Menü

Ételek, amik fejfájást okozhatnak

Migrénünk és fejfájásunk sok mindentől lehet: stressz, kimerültség, folyadékhiány, túl hangos, zajos környezet. Mindezeken kívül azonban bizonyos ételek és italok is kiválthatják - kutatások szerint 10-ből egy embernél a táplálkozás okozza a tüneteket.

Érett sajtok

A cheddar, a kéksajt és a camembert egy tiramin nevű aminosavat tartalmaz, amely fejfájás kiváltója lehet akkor, ha kevés van a szervezetünkben a lebontását segítő enzimből. Ha az érett sajtok fogyasztása után fejfájást tapasztalunk, válasszunk inkább frissebb változatokat, például ricottát vagy mozzarellát.

Vörösbor

Az alkohol dehidratáló hatása közismert, de a vörösborban található tannin olyan vegyületek termelését serkenti az agyban, melyek migrént okozhatnak. A magasabb tannintartalmú borok helyett mint a Malbec vagy a Tannat, érdemes alacsonyabb tannintartalmúakat inni, mint a Cabernet vagy a Merlot.

Feldolgozott húsipari termékek

A szalámiban, kolbászban, és a halkonzervekben is sok a tiramin, akárcsak az érett sajtokban. Ráadásul a virslikben, baconben, sonkában a tiramin mellett sok a nitrát és a nitrit is, melyek értágító hatása az arra hajlamosaknál fejgörcsöket okozhat. Hasonló a helyzet a savanyított, fermentált ételekkel, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi.

Kávé

Az erek kitágulása is okozhat fejfájást, a kávában lévő koffein viszont szűkíti az ereket. Hogy akkor miért fájhat mégis a kávétól a fejünk? Azért, mert a koffeinbeviteltől függően váltakozva tágulnak illetve szűkülnek az erek, ami a fejünkben kellemetlen lüktetést okozhat.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök esetében a tiramin a ludas, valamint a szulfitok, amiket az aszalványok tartósításához használnak, így sokan számolnak be fejfájásról például mazsola vagy aszalt szilva fogyasztása után.

A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.

Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.

Chlorella – a szuper alga

Ismerünk már többféle algát is, ami szervezetünkre jótékony hatással bír, ide soroljuk a chlorellat is.

Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!