Menü

Ha fázunk, hát fűtünk, de mivel is?

A téli időszakban nem elegendő csak a fedett otthonunkba húzódni. A kényelmet és a komfortot az adja meg, ha a kinti hideg ellenére a lakásunkban kellemes meleg van. Hogy milyen módon érhetjük mindezt el?

Az otthoni fűtésre számos különböző megoldások léteznek, és a választás függ a rendszer kialakítási lehetőségétől, az energiaforrásokhoz való hozzáférésétől, a beruházás mértékétől, valamint annak fenntarthatóságától is. Íme néhány elterjedt fűtési megoldás:

Gázfűtés: A gázfűtés egy elterjedt és hatékony módszer, amely esetében gázkazán vagy gázkonvektor szolgáltatja a meleget és a rendszer általában a városi gázellátási hálózatra kapcsolódik.

Elektromos fűtés: a radiátorok, a padlófűtés, az elektromos konvektorok, az elektromos fűtőpanelek és az elektromos kandallók tartoznak ebbe a kategóriába. Az elektromos fűtés rugalmas, könnyen telepíthető és más-más helyiségek esetében szabályozhatóságot kínál.

Olajfűtés: ahol nincs kiépített gázvezeték, ott az egyik lehetéséges megoldást az olajkazán vagy olajradiátor jelentheti.

Fa- vagy pelletfűtés: Tűzifa vagy fa pellet használatával működő kályhák és kazánok révén a fa- vagy pelletfűtés környezetbarát alternatíva lehet. A pellet olyan apróra préselt fa vagy más biológiai anyag, amelyekből granulátumot készítenek.

Szilárd tüzelésű kályhák és kandallók: a kályha vagy a kandalló a fa vagy más szilárd tüzelőanyag égetésével adja a meleget.

Hőszivattyúk: A levegő-víz hőszivattyúk vagy talajvíz hőszivattyúk az év nagy részében hatékonyan hasznosítják a környezeti hőt a fűtéshez.

Napenergia: az alternatív megoldások egyik kedvelt változata a napkollektorok segítségével megvalósuló fűtés. A napenergiát lehet hasznosítani a melegvíz- vagy fűtési rendszerekhez is, amelyek általában tetőre vagy falra szerelhetők.

Gőzkazánok és radiátorok: ma már kevésbé alkalmazott megoldás, de régebbi épületekben még mindig megtalálható.

kép forrása. pexels.com

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.