Menü

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Az idegesség teljesen érthető, hiszen egy vizsgán, érettségin, KRESZ-vizsgán, nyelvvizsgán sok minden múlhat. Van, akinél a vizsgadrukk egyfajta pozitív doppingszerként hat és szinte szárnyra kap tőle, minden eszébe jut, sőt, még más egyéb tudást is elő tud hívni a memóriájából, mások azonban leblokkolnak, nem tudják felidézni a tanultakat, hiába készültek, nem tudnak megfelelően teljesíteni.

Míg az optimális szorongás serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban, addig a szorongás gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra.

A vizsgadrukk nagyban befolyásolja a teljesítményt, ha pedig magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja az illetőt a megmérettetésen. Vannak, akik szívesen szerepelnek, verset mondanak, konferálnak, mások szociálisan szorongóbbak, nem szeretnek szerepelni, félelemmel telve állnak a vizsgáztatók előtt. Nem vagyunk egyformák.

Melyek a tünetei a magas teljesítményszorongásnak?

A fent említett izzadó tenyér, az elpirulás, a hasfájás, hasmenés, a körömrágás.

Mindenki attól retteg, hogy leblokkol a vizsgán, emiatt ördögi körbe kerülhetünk, hiszen még jobban szorongunk, ami még inkább negatívan befolyásolja a szereplésünket. A hozzáállás nagyon sokat számít a vizsga előtt, ha ugyanis arra gondolunk, hogy „nem fog menni”, „úgysem sikerül”, akkor ezek a negatív gondolatok bizony beteljesíthetik önmagukat, ellenben a pozitív hozzáállás segítheti a célunk elérését.

Mindig azt szoktam magamban mondogatni, hogy „félni pont ugyanannyi energiába kerül, mint hinni” és ebben van is igazság, az energiáinkat arra összpontosítsuk, amit szeretnék elérni és ne arra, amit nem.

Néhány tanács megfogadása megfontolandó a vizsgaidőszak előtt:

Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint sok kávé és energiaital. Ráadásul az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.
A pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”) és kerüljük el a negatív elgondolásainkat.
Tanulás során képzeljük magunkat többször is a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot tükör előtt, mintha vizsgáznánk.
Sokat segítenek a légzőgyakorlatok, a relaxáció.

Mindenkinek érdemes megtalálnia a legjobb stratégiát a stressz és a szorongás leküzdésére a vizsgák során. Ebben a szülők is sokat segíthetnek, ha már kiskortól kezdve segítik gyermekeiket a stresszoldó technikáknak és hatékony tanulási stratégiáknak a kidolgozásában.

Mit szoktál álmodni? – a leggyakoribb álmok és jelentésük

Mindenki álmodik, még akkor is, ha nem emlékszik rá. Az álomfejtés arra való, hogy megérthessük, miért álmodjuk épp azt, amit álmodunk.

Mosható pelenka, avagy a környezetbarát alternatíva

Egyre többen használják a mosható pelenkákat, és ha még nem hallottál róluk, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket, hiszen ez a környezetbarát megoldás egyaránt védi a bolygónkat és a pénztárcánkat is!

Mindfulness alkalmazása a mindennapokban

A mindfulness technikának a mindennapi alkalmazása egy fontos faktor lehet abban, hogy csökkentsük a minket érő stresszt, illetve meg tudjunk békélni a gondolatainkkal és érzéseinkkel. Nem árt néha tudatosan megfigyelni azt, ami körülvesz minket!

Stressznyelveink nyomában

Előfordult már, hogy vitába keveredtél valakivel és olyan volt, mintha nem is egy nyelvet beszélnétek? Ez van akkor, ha két embernek különböző stressz-nyelve van

Hasznos megtakarítási tippek

Nagyon sok magyar hónapról-hónapra szűkösen gazdálkodik a jövedelméből, ugyanakkor nyilvánvalóan szeretnének spórolni, hogy stabilabb anyagi helyzetet teremtsenek maguknak. Természetesen félretenni nem egyszerű dolog, de ha megvan a kellő elhatározás, a következő lista is nagy segítséget jelent a kezdéshez.