Menü

Borravaló: adjunk vagy ne? Mennyi az annyi?

Étterem, futár, körmös, fodrász. Mai témánk a borravaló – illik adni? 10% Vagy 15% Mennyi az annyi és tényleg számottevő a havi fizetés mellé az odacsúsztatott borravaló?

Sokan sokféle vélemény létezik a jattról, vannak hitek és tévhitek jócskán. Sokan egyáltalán nem adnak vagy nem szívesen, hiszen mindenki kap a munkájáért fizetést – mondják, mások zavarban vannak, nem tudnak dönteni, nem tudják mennyit illik adni.

Sokak véleménye, hogy a borravaló nem egy átlátható rendszer, s nem is igazságos, hiszen a pincérnek miért is jár az étteremben, ha a szakács dolgozott azzal az étellel?

Akik szívesen adnak pluszt, azok úgy érzik, hogy a kedvesebb, gyorsabb kiszolgálás miatt szeretnék jutalmazni a pincért, rugalmasságáért adnak jattot a futárnak, a minőségi munka elvégzéséért felfelé kerekítenek a körmösnél vagy kedvenc fodrászuknál.

Vajon mennyi az annyi, s mi történik, ha bankkártyával fizetünk? Az utólag a kapott borravaló összegét be kell ütni a pénztárgépbe? A téma szempontjából szakértők szerint meg kell különböztetni a szervizdíjat, a vendégtől közvetlenül kapott borravalótól.

A szervizdíj vagy felszolgálási díj a kiszolgálásért külön felszámított tétel.

A szervizdíj és a borravaló közötti különbség az önkéntesség, míg az utóbbi teljes egészében a vendégre van bízva, az előbbi rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díja, éppen ezért az utóbbinak vannak is szabályai.

A legfontosabb szabályok, amiket összegyűjthetünk a témában tehát, hogy a szervizdíj a kiszolgálásért felszámított külön díj, melyet a számlán, nyugtán elkülönítetten fel kell tüntetni. A felszámított felszolgálási díjat teljes összegében havonta a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek ki kell fizetni. Tehát a vendéglő ebből nem tarthat meg egy részt!

A szervizdíjat Magyarországon 2005-ben vezették be, hogy megoldást találjanak a kérdésre, hogy kifehérítsék, legalizálják a borravalót. A felszolgálási díj a fogyasztás mértéke szerint 0–15 százalék lehet, ami a cég bevétele, ami után áfát és járulékot is fizet a cég. Tévedés, hogy ezt az összeget megtartja a vendéglátós – mutatott rá a szakember.

A szervizdíjon felül a vendég még adhat borravalót is. A borravaló önkéntes, a vendégre van bízva, hogy ad-e, kinek, mikor és mennyit. Ahány ház, annyi szokás és vélemény: van, ahol 20% alatt kinéznek a helyről, máshol meg azzal sérted meg a személyzetet, ha apróval köszönöd meg a szolgáltatást.

Magyarországon a 10%-os borravaló az elfogadott, amennyiben tényleg elégedettek voltunk emellett egyre több vendéglátóhelyen nálunk is megjelenik a szervízdíj, ilyenkor a vendég döntése, hogy ezen felül kíván-e borravalót is adni.

Mi a helyzet külföldön?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb országban a 10-15%-os borravaló az elfogadott, és ezt el is várják.

Horvátországban egyáltalán nincs elvárás a borravalóra vonatkozóan, viszont nagyon örülnek majd bármilyen gesztusnak. Olaszországban nem kell, de lehet adni 5-15% borravalót, vagy csak egyszerűen felkerekíteni a végösszeget, ha elégedettek vagyunk.

Franciaországban mindenhol benne van a számlában a jatt, Spanyolországban pedig szokás mindenféle szolgáltatásért jattot adni és nem csak az éttermekben. A görögöknél nagyjából 5-10%-ot illik adni, de többet nem kell, és nem is várják el, Törökországban pedig a 10% borravaló a megszokott.

Jótanács, mielőtt adnánk, hogy nézzük meg a számlán, hogy magába foglalja-e a szervízdíjat a szolgáltatás, ne fizessünk kétszer.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.