Menü

Borravaló: adjunk vagy ne? Mennyi az annyi?

Étterem, futár, körmös, fodrász. Mai témánk a borravaló – illik adni? 10% Vagy 15% Mennyi az annyi és tényleg számottevő a havi fizetés mellé az odacsúsztatott borravaló?

Sokan sokféle vélemény létezik a jattról, vannak hitek és tévhitek jócskán. Sokan egyáltalán nem adnak vagy nem szívesen, hiszen mindenki kap a munkájáért fizetést – mondják, mások zavarban vannak, nem tudnak dönteni, nem tudják mennyit illik adni.

Sokak véleménye, hogy a borravaló nem egy átlátható rendszer, s nem is igazságos, hiszen a pincérnek miért is jár az étteremben, ha a szakács dolgozott azzal az étellel?

Akik szívesen adnak pluszt, azok úgy érzik, hogy a kedvesebb, gyorsabb kiszolgálás miatt szeretnék jutalmazni a pincért, rugalmasságáért adnak jattot a futárnak, a minőségi munka elvégzéséért felfelé kerekítenek a körmösnél vagy kedvenc fodrászuknál.

Vajon mennyi az annyi, s mi történik, ha bankkártyával fizetünk? Az utólag a kapott borravaló összegét be kell ütni a pénztárgépbe? A téma szempontjából szakértők szerint meg kell különböztetni a szervizdíjat, a vendégtől közvetlenül kapott borravalótól.

A szervizdíj vagy felszolgálási díj a kiszolgálásért külön felszámított tétel.

A szervizdíj és a borravaló közötti különbség az önkéntesség, míg az utóbbi teljes egészében a vendégre van bízva, az előbbi rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díja, éppen ezért az utóbbinak vannak is szabályai.

A legfontosabb szabályok, amiket összegyűjthetünk a témában tehát, hogy a szervizdíj a kiszolgálásért felszámított külön díj, melyet a számlán, nyugtán elkülönítetten fel kell tüntetni. A felszámított felszolgálási díjat teljes összegében havonta a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek ki kell fizetni. Tehát a vendéglő ebből nem tarthat meg egy részt!

A szervizdíjat Magyarországon 2005-ben vezették be, hogy megoldást találjanak a kérdésre, hogy kifehérítsék, legalizálják a borravalót. A felszolgálási díj a fogyasztás mértéke szerint 0–15 százalék lehet, ami a cég bevétele, ami után áfát és járulékot is fizet a cég. Tévedés, hogy ezt az összeget megtartja a vendéglátós – mutatott rá a szakember.

A szervizdíjon felül a vendég még adhat borravalót is. A borravaló önkéntes, a vendégre van bízva, hogy ad-e, kinek, mikor és mennyit. Ahány ház, annyi szokás és vélemény: van, ahol 20% alatt kinéznek a helyről, máshol meg azzal sérted meg a személyzetet, ha apróval köszönöd meg a szolgáltatást.

Magyarországon a 10%-os borravaló az elfogadott, amennyiben tényleg elégedettek voltunk emellett egyre több vendéglátóhelyen nálunk is megjelenik a szervízdíj, ilyenkor a vendég döntése, hogy ezen felül kíván-e borravalót is adni.

Mi a helyzet külföldön?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb országban a 10-15%-os borravaló az elfogadott, és ezt el is várják.

Horvátországban egyáltalán nincs elvárás a borravalóra vonatkozóan, viszont nagyon örülnek majd bármilyen gesztusnak. Olaszországban nem kell, de lehet adni 5-15% borravalót, vagy csak egyszerűen felkerekíteni a végösszeget, ha elégedettek vagyunk.

Franciaországban mindenhol benne van a számlában a jatt, Spanyolországban pedig szokás mindenféle szolgáltatásért jattot adni és nem csak az éttermekben. A görögöknél nagyjából 5-10%-ot illik adni, de többet nem kell, és nem is várják el, Törökországban pedig a 10% borravaló a megszokott.

Jótanács, mielőtt adnánk, hogy nézzük meg a számlán, hogy magába foglalja-e a szervízdíjat a szolgáltatás, ne fizessünk kétszer.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.