Ételek, amik fejfájást okozhatnak
- Dátum: 2023.10.14., 17:14
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- étkezés, fájdalom, fejfájás, kávé, migrén, sajt, vörösbor
Migrénünk és fejfájásunk sok mindentől lehet: stressz, kimerültség, folyadékhiány, túl hangos, zajos környezet. Mindezeken kívül azonban bizonyos ételek és italok is kiválthatják - kutatások szerint 10-ből egy embernél a táplálkozás okozza a tüneteket.
Érett sajtok
A cheddar, a kéksajt és a camembert egy tiramin nevű aminosavat tartalmaz, amely fejfájás kiváltója lehet akkor, ha kevés van a szervezetünkben a lebontását segítő enzimből. Ha az érett sajtok fogyasztása után fejfájást tapasztalunk, válasszunk inkább frissebb változatokat, például ricottát vagy mozzarellát.
Vörösbor
Az alkohol dehidratáló hatása közismert, de a vörösborban található tannin olyan vegyületek termelését serkenti az agyban, melyek migrént okozhatnak. A magasabb tannintartalmú borok helyett mint a Malbec vagy a Tannat, érdemes alacsonyabb tannintartalmúakat inni, mint a Cabernet vagy a Merlot.
Feldolgozott húsipari termékek
A szalámiban, kolbászban, és a halkonzervekben is sok a tiramin, akárcsak az érett sajtokban. Ráadásul a virslikben, baconben, sonkában a tiramin mellett sok a nitrát és a nitrit is, melyek értágító hatása az arra hajlamosaknál fejgörcsöket okozhat. Hasonló a helyzet a savanyított, fermentált ételekkel, mint a savanyú káposzta vagy a kimchi.
Kávé
Az erek kitágulása is okozhat fejfájást, a kávában lévő koffein viszont szűkíti az ereket. Hogy akkor miért fájhat mégis a kávétól a fejünk? Azért, mert a koffeinbeviteltől függően váltakozva tágulnak illetve szűkülnek az erek, ami a fejünkben kellemetlen lüktetést okozhat.
Aszalt gyümölcsök
Az aszalt gyümölcsök esetében a tiramin a ludas, valamint a szulfitok, amiket az aszalványok tartósításához használnak, így sokan számolnak be fejfájásról például mazsola vagy aszalt szilva fogyasztása után.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.