Menü

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Az idegesség teljesen érthető, hiszen egy vizsgán, érettségin, KRESZ-vizsgán, nyelvvizsgán sok minden múlhat. Van, akinél a vizsgadrukk egyfajta pozitív doppingszerként hat és szinte szárnyra kap tőle, minden eszébe jut, sőt, még más egyéb tudást is elő tud hívni a memóriájából, mások azonban leblokkolnak, nem tudják felidézni a tanultakat, hiába készültek, nem tudnak megfelelően teljesíteni.

Míg az optimális szorongás serkentheti is a teljesítményt, mozgósítja a tartalékokat, segít a koncentrálásban, addig a szorongás gátolja az agyi tevékenységeket, így negatív hatása van az emlékezetre és reakciókra.

A vizsgadrukk nagyban befolyásolja a teljesítményt, ha pedig magas a szorongás, akkor hátráltatni fogja az illetőt a megmérettetésen. Vannak, akik szívesen szerepelnek, verset mondanak, konferálnak, mások szociálisan szorongóbbak, nem szeretnek szerepelni, félelemmel telve állnak a vizsgáztatók előtt. Nem vagyunk egyformák.

Melyek a tünetei a magas teljesítményszorongásnak?

A fent említett izzadó tenyér, az elpirulás, a hasfájás, hasmenés, a körömrágás.

Mindenki attól retteg, hogy leblokkol a vizsgán, emiatt ördögi körbe kerülhetünk, hiszen még jobban szorongunk, ami még inkább negatívan befolyásolja a szereplésünket. A hozzáállás nagyon sokat számít a vizsga előtt, ha ugyanis arra gondolunk, hogy „nem fog menni”, „úgysem sikerül”, akkor ezek a negatív gondolatok bizony beteljesíthetik önmagukat, ellenben a pozitív hozzáállás segítheti a célunk elérését.

Mindig azt szoktam magamban mondogatni, hogy „félni pont ugyanannyi energiába kerül, mint hinni” és ebben van is igazság, az energiáinkat arra összpontosítsuk, amit szeretnék elérni és ne arra, amit nem.

Néhány tanács megfogadása megfontolandó a vizsgaidőszak előtt:

Aludjuk ki magunkat. Az alvás többet ér, mint sok kávé és energiaital. Ráadásul az alvás egyik jótékony hatása, hogy a tanultak bevésődnek, leülepednek.
A pozitív gondolatokra koncentráljunk („jól fog menni”) és kerüljük el a negatív elgondolásainkat.
Tanulás során képzeljük magunkat többször is a vizsgaszituációba, és úgy mondjuk fel az anyagot tükör előtt, mintha vizsgáznánk.
Sokat segítenek a légzőgyakorlatok, a relaxáció.

Mindenkinek érdemes megtalálnia a legjobb stratégiát a stressz és a szorongás leküzdésére a vizsgák során. Ebben a szülők is sokat segíthetnek, ha már kiskortól kezdve segítik gyermekeiket a stresszoldó technikáknak és hatékony tanulási stratégiáknak a kidolgozásában.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Amikor a házikedvencünket gyászoljuk

A házikedvenc elvesztése kapcsán kialakult gyász egy teljesen természetes reakció. Vannak olyan gazdik, akiknek nagyon nehéz túltenniük magukat háziállatuk elvesztésén, de kisgyerekek esetében azt gondolom ez fokozottan nehéz.

Ambivertált személyiség

Ismerjük a fogalmakat, hogy valaki introvertált, vagy extrovertált beállítottságú, de van itt egy harmadik is, ami nem annyira ismert. Nézzük, mit lehet tudni az ambivertált személyiség.

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.