Menü

A komolyzene hatása a babákra

Tanulmányok igazolták, hogy a komolyzene, - kifejezetten a babáknak komponált komolyzene – segítik a kicsik fejlődését. A babák és a zene kapcsolata összefüggéseiről beszélgetünk ma.

Azt tartják, hogy jó hatással van a babákra a zenehallgatás, ezt kutatások és bevett gyakorlatok támasztják alá. Nem lehet elég korán kezdeni, hiszen már újszülöttek, koraszülöttek esetében is terápiaként alkalmazzák.

Milyen előnyökkel jár a zene a babákra nézve?

A korábban világra jött csecsemők kezelése közben megfigyelték, hogy azok a csöppségek, akiknek zenét játszottak, gyorsabban fejlődtek, gyarapodtak. Külföldön már bevett szokás, hogy kellemes, megnyugtató muzsikát játszanak a koraszülött osztályokon, a babák pedig imádják ezeket a dallamokat.

A zenén nevelkedett kicsik okosabbak, értelmesebbek lettek. Ennek oka, hogy a zene pozitív hatással van az agy és az idegrendszer fejlődésére. A babák a szomorú és vidám dallamok közti különbséget is korán felismerik és érzékelik.

A zene a kognitív képességekre is rendkívül pozitív hatással van, fejleszti a memóriát.

Hogyan tegyük a mindennapunk részévé a komolyzene hallgatását?

Szokjunk rá arra, hogy a háttérben nem televíziómese megy, nem rádió szól, nem a telefonon nyomkodjuk az éppen aktuálisan kedvenc mesét, hanem komolyzenét keresünk.

Énekeljünk a piciknek!

Hiába szabadkoznak a szülők, nem számít, kinek milyen hangja van, a babákat nem zavarja, ha hamisan hangzik egy dal, neki az számít, hogy foglalkozzunk vele, megnevettessük, kössük le a figyelmét. Ehhez nem kell profi előadóművésznek lenni!

Hadd játszanak a kicsik is hangszerekkel!

Tudom szülőként nem szoktunk rajongani azért, ha valaki dobfelszerelést, vagy minixilofont vesz a gyereknek, de a játékhangszereknek is van előnye! Persze csak bírjuk idegekkel.

Készíthetünk mi magunk is hangszert, csak töltsünk meg egy palackot babbal, rizzsel és máris zöröghet-csöröghet.

Milyen típusú zene a legjobb gyermekednek?

Léteznek kifejezetten babáknak írt zenék, de mutathatunk nekik olyan dallamokat is, amelyeket mi magunk szeretünk, nyilván ne a kemény rock legyen max hangerőn, sem a rap nem a legjobb ötlet, de a kedves és lágy dallamok mindegyike jöhet bátran.

Milyen zenéket hallgassunk?

Természetesen nem mindegy milyen komolyzenéket hallgatunk. Adunk néhány tippet: Brahms: Altatóját érdemes meghallgatni, de kedvelt Bach: 156-os kantátája, vagy Saint-Saens: Az állatok karneválja.

Mi a legjobb időszak ezek hallgatására?

Mindenképpen érdemes legalább esténként, elalvás előtt a babával ezeket hallgattatni.

A komolyzenével való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, nagyon jó hatással van a babák lelki nyugalmára, fejlődésére, s bár a komolyzene sajnos napjainkban nincs az érdeklődés központjában, érdemes beépíteni a mindennapokba, hiszen remek személyiségfejlesztő hatású, segíti a nyelvi fejlődést, fejleszti a memóriát, elősegíti a szociális fejlődést.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.