Menü

Szamárköhögés – az ijesztő köhögőrohamok egyik okozója

Hideg van, fújjuk az orrunkat, fájlaljuk a torkunkat, köhögünk, na, de nem mindegy, hogy mitől és hogyan köhögünk. Újra felütötte fejét a szamárköhögés a környező országokban, íme a tudnivalók.

Igen kevés embert kerülnek el a meghűléses tünetek, szinte mindenki egyszer megbetegszik a tél alkalmával, de nagyon nem mindegy, hogy milyen betegség támadja meg a szervezetünket. Van, aki gyorsan leküzdi a betegséget, de van, aki nehezen keveredik ki a kórból, sokáig elhúzódó, kínzó tünetekkel nyomja az ágyat. Az egyik ilyen kellemetlen panaszokat okozó betegség a szamárköhögés, melyet egy jellegzetes, rohamokban érkező köhögés kísér. A betegséget a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Magyarországon a kötelező védőoltások közé is bekerült már rég az ellene védő hatóanyag beadása, ezért nem sok esetet regisztrálnak, mégis egy-egy megbetegedés előkerül.

Tünetei három szakaszba sorolhatóak lefolyásuk alapján. Az első szakasz általában 1-2 hétig tart, ebben az időszakban a beteg hurutosan köhög és ez inkább az éjszaka folyamán jön elő, mely egyre súlyosabbá válik, amikor is következik a második szakasz. A második ütem akár 4-6 hétid is eltarthat, ekkor rohamszerűen érkezik a köhögés, mely szamár ordításra hasonlít, egyfajta húzó belégzés, de ez inkább kisgyermekkorban jelentkezik. Sokszor követi a rohamokat hányás is, hiszen a rekeszizmot és a gyomrot is megviseli a kínzó összehúzódás és a folyamatos inger.

Csecsemőknél vagy olyan embereknél, akik nem kaptak védőoltást, előfordulhat légzéskihagyás vagy légzés leállás is. Amikor a szervezet már dolgozik a betegség leküzdésén, jön a harmadik szakasz, ami nagyjából 2-3 hétig tart. Ez már a betegség végét jelenti, a köhögő rohamok enyhülnek, de nem múlnak el teljesen. A betegség szövődményei lehetnek tüdőgyulladás, különböző fület és annak üregeit érintő gyulladások, de előfordulhatnak görcsös állapotot előidéző reakciók is, mint az epilepszia. Diagnózisát torokváladék minta és vérkép elemzésével, illetve mellkasröntgennel és CT vizsgálattal lehet felállítani. Gyógyulási esélye védőoltás beadását követő védettség kialakulásakor magas, célzott antibiotikum kúrával kezelhető, de ez csak a korai szakaszban felismert betegségnél alkalmazható hatásosan. Amennyiben szövődménye alakul ki, azt további kezelések útján lehet legyőzni.

Amennyiben úgy látjuk, hogy környezetünkben hurutos köhögéssel, levertséggel, ezzel együtt esetleg lázzal küzd valaki, főleg gyermek, mindenképpen keressünk fel orvost, mondjuk el a tüneteket, hogy a megfelelő kezelést időben megkapja. Légzéskimaradás vagy légzésleállás esetén hívjuk a 112-t.

A szamárköhögés elleni védőoltás Magyarországon már a kötelezően beadandó oltások között megtalálható, mely védettséget nyújt a súlyos állapotot is előidéző betegség ellen. Figyeljünk a tünetekre, időben keressük fel orvosunkat, hogy mindig a megfelelő kezelést kapjuk és gyorsabban, szövődmények nélkül gyógyulhassunk.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.