Gyógynövények emésztési problémákra
- Dátum: 2024.04.14., 20:19
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- aranyvessző, bélrendszer, egészség, emésztés, gyógynövény, hasmenés, tannin, tea
Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős. Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.
Mindenkit arra bátorítunk, hogy a krónikusan visszatérő, kellemetlen tüneteket (visszatérő hasmenés, rendszeres székrekedés, gyomorfájdalom, gyors hízás, fogyás stb…) feltétlenül vizsgáltassa ki gasztroenterológusnál, hogy a súlyosabb betegségeket rögtön ki lehessen zárni vagy még el lehessen kapni időben. Ha felmerül az ételmérgezés vagy a vírusos hasmenés gyanúja (melyek legfőbb tünete a láz, gyengeség, folyamatos hányás vagy hasmenés, híg széklet) szintén azonnal forduljanak orvoshoz!
A mezei katáng a nehéz gyomor segítője, az egyik legjobb emésztéskönnyítő gyógynövényünk. Ezt a teát 2-3 perces főzéssel készítsék el, és esténként fogyasszák legalább egy hónapig, kúraszerűen! Azt is érdemes tudni róla, hogy a fogyókúrát is beindítja, de ha erre szeretnénk használni, főétkezés előtti fogyasztását ajánljuk.
A fehér akácvirág csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható a reflux enyhítésére: naponta 1 csészével kell fogyasztani, esténként, étkezés után. Akkor sem érdemes abbahagyni teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével. Jó tudni: az akác gyomorsav-csökkentő hatása miatt étvágycsökkentő is. Enyhe hashajtó hatása is ismert: székletlazításra este érdemes inni.
Az erdei szederlevél planta tea néven lehet ismerős az idősebbeknek. Tannintartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Ha erre a problémára keresnek megoldást, néhány perc főzéssel készítsék a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Napi 3 csészével lehet fogyasztani étkezések között.
Az aranyvessző teát akkor ajánljuk, amikor egy-egy kiadósabb étkezés után teltségérzet, puffadás jelentkezik. Étkezés után kell fogyasztani egy csészével. Összehúzó hatása miatt hasfogó, így hasmenés megszüntetésére is ajánljuk. Emésztési problémák megelőzésére is érdemes heti 2-3 csésze aranyvessző teát inni. Segíti a máj és az epe működését.
Az erdei málnalevél hatékonyan enyhíti a hányingert. Segíti az emésztést, a bélgörcsökre is enyhülést hoz. A hasmenés csillapítására is használhatjuk. Hasfájásra gyerekeknek is adhatjuk 6 éves kor felett.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!