Menü

Csaló üzenetek – vigyázzunk!

"Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt" – újabb pofátlan módszerrel próbálkoznak a csalók, csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzenetet. A rendőrség kéri, ne dőljünk be ezeknek az SMS-nek.

Új csalássorozat terjed hazánkban, amely az egyre népszerűbb házhozszállítást igyekszik kihasználni. Ezúttal nem csak pár ezer embert érintő trükközésről van szó, hanem már több százezer csaló SMS terjeng az országban! A csomagunk nyomkövetésére felszólító SMS minden esetben tartalmaz egy linket, amelyet megnyitva látszólag egy ismert futárszolgálat oldalára kerülünk, itt azonban arra kérnek minket, hogy a csomagunk nyomon követéséhez töltsünk le és telepítsünk egy alkalmazást. Ha így teszünk, egy fájl töltődik le a telefonunkra, amely kártevőt tartalmaz.

Mit tegyünk, ha ilyen SMS-t kapunk?

A tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy az SMS megnyitása önmagában nem veszélyes, a linkre való kattintás már okozhat károkat.

Sajnos sokszor minden figyelmeztetés ellenére bedőlnek az emberek a csalók próbálkozásainak.

„Azt hitte, csomagot kapott, végül azonban csalók éltek vissza egy győri lakos bankkártya adataival” – olvastam a neten a minap. Az áldozat látszólag egy csomagküldő szolgálattól kapott üzenetet a telefonjára. Az abban szereplő linkre kattintva aztán megadta a bankkártyaadatait, beleértve a CVC kódot és a lejárati időt is, majd a mobilfizetéshez kapott kódot. Ezután vette csak észre, hogy számlája terhére külföldön vásároltak ismeretlen csalók.

A rendőrség figyelmeztet: ne dőljünk be az adathalász üzeneteknek, ugyanis soha semmilyen körülmények között nem szabad megadni a bankkártya adatainkat csomagküldő szolgálatoktól érkező értesítésekre válaszul!

A koronavírusos időszak óta életbe a tapasztalatok szerint jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. Az online vásárlás népszerűsége új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg és ezzel bűncselekményeket kövessenek el.

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentést is kaptak a rendőrök olyan SMS-üzenetekről, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Én magam is kaptam ilyen üzenetet, nem is egyszer, s ilyenkor mindig felhívom a családtagjaim, diákjaim figyelmét, hogy csaló üzenetekről van szó.

Hogy tudnak átverni egy üzenettel?

A csalás az, hogy az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. Ennek elkerülése érdekében a rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg a következő tanácsokat:

- minden esetben ellenőrizni kell, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kaptad-e az értesítést.

- Androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése

- fokozottan ügyeljünk az ismeretlen telefonszámokról érkező üzenetekre és az ezekben található linkekre.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

A beszélgetés pozitív hatásai

Van, amikor egyáltalán nincs kedvünk beszélgetni senkivel, mert nagyon magunk alatt vagyunk. De még ilyenkor is hiányozhat az a biztató beszélgetés, ami kimozdít minket letargikus állapotunkból. A kommunikációnak hatalmas ereje van, hatalmas jelentősége van az életünkben. Talán voltál már úgy, hogy mindenkivel meg szeretted volna osztani az örömöd, világgá szeretted volna kiáltani, hogy milyen szép is az élet, milyen fantasztikus napod van. Ez az eset azt hiszem, hogy mindenkivel megtörtént már, szerencsére.