Menü

Miért fontos az alvás gyerekeknek?

Miért fontos a jó alvás a gyerekeknek? Vajon mennyit alszik egy 2, 3 vagy 5 éves gyerek? Mennyit kell aludniuk később? Ezekre keressük a választ mai cikkünkben!

A hivatalos ajánlás szerint az 1-3 éves gyerekeknek 12-14 órát, a 3-5 éveseknek 11-13 órát, míg az 5-12 éves gyerekeknek legalább napi 10-11 órát kellene aludniuk a megfelelő kipihentség és fejlődés érdekében. Vajon alszanak ennyit?

Miért baj, ha keveset alszanak? Miért fontos az alvás gyerekeknek?

Az alvás az egyik legjobb fegyver a stressz ellen, ezért a megfelelő alvásmennyiség és alvásminőség gyakorlatilag minden korosztály számára kiemelten fontos. A REM-fázis segít a memória javításában, ilyenkor rendszerezi az agy az aznapi információkat, eseményeket, ingereket, érzelmeket.

Mi a helyzet a délutáni alvással?

Sok gyerek tiltakozik az ebéd utáni pihenés ellen, mondván nem álmosak, nem szeretnének lefeküdni, ám ez azért is szükséges, mert jó hatással van a figyelemre, segíti a logikus gondolkodást, javítja a memóriát és serkenti a tanulási képességeket. Nem véletlenül mondják a szakemberek, hogy a minőségi alvástól okosabb lesz a gyerek.

Ha kimarad kicsi korban a délutáni alvás, vagy nem alszanak eleget éjjel, akkor az a szürkeállományukra és az érzelmi intelligenciájukra negatív hatással lesz.

Elegendő mennyiségű és minőségű alvás nélkül nincs egészséges fejlődés, ez pedig azzal magyarázható, hogy az agy bizonyos területeire hatással van a kevés alvás, negatívan befolyásolja a memóriát, az intelligenciaszintet és az általános jóllétet, ezek pedig idővel szinte mindenre kihatnak.

Hat és tizenkét éves kor között az orvosok kilenc–tizenkét órát javasolnak éjszakai pihenésre. A tinédzserkorba való belépéssel természetesen csökken az alvásmennyiség, de az okok között sajnálatos módon említeni kell a rossz szülői példát is.

Gyakran a szülők maguk is fáradtak, kialvatlanok, enerváltak, túlterheltek, stresszesek, hazaviszik a munkát, amit késő éjjel végeznek el és így hajnalig fent vannak, sajnos az alvástól veszik el az időt. Pedig! Akik eleget alszanak, sikeresebbek lehetnek, hiszen hatékonyabbak, koncentráltabbak, ez pedig összefügg a sikerességgel az élet minden területén.

Szakértők ezért a családi példamutatást kiemelik, a megoldás a pontos alvásidők és a megfelelő alvásrutin következetes betartásában rejlik.

Az is nagyon megfontolandó, hogy mit csinál alvás előtt a gyermek!

A televízió, mobiltelefon, tablet, számítógép zavaró eszközök, ezeket a kutatók szerint legkésőbb egy órával az elalvás előtt ki kell kapcsolni ahhoz, hogy az agy meg tudjon pihenni és elinduljanak az elalvási folyamatok. A szülőktől azonban nem ezt látják a gyerekek, így pedig ők is gyakran függővé válnak a kütyük terén.

Ha úgy érezzük összecsapnak a hullámok a fejünk felett, pánikba esünk, stresszelünk, a legjobb megoldás, amit tehetünk, ha alszunk egy nagyot.

Sokan kérkednek azzal, hogy számukra 4-5 óra alvás is elegendő, ez azonban óriási tévedés, amivel becsapják önmagukat, s később negatív következményei lesznek.

Nemcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is azonnal észrevehető tünet jelentkezik, amikor nem alszanak eleget. Ilyenkor nehezen kelnek fel, napközben fáradtak, nem tudnak koncentrálni, motiválatlanok, rosszkedvűek, ezáltal stresszesebbé válnak és idővel megjelennek az alvásproblémák, úgy, mint a rémálmok, alvajárás, alváshiány. Ezekben az esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, azonban a rossz időbeosztásból származó alvásprobléma jó családi példával orvosolható.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.