin, akárcsak az érett sajtokban. Ráadásul a virslikben, baconben, sonkában a tiramin mellett sok a nitrát és a nitrit is, melyek értágító hatása az arra hajlamosaknál fejgörcsöket okozhat. Hasonló a helyzet a savanyított, fermentált ételekkel, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi.
Kávé
Az erek kitágulása is okozhat fejfájást, a kávában lévő koffein viszont szűkíti az ereket. Hogy akkor miért fájhat mégis a kávétól a fejünk? Azért, mert a koffeinbeviteltől függően váltakozva tágulnak illetve szűkülnek az erek, ami a fejünkben kellemetlen lüktetést okozhat.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök esetében a tiramin a ludas, valamint a szulfitok, amiket az aszalványok tartósításához használnak, így sokan számolnak be fejfájásról például mazsola vagy aszalt szilva fogyasztása után.
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.