Menü

Borravaló: adjunk vagy ne? Mennyi az annyi?

Étterem, futár, körmös, fodrász. Mai témánk a borravaló – illik adni? 10% Vagy 15% Mennyi az annyi és tényleg számottevő a havi fizetés mellé az odacsúsztatott borravaló?

Sokan sokféle vélemény létezik a jattról, vannak hitek és tévhitek jócskán. Sokan egyáltalán nem adnak vagy nem szívesen, hiszen mindenki kap a munkájáért fizetést – mondják, mások zavarban vannak, nem tudnak dönteni, nem tudják mennyit illik adni.

Sokak véleménye, hogy a borravaló nem egy átlátható rendszer, s nem is igazságos, hiszen a pincérnek miért is jár az étteremben, ha a szakács dolgozott azzal az étellel?

Akik szívesen adnak pluszt, azok úgy érzik, hogy a kedvesebb, gyorsabb kiszolgálás miatt szeretnék jutalmazni a pincért, rugalmasságáért adnak jattot a futárnak, a minőségi munka elvégzéséért felfelé kerekítenek a körmösnél vagy kedvenc fodrászuknál.

Vajon mennyi az annyi, s mi történik, ha bankkártyával fizetünk? Az utólag a kapott borravaló összegét be kell ütni a pénztárgépbe? A téma szempontjából szakértők szerint meg kell különböztetni a szervizdíjat, a vendégtől közvetlenül kapott borravalótól.

A szervizdíj vagy felszolgálási díj a kiszolgálásért külön felszámított tétel.

A szervizdíj és a borravaló közötti különbség az önkéntesség, míg az utóbbi teljes egészében a vendégre van bízva, az előbbi rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díja, éppen ezért az utóbbinak vannak is szabályai.

A legfontosabb szabályok, amiket összegyűjthetünk a témában tehát, hogy a szervizdíj a kiszolgálásért felszámított külön díj, melyet a számlán, nyugtán elkülönítetten fel kell tüntetni. A felszámított felszolgálási díjat teljes összegében havonta a vendéglátásban közvetlenül közreműködőknek ki kell fizetni. Tehát a vendéglő ebből nem tarthat meg egy részt!

A szervizdíjat Magyarországon 2005-ben vezették be, hogy megoldást találjanak a kérdésre, hogy kifehérítsék, legalizálják a borravalót. A felszolgálási díj a fogyasztás mértéke szerint 0–15 százalék lehet, ami a cég bevétele, ami után áfát és járulékot is fizet a cég. Tévedés, hogy ezt az összeget megtartja a vendéglátós – mutatott rá a szakember.

A szervizdíjon felül a vendég még adhat borravalót is. A borravaló önkéntes, a vendégre van bízva, hogy ad-e, kinek, mikor és mennyit. Ahány ház, annyi szokás és vélemény: van, ahol 20% alatt kinéznek a helyről, máshol meg azzal sérted meg a személyzetet, ha apróval köszönöd meg a szolgáltatást.

Magyarországon a 10%-os borravaló az elfogadott, amennyiben tényleg elégedettek voltunk emellett egyre több vendéglátóhelyen nálunk is megjelenik a szervízdíj, ilyenkor a vendég döntése, hogy ezen felül kíván-e borravalót is adni.

Mi a helyzet külföldön?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb országban a 10-15%-os borravaló az elfogadott, és ezt el is várják.

Horvátországban egyáltalán nincs elvárás a borravalóra vonatkozóan, viszont nagyon örülnek majd bármilyen gesztusnak. Olaszországban nem kell, de lehet adni 5-15% borravalót, vagy csak egyszerűen felkerekíteni a végösszeget, ha elégedettek vagyunk.

Franciaországban mindenhol benne van a számlában a jatt, Spanyolországban pedig szokás mindenféle szolgáltatásért jattot adni és nem csak az éttermekben. A görögöknél nagyjából 5-10%-ot illik adni, de többet nem kell, és nem is várják el, Törökországban pedig a 10% borravaló a megszokott.

Jótanács, mielőtt adnánk, hogy nézzük meg a számlán, hogy magába foglalja-e a szervízdíjat a szolgáltatás, ne fizessünk kétszer.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.