Menü

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?

Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Könyvtárban, buszon, értekezleten, előadáson, moziban, kellemetlen, ha ilyenkor kap el egy tüsszentési inger, vagy akár egy ilyen roham.

Miért kell egyáltalán tüsszentenünk?

Tüsszenteni leginkább akkor szoktunk, ha valami irritálja az orrunkat. A testünk ilyenkor ki akarja lökni mindazokat a dolgokat, amiknek nem szabadna a légutakba kerülnie.

Mit kockáztatunk azzal, ha visszatartjuk a tüsszentést?

Ha bármikor is vissza akartuk tartani a tüsszentést, jobb, ha nem tesszük ezentúl mert ártalmas lehet. Egy brit állampolgár például egyenesen úgy járt, hogy súlyosan megsérült a torka. A 34 éves férfi tényleg csupán annyit tett, hogy erőltette a tüsszentés visszatartását, azonban a művelet olyan szerencsétlen módon alakult, hogy miután mégiscsak tüsszentett, alig tudott beszélni és nyelni, közben pedig erős fájdalmat érzett.

Egy másik - teljesen egészséges - fiatal férfi ugyancsak komoly toroksérülést szenvedett azáltal, hogy visszatartotta a tüsszentést. Kiderült, hogy a tüsszentés annyira erős volt, hogy a férfinek megsérült a garatja és ez légbuborékok kialakulásához vezetett a nyakában. A sürgősségin nem csak antibiotikumokat kellett kapnia, de egy teljes héten keresztül kizárólag csövön keresztül tudott táplálkozni. A teljes gyógyulása pedig két hónapot vett igénybe.

A fentieket tudományosan alátámasztva egy orvosi folyóirat számolt be arról, hogy:

„Az elzáródott orrlyukakon és a szájon keresztül történő tüsszentés korlátozása veszélyes manőver, amit kerülni kell” – mondta az egyik szakorvos, majd hozzátette, hogy a manőver számos szövődményhez vezethet.

Fogadjuk meg a szakemberek tanácsát és soha ne próbáljuk meg visszatartani a tüsszentést. A tüsszentés során kialakuló nyomás intenzitása óriási − olyannyira, hogy a visszatartása az erek sérülését, a dobhártya megrepedését is okozhatja. Végső soron biztonságosabb döntés megkockáztatni a hangos zajt, mint magunknak kárt okozni.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlen kockázatokat?

Ne feledjük, hogy bármilyen helyen is vagyunk, az egészségünk a legfontosabb, ezért a legjobb, ha utat engedünk a tüsszentésnek. Ha ez az inger érkezik, akkor annak mindig oka van, a legtöbb esetben valamilyen oda nem illő dolog kerül az orrlyukainkba, amiknek távoznia kell.

A tüsszentés udvariatlan dolog?

Nem gondolom annak és természetesen - hacsak nem a nagyvilágba végezzük el hangosan, feltűnően és a higiéniai illemszabályok figyelmen kívül hagyásával -akkor egyáltalán nem zavaró.

Készüljünk fel arra, hogy bármikor tüsszenthetünk, ezért mindig legyen nálunk papír zsebkendő vagy/és antibakteriális törlőkendő. Emberi dolog a tüsszentés, társaságban is előfordul és másokkal is megtörténik, arra kell figyelni, hogy ezt az illemszabályok betartásával próbáljuk diszkréten megoldani.

Sütőtök - ne edd, kend!

Ma már számtalan, jobbnál jobb arcpakolás elérhető a drogériákban, azonban a, konyhai szépítőszereknél nincs természetesebb! Ráadásul olcsó is és a házilag elkészített arcápolásokban pontosan tudjuk mi van és mi mindenre jó.

Magas pulzus éjszaka: kell-e aggódni?

Az éjszaka jelentkező magas pulzus roppant nyomasztóan hathat arra, aki átéli, hiszen a gyors szívverés és az emiatt érzett aggodalom ördögi kört alkothatnak. Minél erősebben érezzük a szívdobogást, annál jobban aggódunk, ami tovább emeli a pulzust. Ez valóban nyugtalanító jelenség, amit mindenképpen ki kell vizsgáltatni (többnyire EKG és 24 órás Holter vizsgálat segítségével), hiszen a szapora szívműködés, mint érzés, lehet valódi tachycardia, lehet szívritmuszavar.

Tegyünk a mellrák ellen!

A mellrák kialakulása részben a véletlenen és az öröklődő géneken múlik, legalább ekkora jelentőségük van azonban az életmód és a környezeti tényezők hatásainak is. A mellrák megelőzésének számos módja lehet. Tegyünk meg mindent!

Hallottál már a funkcionális diszpepsziáról?

Evés után túltelítettnek érzed magad? Puffadsz, netán görcsöl, feszít a gyomrod? Lehet, hogy FD-ben szenvedsz, érdemes kivizsgálni!

Miért hullik ősszel jobban a hajunk?

Ősszel a levelekkel együtt a haj is jobban hullik, így természetes, ha a megszokottnál erősebb a hajhullás. Évszakváltáskor ez nem meglepő, hiszen ahogy testünk minden sejtje megújul, ez a hajunkra is igaz.